Πότε ένα προϊόν κρίνεται ακατάλληλο στην αγορά-Η διαδικασία που ακολουθείται

Αρκετά είναι τα προϊόντα τα οποία ενώ κυκλοφορούν στην αγορά και αγοράζονται από τους καταναλωτές, μετά από ελέγχους κρίνονται ακατάλληλα και τότε τίθενται σε εγρήγορση οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους, για την άμεση απόσυρση των εν λόγω απαγορευμένων προϊόντων, ώστε να σταματήσει εντός μερικών ωρών η κατανάλωσή τους, αφού είναι βλαβερά και επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα πέσει στα χέρια μας ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν λάβει σχετική ενημέρωση μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, σύμφωνα με την οποία, μετά από ελέγχους τους οποίους διεξήγαγαν, στο προϊόν Χ, διαπιστώθηκε για παράδειγμα, να περιέχονται αρωματικοί υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων.

Για να εκδοθεί ωστόσο μια ανακοίνωση σαν την παραπάνω, ότι δηλαδή ένα προϊόν είναι ακατάλληλο και αποσύρεται από την αγορά, ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδικασία από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, στον REPORTER, υπάρχουν δυο τρόποι. «Ο ένας ο τρόπος είναι μέσω των ελέγχων που γίνονται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες, με τις δειγματοληψίες τροφίμων και τα προγράμματα δειγματοληψιών που εφαρμόζουμε στην κυπριακή αγορά. Οπότε όταν ένα τρόφιμο ελεγχθεί εργαστηριακά στο Γενικό Χημείο του κράτους και σύμφωνα με τα αποτελέσματα είναι μη ασφαλές για κατανάλωση, τότε οι Υγειονομικές Υπηρεσίες με βάση τη σχετική Νομοθεσία, ενημερώνουν το κοινό για το τρόφιμο και τον κίνδυνο που υπάρχει».

Ο δεύτερος τρόπος διάγνωσης ενός ακατάλληλου προϊόντος είναι μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, το οποίο ονομάζεται RASFF. «Είμαστε σε εικοσιτετράωρη βάση, το εθνικό σημείο επαφής και ελέγχουμε τις γνωστοποιήσεις που κάθε χώρα στέλνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή στη συνέχεια σε όλα τα κράτη μέλη. Όταν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά ενός κράτους μέλους, ένα τρόφιμο το οποίο θεωρείται μη ασφαλές, τότε γίνεται ενημέρωση στο εθνικό σημείο επαφής με δυο τρόπους. Γίνεται τηλεφωνικώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το εθνικό σημείο επαφής και δεύτερο στέλνεται η γνωστοποίηση».

Επιπρόσθετα, όταν σταλεί η γνωστοποίηση ότι στην Κύπρο έχει κυκλοφορήσει τρόφιμο μη ασφαλές, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, αμέσως τίθενται σε εγρήγορση. Στέλνουν γνωστοποίηση στον υπεύθυνο της επιχείρησης τροφίμων που κυκλοφόρησε το τρόφιμο με οδηγίες για άμεση απόσυρση από την αγορά και ανάκληση τους από τους καταναλωτές. Αμέσως, αφού παραλάβει την γνωστοποίηση και αρχίσει η απόσυρση από την αγορά, ταυτόχρονα οι Υγειονομικής Υπηρεσίας, εκδίδουν δελτίο Τύπου για να ενημερώσουν το κοινό ότι το Χ τρόφιμο που ίσως βρίσκεται στα χέρια των καταναλωτών, είναι μη ασφαλές για κατανάλωση.

Σημειώνεται, ότι όταν ένα τρόφιμο είναι εισαγόμενο και γίνουν οι έλεγχοι κατά την εισαγωγή και κριθεί ακατάλληλο, δεν γίνονται οι ανακοινώσεις, αλλά καταστρέφονται απευθείας τα τρόφιμα, καθώς δεν έχουν ακόμη φθάσει στην αγορά. «Δεν είναι καθόλου χρονοβόρα αυτή η διαδικασία. Επιπρόσθετα, από την πλευρά μας, εντός 48 ωρών, πρέπει να απαντήσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις ενέργειες που έχουν κάνει. Δηλαδή, με ένα follow up, ενημερώνουμε την Ε.Ε. ότι για το συγκεκριμένο τρόφιμο, δόθηκαν οδηγίες για απόσυρση από την αγορά και ανάκληση».

Όσον αφορά τους υπεύθυνους καταστημάτων που συνεχίζουν να πωλούν απαγορευμένα προϊόντα, ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ότι, «υπάρχουν ποινές και στις οδηγίες μας που υπάρχουν στα Επαρχιακά μας γραφεία, για την ανάκληση του προϊόντος, είναι να κάνουν ελέγχους στην αγορά για να δουν κατά πόσο η απόσυρση έχει γίνει. Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει απόσυρση από την αγορά, τότε λαμβάνονται μέτρα και ειδικότερα στις περιπτώσεις που αντιλαμβανόμαστε ότι ο αρμόδιος κάθε καταστήματος είναι υπεύθυνος για το τρόφιμο που δεν είναι ασφαλές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα πατατάκια που είναι ακατάλληλα και αποσύρονται από την αγορά (pic)

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως