Επεισόδια, επιχειρησιακά λάθη και ανεξέλεγκτος χουλιγκανισμός-Σε άλλες χώρες θα έπεφταν κεφάλια

Για άλλη μια φορά, που δυστυχώς τον τελευταίο μόλις ένα χρόνο δεν είναι η πρώτη, αντιθέτως χάσαμε το μέτρημα, εκτυλίχθηκαν απίστευτες εικόνες βίας κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Η μόνη διαφορά, πως την τελευταία φορά οι χούλιγκαν έδρασαν στον μνημόσυνο του Γρίβα στη Λεμεσό και αυτή τη φορά στο Τάσος Παπαδόπουλος, που πραγματοποιείτο ο ημιτελικός αγώνας καλαθόσφαιρας και όχι ποδοσφαίρου, μεταξύ Απόλλωνα και Ανόρθωσης.

Για άλλη μια φορά κάτι πήγε λάθος, ωστόσο κατά πάσα πιθανότητα, για άλλη μια φορά, το μπαλάκι της ευθύνης θα πηγαίνει και θα έρχεται, όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις, όπου οι ευθύνες παρέμειναν ορφανές.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που εκτυλίσσονται τέτοια σοβαρά επεισόδια επί της νέας Κυβέρνησης και της νέας υπουργού, οι ενέργειες των οποίων αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Και αυτό διότι, λίγο πριν παραδώσει σκυτάλη η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, είχαν εκτυλιχθεί τα σοβαρά επεισόδια στο μνημόσυνο του Γρίβα, έπειτα από τα οποία ο απερχόμενος Πρόεδρος είχε μιλήσει για μέτρα που θα ληφθούν, ενώ από πλευράς της η απερχόμενη υπουργός, Στέφη Δράκου, δεν θεωρούσε πως από πλευράς Αστυνομίας και επιχειρησιακών πλάνων, υπήρχε οποιοδήποτε θέμα. Εντούτοις, θα διαφανεί αν με αυτή τη θέση συμφωνεί ή διαφωνεί η νέα Κυβέρνηση, την ώρα που αποτελεί κοινή παραδοχή πως τα επεισόδια βίας έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διστάσεις και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά τον χουλιγκανισμό, είναι η έλλειψη παιδείας και η καλλιέργεια του φαινομένων βίας, ειδικότερα ανάμεσα σε νέους, στους οποίους καταλογίζεται και η μεγαλύτερη ευθύνη. Ωστόσο από την άλλη δεν μπορεί ο οποιασδήποτε να μετατρέπει ένα χώρο σε πεδίο μάχης, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές και καταστρέφοντας περιουσίες, και η Αστυνομία, ως Σώμα Ασφαλείας, να εμφανίζεται ανήμπορη να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα και να παρέχει ασφάλεια στους πολίτες.

Πριν τον αγώνα

Πριν την έναρξη του αγώνα, καταγράφηκαν τα πρώτα έκτροπα. Οπαδοί έριξαν πέτρες και η Αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων. Αν και το παιχνίδι θεωρείτο υψηλού κινδύνου, ενδεχομένως για την Αστυνομία όχι.

Μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η μη λήψη αυστηρών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, αφού ο αριθμός των μελών δεν ήταν ο αναμενόμενος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπου το παιχνίδι δεν θεωρείτο τόσο υψηλού κινδύνου, η Αστυνομία επιστράτευσε τον Αίαντα. Σε αυτή την περίπτωση όχι, παρά το γεγονός πως γνώριζαν άπαντες για την παρουσία των οργανωμένων οπαδών. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί, πως οι ίδιοι οι αστυνομικοί, καταγγέλλουν πως δεν δόθηκαν οδηγίες για να ελεγχθούν τα λεωφορεία και οι οργανωμένοι, πράγμα το οποίο έπραξαν μετά τα επεισόδια και κατά την αποχώρηση τους από το γήπεδο.

Παρά το γεγονός πως πριν από την έναρξη του αγώνα οι οπαδοί έδειξαν τις διαθέσεις τους, εντούτοις, φαίνεται να μην κλήθηκαν ενισχύσεις και να μην διαμορφώθηκε το αρχικό επιχειρησιακό πλάνο.

Αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά, οι χούλιγκαν να κάνουν τα δικά τους και τα μέλη της Δύναμης, να παλεύουν να επιβάλουν την τάξη, στην βάση των οδηγιών των ανωτέρων τους, στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες, από τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Εντός γηπέδου

Η κατάσταση ξέφυγε κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου. Η αρχή έγινε όταν οπαδοί της Ανόρθωσης, έσπασαν την πόρτα που οδηγεί στην δυτική κερκίδα του γηπέδου, η οποία ήταν κενή για λόγους ασφαλείας. Όπως φαίνεται και στα βίντεο του REPORTER, οι οπαδοί της Ανόρθωσης, εισήλθαν στην κερκίδα και κατευθύνθηκαν προς την κεντρική εξέδρα του γηπέδου. Προς εκείνο το σημείο έσπευσαν και οι οργανωμένοι του Απόλλωνα, όπου ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα.

Το τεράστιο λάθος που θα εντόπιζε και ο πιο αδαής στον σχεδιασμό Αστυνομικών επιχειρήσεων, είναι πως σε εκείνη την κερκίδα που εισήλθαν οι χούλιγκαν, δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη. Αντιθέτως όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μια διμοιρία αστυνομικών βρισκόταν στην απέναντι κερκίδα και παρακολουθούσε τις μάχες μεταξύ των οπαδών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, δόθηκαν οδηγίες στη διμοιρία των Αστυνομικών να ανέβουν στην κερκίδα των οπαδών του Απόλλωνα από την αντίθετη πλευρά. Εκεί δηλαδή που βρήκαν καταφύγιο τα γυναικόπαιδα, που μετακινήθηκαν από τη δεξιά πλευρά της κερκίδας. Οι αστυνομικοί με τη χρήση γκλοπ και δακρυγόνων, χτυπούσαν ανεξέλεγκτα όποιον έβρισκαν μπροστά τους, αγνοώντας το γεγονός πως όσοι βρίσκονταν στην κερκίδα δεν είχαν έξοδο διαφυγής.

336626546_1441348133303130_6743193606238836341_n

Εκτός γηπέδου

Από εκεί και πέρα η κατάσταση ξέφυγε σε δύο μέτωπα εκτός γηπέδου. Στη δυτική πλευρά μεταξύ των χούλιγκαν της Ανόρθωσης και των αστυνομικών και στην ανατολική πλευρά, προς το πάρκινγκ του Μακαρίου και τον κεντρικό δρόμο που βρίσκεται και ο σταθμό του ΟΣΕΛ που έγινε παρανάλωμα του πυρός, μεταξύ αστυνομικών και οπαδών του Απόλλωνα.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι οπαδοί, όταν εξήλθαν από το γήπεδο, πήραν σβάρνα τα περιπολικά, τα οποία όχι μόνο έσπασαν, αλλά πήραν από αυτά τα δακρυγόνα και αντιοχλαγωγικο εξοπλισμό.

Το τι ακολούθησε για περίπου 45 λεπτά με μια ώρα, το δείχνουν οι εικόνες, τόσο από τα σπασμένα περιπολικά όσο και από τις τεράστιες ζημιές στις εγκαταστάσεις του γηπέδου και του ΟΣΕΛ, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ζημιές σημειώθηκαν και σε οχήματα πολιτών.

336928859_1961498270857353_2615531344392275129_n

334913216_3300143640296985_1915818012999982391_n

334884625_173046568898725_6366099270470265105_n

Οι επαναλαμβανόμενες «συγκυρίες»

Και το ερώτημα… Πώς τελείωσαν τα έκτροπα; Όταν τον αποφάσισαν οι χούλιγκαν! Δηλαδή, αυτοί που μετέτρεψαν τους δρόμους σε πεδίο μάχης, δείχνοντας πως έχουν το πάνω χέρι, αυτοί ήταν που αποφάσισαν για το πότε θα βάλουν τέλος στα επεισόδια και όχι γιατί αποτράπηκαν από τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. «Άτε ρε, κανεί φύγαμε, εκρούσαμεντα», ήταν η ατάκα που φώναξε άτομο που συμμετείχε στα επεισόδια, δίνοντας στο σύνθημα για να επιβιβαστούν οι οπαδοί στα λεωφορεία.

Γεγονός, που απορρίπτει τα περί δυναμικής παρουσίας της Αστυνομίας. Όχι γιατί δεν ήταν δυναμική η παρουσία των μελών που ήταν στο γήπεδο, αντιθέτως, έκαναν ότι μπορούσαν και μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί πως προστάτευσαν πολίτες και γυναικόπαιδα που έτρεχαν να σωθούν, αλλά επειδή ο αριθμός των μελών και το επιχειρησιακό πλάνο, δεν έδωσε την δυνατότητα στην Αστυνομία για άλλη μια φορά, να δείξει στους χούλιγκαν πως δεν κάνουν αυτοί κουμάντο.

Πλέον η κατάσταση φαίνεται να έχει βγει εκτός ελέγχου και όσο και αν προσπαθεί η ηγεσία της Αστυνομίας να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για ζήτημα που θα πρέπει να επιλυθεί με επικοινωνιακή στρατηγική αλλά με λύσεις. Λύσεις, οι οποίες επιβάλλεται να έρθουν, δεδομένου πως πλέον, πρώτοι αυτοί που αντιδρούν, είναι οι ίδιοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες στην ηγεσία.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο που εκτυλίσσονται τέτοια σοβαρά επεισόδια. Και κάθε φορά εκτυλίσσεται το ίδιο έργο την επόμενη ημέρα. Έρευνες, δηλώσεις, αλληλοκατηγορίες και μηδαμινές συλλήψεις – ένα υπάρχουν – που δεν συνάδουν με τον όχλο που πρωταγωνιστεί στα επεισόδια.

Ενδεχομένως σε άλλες χώρες, μετά από όλα αυτά τα επεισόδια που καταγράφονται, να έπεφταν κεφάλια. Επειδή όμως εδώ είναι Κύπρος και οι λέξεις ευθιξία και ευθύνη είναι εκτός κάδρου, θα πρέπει η νέα Κυβέρνηση και η υπουργός να λάβουν αποφάσεις, αφού θεωρείται δεδομένο πως κάτι πλέον δεν πάει καλά. Αν την πρώτη φορά μιλούσαν κάποιοι για μεμονωμένο περιστατικό, πλέον ο αριθμός των επεισοδίων και οι χειρισμοί, δείχνουν επαναλαμβανόμενες συγκυρίες, κάτι που σημαίνει πως πλέον δεν αποτελούν συγκυρίες. Και αν δεν ληφθούν αποφάσεις, τότε ας μην περιμένουμε να ληφθούν όταν υπάρξει ο πρώτος νεκρός!

Δειτε Επισης

Δεν θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές οι Σπαρτιάτες-Μπλόκο από τον Άρειο Πάγο
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)
ΒΙΝΤΕΟ: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο της Ελληνικής Λύσης
Πρόεδρος Ανωτάτου: Γυναίκες το 56% του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς-Στην περιοχή πνέουν άνεμοι
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό