Οι αποσύρσεις, οι προσθήκες και οι μάχες για μια θέση στην ηγεσία του ΔΗΣΥ

Η εκλογική διαδικασία της 6ης Μαΐου θεωρείται καθοριστική για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, καθώς χωρίς τη συμπλήρωση του παζλ της ανώτατης ηγεσίας του κόμματος, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στη νέα αρχή, που σχεδόν όλοι παραδέχονται ότι έχει ανάγκη η παράταξη, μετά την τεράστια κρίση των Προεδρικών Εκλογών. Γι’ αυτό και παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την εξαγγελία των υποψηφιοτήτων που τρέχει αυτές τις μέρες, αφού τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία θα αναλάβουν να επουλώσουν τις πληγές και να διορθώσουν αστοχίες και παραλείψεις, που οδήγησαν στη μεγάλη εσωστρέφεια και τον διχασμό.

Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν θέση αναπληρωτή προέδρου. Μετά τον Ευθύμιο Δίπλαρο και τον Μιχάλη Σοφοκλέους, που είχαν κάνει γνωστές τις προθέσεις τους το προηγούμενο διάστημα, στην εξίσωση έχει πλέον προστεθεί και ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην βουλευτής του κόμματος Σωτήρης Σαμψών, ενώ από αυτήν αφαιρέθηκε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, που απέσυρε την Τετάρτη την υποψηφιότητα που είχε ανακοινώσει, αφήνοντας αιχμές. Ο δήμαρχος Πάφου έδειξε ενοχλημένος από αυτό που προσδιόρισε ως «προσπάθεια κάποιων να φέρουν μέσα στις πολιτικές διεργασίες τον διαχωρισμό γι’ αυτούς που βρέθηκαν στη μεριά των νικητών στις Προεδρικές Εκλογές και σε ‘φιλοαριστερούς’», λέγοντας πως ζημιώνει ανεπανόρθωτα τη συνοχή του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ήταν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου που είχε προτείνει την στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη από τον ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο. Υποστήριξε, ακόμη, πως το πολιτικό κλίμα εντός του κόμματος δεν επιτρέπει να ακουστούν όλες οι αλήθειες και έκανε λόγο για «υποβολή υποψηφιοτήτων με σκοπιμότητες».

Λίγες ώρες πριν έκανε πίσω και ο Γιάννης Καρούσος, το όνομα του οποίου έπαιζε από την αρχή, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει δημόσια ότι σκόπευε να διεκδικήσει θέση στην ηγετική πυραμίδα. Τελικά έκανε δεύτερες σκέψεις και αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος, προτιμώντας να περιμένει για κάποιου άλλου είδους πολιτική μάχη στο μέλλον, καθώς ξεκαθάρισε πως πρόθεσή του δεν είναι να αποσυρθεί από τα κοινά.

Οι τρεις διεκδικητές για το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου, πάντως, φαίνεται να έχουν τα δικά τους ειδικά κοινά στη δημογραφία του κόμματος, με το ερώτημα να παραμένει ποιος έχει το μεγαλύτερο και ποιου η δημοφιλία υπερισχύει. Το «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια» του Σωτήρη Σαμψών ενδεχομένως να αγγίζει κάποιες πιο συντηρητικές ομάδες εντός του κόμματος, οι οποίες, υπό άλλες συνθήκες, θα κατανέμονταν μεταξύ των άλλων υποψηφίων με διαφορετικά κριτήρια, αλλά ενδεχομένως να δελεάζονται από το «παραδοσιακό» προφίλ που προσέθεσε ο υποψήφιος στο προεκλογικό αφήγημα.

Σαφώς στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών βρίσκονται και οι σχέσεις τους με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Αναστασιάδη (ο οποίος αυτή την εβδομάδα έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην Πινδάρου μετά την εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην προεδρία), καθώς και η στάση που τήρησαν στις Προεδρικές Εκλογές, κυρίως μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Η ενόχληση που εξέφρασε ο Φαίδωνας Φαίδωνος λειτουργεί μάλλον ως επιβεβαίωση πως αυτές οι παράμετροι αποτελούν κριτήρια για τη βάση του ΔΗΣΥ.

Την ίδια στιγμή, υποβόσκει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, από τη βάση μέχρι και την ηγεσία, μια ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ λαϊκής δεξιάς και πιο φιλελεύθερων προσεγγίσεων, που σχετίζεται με την ταυτότητα και την ιδεολογική πυξίδα του ΔΗΣΥ, όπως επίσης και μια μάχη ερμηνειών αναφορικά με το τι εστί «κληριδική σχολή» σκέψης και πώς αυτή εφαρμόζεται στην πράξη σε διάφορους θεματικούς τομείς. Αν και αυτές οι ιδεολογικές ανησυχίες δεν έχουν, όπως φαίνεται, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές, καθώς προτάσσονται ως κύριοι στόχοι η ενότητα και η ανασυγκρότηση του κόμματος, βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών, ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την αποτίμηση του αποτυχημένου εκλογικού αποτελέσματος και της αποξένωσης μερίδας της βάσης του κόμματος από τον πρώτο γύρο και αυτή η ανάλυση σαφώς αποτελεί εκλογικό κριτήριο.

Η θέση του αναπληρωτή προέδρου, πάντως, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτή την χρονική συγκυρία, γι’ αυτό και διάφοροι παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν. Το γεγονός πως η κ. Δημητρίου είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν είναι από μόνο του πρόβλημα, καθώς είναι κάτι που έγινε αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο, σημαίνει ότι ο χρόνος της θα μοιράζεται μεταξύ Πινδάρου και Βουλής και, ως εκ τούτου, ο δεύτερος υψηλότερος αξιωματούχος του κόμματος, ενδεχομένως να έχει ενισχυμένα καθήκοντα. Το ίδιο ισχύει και για την κοινοβουλευτική παρουσία της παράταξης. Θα φανεί κατά πόσον το παζλ των υποψηφιοτήτων έχει συμπληρωθεί ή θα προστεθούν κι άλλοι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την κατάθεση υποψηφιοτήτων στις 4 Απριλίου.

Λιγότερο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα ως προς τους διεκδικητές των τριών θέσεων αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ. Επίσημα έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους οι βουλεύτριες Σάβια Ορφανίδου και Φωτεινή Τσιρίδου, καθώς και ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. Αναμένεται ότι μέχρι την υποβολή υποψηφιοτήτων, θα προστεθούν κι άλλα ονόματα, αφού πολλοί είναι εκείνοι που το σκέφτονται σοβαρά, βολιδοσκοπώντας τα μέλη του κόμματος. Κάποιοι, μάλιστα, όπως ακούγεται στα Συναγερμικά πηγαδάκια, συμβουλεύονται και εσωκομματικές μετρήσεις για να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Στα ονόματα που ακούγονται για διεκδίκηση θέσης αντιπροέδρου, συμπεριλαμβάνονται η Ξένια Κωνσταντίνου, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, ο Γιώργος Νικολέττος, ο Χρίστος Πάλλης, ο Βαλεντίνος Ιωάννου, ο Ονησίφορος Ιορδάνους και ο Πέτρος Δημητρίου. Οι προβλέψεις λένε πως αρκετοί από αυτούς θα αποφασίσουν να μην διεκδικήσουν τελικά υψηλόβαθμο κομματικό αξίωμα αυτή τη στιγμή, ενώ δεν αποκλείονται και νέες προσθήκες τις τελευταίες ημέρες.

Όποιοι κι αν είναι τελικά οι υποψήφιοι, η αλλαγή προσώπων είναι βέβαιη, αφού στην πραγματικότητα ούτε και ένα μέλος της υφιστάμενης ανώτατης ηγεσίας δεν επαναδιεκδίκησε το αξίωμά του, ενώ μόλις δύο διεκδίκησαν πιο ψηλή θέση. Ο τέως πρόεδρος, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά από πιέσεις και έντονο παρασκήνιο, αποφάσισε τελικά να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ανοίγοντας τον δρόμο στην εκ των αντιπροέδρων, Αννίτα Δημητρίου, να διεκδικήσει και να κερδίσει τις εκλογές απέναντι στον Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος ήταν Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής, αλλά όχι μέλος του ανώτατου ηγετικού σχήματος της Πινδάρου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος, Χάρης Γεωργιάδης, αν και επίσης αρχικά προτίθετο να διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον κ. Νεοφύτου, απέσυρε το ενδιαφέρον του. Ο αντιπρόεδρος Ευθύμιος Δίπλαρος είναι το δεύτερο πρόσωπο της ηγεσίας που επιδιώκει «προαγωγή», ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος, Γιώργος Γεωργίου, δεν διεκδικεί κάποιο αξίωμα.

Σημειώνεται ότι, παράλληλα με τις εκλογές για την ανώτατη ηγεσία, θα πραγματοποιηθούν αυτές για τα 25 αιρετά μέλη του Πολιτικού Γραφείου και για την πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ και, ως εκ τούτου, στη μάχη των υποψηφιοτήτων, αν και λιγότερο προβεβλημένα, έχουν ριχθεί κι άλλα στελέχη. Ο εκλογικός μαραθώνιος του ΔΗΣΥ δεν τελειώνει ωστόσο τον Μάιο, αφού η τελευταία πράξη θα παιχθεί τον Ιούνιο. Όπως ανακοινώθηκε, το Εκτελεστικό Γραφείο υπέβαλε προτεινόμενη τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε η εκλογή των επαρχιακών αξιωματούχων του κόμματος να διεξάγεται χωριστά και, εφόσον εγκριθεί, όπως και αναμένεται, στις 10 Ιουνίου θα γίνουν εκλογές για τους επαρχιακούς αξιωματούχους και τις κομματικές οργανώσεις εξωτερικού. Αυτές οι εκλογές δεν αναμένεται, βέβαια, να κεντρίσουν το ενδιαφέρον στον ίδιο βαθμό με εκείνες του προέδρου και της ανώτατης ηγεσίας. Έχουν, ωστόσο, τη δική τους σημασία, καθώς επίκεινται οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάποιοι ενδεχομένως να επιθυμούν να πάρουν κάποιο προβάδισμα μέσω ενός τοπικού κομματικού αξιώματος.

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ