Βαραίνει με την ώρα το χαρτοφυλάκιο του Δικαιοσύνης-Το μεγάλο στοίχημα της νέας υπουργού

Από που να το πιάσει και που να το αφήσει η νέα υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, το βαρύ χαρτοφυλάκιο που της παρέδωσε, η μάλλον ανακουφισμένη που αποχωρεί, Στέφη Δράκου; Στο Υπουργείο της που ομολογουμένως έχει τα πιο πολλά εκκρεμούντα ζητήματα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, προστίθενται ανά μέρα και νέα τα οποία καλείται να διαχειριστεί, πρώτον χωρίς να έχει την πολυτέλεια του χρόνου, δεύτερον χωρίς να έχει προηγούμενη γνώση των λεπτομερειών και τρίτον χωρίς να έχει καμία απολύτως εμπειρία με ανάλογα θέματα.

Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο κίνδυνο, σε περίπτωση που επιλέξει να στηριχθεί στις απόψεις και τις συμβουλές όσων συμβούλευαν την πρώην υπουργό και να λάβει αποφάσεις που μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να αξιολογηθούν ως λανθασμένες, αφού είναι γνωστό πως και στο παρελθόν η Στέφη Δράκου, υιοθετώντας την ίδια τακτική, ουκ ολίγες φορές, βρέθηκε εκτεθειμένη, για πράγματα που η ίδια μπορεί να μην γνώριζε πολύ καλά και υιοθετούσε τις νουθεσίες των όσων επέλεξε να ακούει. Άλλωστε, ενδεχομένως κάποιοι που βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις, να θέλουν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αφού στο τέλος της ημέρας και οι ίδιοι πιθανόν να βρεθούν εκτεθειμένοι.

Τα ανοικτά μέτωπα που θα έβρισκε έτσι κι αλλιώς ενώπιον της η Άννα Κουκκίδου Προκοπίου είναι λίγο πολύ γνωστά. Η ίδια επέλεξε παραλαμβάνοντας το Υπουργείο να αναφερθεί συγκεκριμένα στο ζήτημα των πυρκαγιών, δηλαδή στις ενέργειες και τον προγραμματισμό που θα πρέπει να γίνει εντός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και στο θέμα των Φυλακών.

Το θέμα των Φυλακών αποτελεί φλέγον ζήτημα, το οποίο καλείται να διαχειριστεί με τον αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Αμμοχώστου, Ιωάννη Καπνουλλά. Από τη μια ο υπερπληθυσμός και από την άλλη η αυτοκτονία και οι διαδοχικές απόπειρες αυτοκτονίας το τελευταίο δίμηνο, χτυπούν καμπανάκι για την νέα Υπουργό, αφού πρόκειται για φαινόμενα που εξαλείφθηκαν επί θητείας Άννας Αριστοτέλους, ωστόσο φαίνεται να επανήλθαν οκτώ χρόνια μετά. Σε αυτό το διάστημα, καταγράφηκε και μια απόπειρα φόνου, απόδραση κατάδικου από το νοσοκομείο και συμπλοκή, γεγονός που δείχνουν τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στις Φυλακές, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί η Άννα Προκοπίου, αφού η Κυβέρνηση δεν θα ήθελε να επιστρέψει στις κακές εποχές επί Διεύθυνσης Τρυφωνίδη, όπου η Κύπρος είχε στην πλάτη της ουκ ολίγες καταδίκες από τα αρμόδια Ευρωπαϊκά Όργανα. Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν και οι πληροφορίες της Αστυνομίας που διαβίβασε σε κρατικούς αξιωματούχους, περί απειλών και πιθανή διάπραξη εγκληματικής ενέργειας από κατάδικο, με τις πληροφορίες βέβαια να αιωρούνται ως προς την αξιοπιστία τους.

Από εκεί και πέρα, άλλο ένα θέμα που άπτεται των φυλάκων και επιζητά άμεσες λύσεις, είναι το θέμα της αναβάθμισης του συστήματος κινητών τηλεφώνων, ώστε να αποκόπτει το σήμα, για το οποίο δόθηκαν στην Ανάδοχο Εταιρεία δεκατρείς παρατάσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να καταφέρει να ανταποκριθεί στα όσα προνοεί η σύμβαση. Πρόκειται για ένα θέμα που άφησε προίκα η Στέφη Δράκου στην νέα υπουργό, η οποία, μαζί με τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, διαβεβαίωναν πως τον περασμένο Αύγουστο, το έργο θα ολοκληρωνόταν. Βέβαια, σήμερα διανύουμε τον Μάρτιο, με τις... προσπάθειες για αναβάθμιση του συστήματος να συνεχίζονται.

Μεγάλος βραχνάς η Αστυνομία

Βέβαια ο μεγάλος βραχνάς για την νέα υπουργό, δεν είναι άλλος από την Αστυνομία και όλα όσα συμβαίνουν εντός της Δύναμης. Γεγονότα που αμαυρώνουν το κύρος και σπιλώνουν το όνομα της Αστυνομίας, καταγράφοντα καθημερινά και σωρηδόν. Ανεπάρκεια μελών της δύναμης, κρούσματα διαφθοράς, επιλεκτικές ευαισθησίες, παραγωγές που ακυρώνονται, λανθασμένοι χειρισμοί σε πολύκροτες υποθέσεις, αδυναμία πάταξης της εγκληματικότητας, αδυναμία στοιχειοθέτησης υποθέσεων, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καθημερινά απασχολούν την κοινή γνώμη σε σχέση με την Αστυνομία.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της καταγγελίας για σεξουαλικής φύσεως αδικήματα από γυναίκα αστυνομικό εναντίον λοχία, εναντίον του οποίου, αν και εκδόθηκε και εκτελέστηκε ένταλμα σύλληψης, αποφασίσθηκε τελικά να μην οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου, την ώρα που άλλοι αστυνομικοί ή πολίτες, οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου και ζητείται η προσωποκράτησή τους για πολύ πιο ασήμαντα αδικήματα από αυτά της σεξουαλικής επίθεσης.

Βέβαια, όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, αλλά στο άκουσμα υποθέσεων σεξουαλικής φύσεως από άτομα που κατέχουν υψηλές θέσεις, κατακεραυνώνουν το κύρος της Αστυνομίας, η οποία θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο αυστηρή κατά των μελών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αστυνομικός κατήγγειλε λοχία για σεξουαλικά αδικήματα-Συνελήφθη αλλά δεν οδηγήθηκε στο Δικαστήριο

Άλλη μια περίπτωση που ήρθε να προστεθεί στις δεκάδες που έχει να διαχειριστεί η νέα πολιτική προϊστάμενη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, είναι αυτή του φιάσκο, όπως δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται με βάση τα στοιχεία, του κουκουλώματος με την δικαίωση δεσμοφύλακα δέκα χρόνια μετά για κακόβολη δίωξη και τις ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή των Φυλακών, Γιώργου Τρυφωνίδη και άλλων δύο λειτουργών. Πρόκειται για το σκάνδαλο του 2011 των Κεντρικών, όπου εντοπίστηκε στο γραφείο του Τρυφωνίδη μεγάλη ποσότητα κινητών και για την οποία διώχθηκαν τρία πρόσωπα, με τον έναν εξ αυτών να δικαιώνεται λίγο αργότερα. Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης, ωστόσο είναι πως αυτή τη στιγμή ο Γιώργος Τρυφωνίδης, που δεν διώχθηκε ποτέ για αυτήν την υπόθεση, σήμερα βρίσκεται στη λίστα της Νομικής Υπηρεσίας ως ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής. Για την ίδια υπόθεση, το Δικαστήριο καταλόγισε σοβαρές ευθύνες σε δύο άλλα μέλη της Δύναμης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρξει τοποθέτηση ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για άλλη μια υπόθεση που θα οδηγηθεί στα συρτάρια, αποστέλλοντας μηνύματα για χειρισμούς αλά καρτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόλαφος απόφαση Δικαστηρίου-«Μαγειρεμένη» δίωξη, ευθύνες σε Γ. Τρυφωνίδη και αστυνομικούς

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αδυναμία της Αστυνομίας να πατάξει το σοβαρό έγκλημα, την έξαρση της εμπορίας ναρκωτικών, την ασυδοσία στους αθλητικούς χώρους και την επιστροφή των φαινομένων βίας που καταδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία της κάρτας φιλάθλου, αλλά και τα διάφορα κρούσματα διαφθοράς, με αποκορύφωμα την υπόθεση του τέως Διευθυντή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, έχουν φέρει την Αστυνομία Κύπρου σε ανυποληψία και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, αποφασιστικότητα για να επιφέρει τομές, έτσι ώστε να αρχίσει αργά αργά η επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια κορυφαία προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το μεγαλεπήβολο έργο της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, το οποίο παρά τα σημαντικά βήματα που έγιναν, υπολείπεται αρκετής ακόμη δουλειάς και νομοθετικής εργασίας έτσι ώστε να εφαρμοστεί και να υλοποιηθεί, για να αρχίσει να μπαίνει τάξη σε ό,τι αφορά τις τεράστιες καθυστερήσεις και γενικότερα και τις αδυναμίες που παρουσιάζει η κυπριακή Δικαιοσύνη.

Όλα αυτά βρίσκονται πλέον στα χέρια της Άννας Κουκκίδου Προκοπίου, η οποία αν και είναι η μόλις τρίτη υπουργός που δεν προέρχεται από τις τάξεις των δικηγόρων και αναλαμβάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό της και να βρει εκείνες της λύσεις που οι προκάτοχοι της δεν είχαν, έτσι ώστε να βελτιωθούν πάνω από όλα η παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών, δεύτερον η εικόνα και τρίτον το κύρος των Υπηρεσιών που βρίσκονται κάτω από την επίβλεψή της.

Δειτε Επισης

Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 58χρονου-Εντοπίστηκαν έξι φυτά κάνναβης (pics)
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες