To όριο των Ρίχτερ που μπορεί να ταρακουνήσει την Κύπρο-Ποιο το σχέδιο δράσης

Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που μπορεί να ταρακουνήσει την Κύπρο στο μέλλον, δεν θα υπερβαίνει τους 6,5 με 7 βαθμούς Ρίχτερ, σύμφωνα και με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, ενώ την ίδια ώρα, η επιφυλακτική πρόβλεψη που υπάρχει είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και αύριο, αλλά και ίσως μετά από 30 ή και 50 χρόνια.

Με αφορμή τους πρόσφατους σεισμούς που σημειώθηκαν στην Τουρκία και είχαν ως αποτέλεσμα τους χιλιάδες θανάτους, η Επιτροπή Εσωτερικών εξέτασε, μεταξύ άλλων, τον βαθμό ετοιμότητας της Κύπρου και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στο ενδεχόμενο ισχυρής σεισμικής δραστηριότητας, με την Πολιτική Άμυνα, να ξεδιπλώνει το σχέδιο δράσης της ενώπιον της Βουλής.

Αρχικά, αυτό που έγινε ξεκάθαρο από πλευράς Πολιτικής Άμυνας, είναι ότι από το 2015 και εντεύθεν, κάθε τρία χρόνια γίνεται η επανεκτίμηση των κινδύνων που ελλοχεύουν στο νησί μας, με πρώτο στον κατάλογο να φιγουράρει η περίπτωση ενός σεισμού. Μάλιστα, όπως υπέδειξε ο Ανώτερος Λειτουργός Πολιτικής Άμυνας, Νικόλας Πάρη, «το χειρότερο σενάριο είναι ένα ποσοστό 2% να συμβεί στα επόμενα 50 χρόνια, και το πιο χειρότερο αναλογεί σε ένα 10% στα επόμενα 50 χρόνια. Έχουμε ποσοτικοποίηση στο περίπου τις πιθανές ζημιές και θανάτους, σε μελέτη που έγινε με το ΤΕΠΑΚ και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Την ίδια ώρα, υπάρχει σε εφαρμογή το σχέδιο Εγκέλαδος για την Πολιτική Άμυνα, κάτι που έχει καταρτήσει από το 1999 και τυγχάνει αναθεώρησης συνεχώς, το οποίο φαίνεται να εμπλέκει 52 οργανισμούς. Περιγράφοντας τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν σε περίπτωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης, ο κ. Πάρη, ανέφερε ότι σχετικά με τη διάσωση, υπάρχει η ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εδρεύει στην Κοφίνου, αλλά η Πολιτική Άμυνα, διαθέτει πέντε επαρχιακές ομάδες διάσωσης, που εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται ημιεπαγγελματικά για να δράσουν σε περίπτωση που χρειαστεί.

Επίσης, σε ό,τι αφορά τη στέγαση, έχουν ήδη προεπιλεγεί χώροι, στάδια και άλλοι εξωτερικοί χώροι, όπου και θα στηθούν αντίσκηνα. «Τα αντίσκηνα, είναι η στέγη που ενδείκνυται βραχυπρόθεσμα, σε περίπτωση σεισμού και επίσης οι αυτοψίες που θα γίνονται από Πολιτικούς Μηχανικούς. Σε ότι αφορά τις αυτοψίες, τον τελευταίο καιρό βρισκόμαστε σε διαρκή συνεδρία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, το ΕΤΕΚ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών, για το πώς θα γίνουν οι αυτοψίες μέσα σε σαρανταοκτώ ώρες, για να γνωρίζει ο κόσμος εάν γίνεται να μπει μέσα στο σπίτι του, μετά από ένα ισχυρό σεισμό. Το σχέδιο Εγκέλαδος, είναι το πιο πολυασκημένο σχέδιο της Πολιτικής Άμυνας, καθώς γίνονται επαρχιακές και παγκύπριες ασκήσεις διατμηματικές συνεχώς».

Ακόμη, υπάρχει σε εφαρμογή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Προσωπικής Προστασίας και ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που αναπτύχθηκε μέσω αυτού του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, γίνεται στην Κύπρο από την Πολιτική Άμυνα και προνοεί στο ενδεχόμενο καταστροφικού σεισμού στην Κύπρο, το πώς θα γίνει η αξιολόγηση κινδύνου από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις πρώτες ώρες.

Επίσης, μελετάται την ίδια ώρα και το ενδεχόμενο και για τσουνάμι. «Έχει γίνει αξιολόγηση από δυο πηγές, δηλαδή, είτε από υποθαλάσσιο σεισμό από την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης που θα έχουμε προειδοποίηση 45 λεπτών με μια ώρα, είτε από το ίδιο το κυπριακό τόξο, το οποίο δεν θα μας δώσει χρόνο προειδοποίησης, παρά μόνο μερικά λεπτά. Σε αυτό το ενδεχόμενο για τσουνάμι, προγραμματίζουμε και έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό, για να φτιάξουμε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. Εκτός από τις σειρήνες που υπάρχουν στην Κύπρο, να υπάρχει ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μέσω κινητών τηλεφώνων. Έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, έχει αξιολογηθεί και οδηγείται στο Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου και ελπίζουμε ότι εντός του 2023 θα αρχίσει η εγκατάσταση του συστήματος».

Ταυτόχρονα, από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι το Τμήμα διαθέτει ένα σύγχρονο, σεισμολογικό δίκτυο με τέσσερις σεισμογράφους, που καλύπτουν ολόκληρη την Κύπρο. Λαμβάνοντας υπόψη τους πρόσφατους σεισμούς, έχουν συλλεγεί πάρα πολλά στοιχεία, τα οποία δίνουν την ευκαιρία στο Τμήμα, να ετοιμάσει ένα νέο χάρτη αντισεισμικότητας της Κύπρου. Επιπρόσθετα, παράλληλα με τη σεισμικότητα, το Τμήμα δημοσίευσε τις ζώνες καταλληλόλητας, δηλαδή τι έδαφος έχουμε, για τον λόγο του ότι η σεισμική επιτάχυνση επηρεάζεται από το έδαφος που υπάρχει στον τόπο μας.

Δειτε Επισης

Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες