Μισοάδειο καλάθι για Καθαρά Δευτέρα-«Με την ψυχή στο στόμα να βγάλουν τον μήνα»

Μισοάδειο ή μισογεμάτο πρόκειται να είναι το καλάθι των καταναλωτών ενόψει της Καθαράς Δευτέρας, όπου ξεκινάει και επίσημα η Σαρακοστή, αφού μεγάλη μερίδα πολιτών, συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και να μην είναι σε θέση να γεμίσει το καλάθι της αγοράς, ενώ ταυτόχρονα, οι τιμές δεν πρόκειται να σημειώσουν ιδιαίτερη αυξομείωση, αλλά αντιθέτως, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, που όπως φαίνεται είναι αυξημένες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να υπάρχει πληθώρα τιμών στην αγορά, όπως και προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια και είναι στη διάθεση των καταναλωτών, ενώ παράλληλα, δεν φαίνεται να τίθεται θέμα έλλειψης προϊόντων στην αγορά, αφού όλα τα προϊόντα είναι διαθέσιμα προς αγορά, με τις τιμές να ποικίλουν και τον καταναλωτή να έχει την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων.

Όπως εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, oι τιμές το τελευταίο δεκαήμερο παραμένουν σταθερές, αλλά, «η εκτίμηση μου για τις τιμές που θα ακολουθήσουν το τριήμερο, σε σχέση με την περασμένη χρονιά, είναι ότι θα είναι αυξημένες. Πάντως, υπάρχει πληθώρα τιμών και προϊόντων και δεν υπάρχει θέμα έλλειψης στα προϊόντα της αγοράς».

Εάν οι καταναλωτές έχουν αντέξει τις τιμές αυτές τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη, «τότε πρέπει να γνωρίζουν ότι θα συνεχίσουν να είναι στα ίδια επίπεδα και για την Καθαρά Δευτέρα, χωρίς να αλλάζει κάτι ιδιαίτερο. Τώρα εάν για μερικούς θεωρούνται αυξημένες, τότε θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα».

Πάντως, η δυσχερής κατάσταση που βρίσκονται αρκετά νοικοκυριά, φαίνεται να παραμένει ίδια δυστυχώς, που επικρατεί εδώ και δυο χρόνια. «Κάποιοι καταναλωτές είναι με την ψυχή στο στόμα να βγάλουν τον μήνα. Αυτή είναι η τραγική εικόνα δυστυχώς και κάποιοι καταναλωτές δεν θα έχουν γεμάτο το καλάθι την Καθαρά Δευτέρα. Και δεν είναι μόνο τώρα, αλλά έχει δυο χρόνια που αρκετά νοικοκυριά δεν μπορούν να γεμίσουν το καλάθι τους. Μας προβληματίζει ιδιαίτερα αυτή η κατάσταση και το λέμε συνέχεια ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τώρα το τι πρέπει να γίνει, κανείς δεν ξέρει. Το μόνο παρήγορο και ευχάριστο, είναι ότι το ποσοστό πληθωρισμού μήνα με μήνα πέφτει και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί. Αλλά σίγουρα από μόνο του δεν αρκεί, για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά στον βαθμό που θα ήθελαν».

Τα προϊόντα που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση και ο μηδαμινός έλεγχος στις αγορές

Όσον αφορά τα προϊόντα που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση ενόψει και της Καθαράς Δευτέρας, αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ταχίνι, ο χαλβάς, τα παντζάρια, οι ελιές και η λαγάνα που είναι το ειδικό ψωμί της Καθαράς Δευτέρας. Μάλιστα, κάποιοι το έχουν αναγάγει πλέον, να προορίζονται και σε ψάρια, όπως σουπιές, καλαμάρια και γαρίδες. Κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, «προσωπικά το ακούω και γελώ, γιατί η νηστεία είναι να στερηθώ κάτι που θέλω και όχι να στερούμε το κρέας, αλλά την ίδια ώρα να έχω στο πιάτο μου τη γαρίδα, τα καλαμάρια και τις σουπιές. Προϊόντα, τα οποία είναι στην πρώτη ζήτηση των καταναλωτών. Κάτι που δεν έπρεπε να γίνεται φυσικά, ακόμη και αν το δέχεται η ίδια η Εκκλησία».

Παράλληλα, ελεύθερη φαίνεται να είναι η αγορά, χωρίς ωστόσο να γίνονται οι έλεγχοι, όπως είθισται σε γιορτινές μέρες, Χριστουγέννων και Πάσχα. «Κανείς δεν προχωρά σε ελέγχους αυτό το τριήμερο και ο καθένας πουλά όσα θέλει ελεύθερα και νόμιμα. Έλεγχοι ίσως γίνουν από το υγειονομείο, για να ελέγξουν κάποια πράγματα. Ωστόσο, η ευθύνη βρίσκεται στους καταναλωτές οι οποίοι βλέπουν τις τιμές και πρέπει να κάνουν την καλύτερη επιλογή. Δυστυχώς, δεν είναι όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, όπου επιβάλλονται οι τιμές στα κρέατα που θα αγοράσει ο καταναλωτής, καθώς για την Καθαρά Δευτέρα, δεν υπάρχει η πώληση κρεάτων, όπως είναι γνωστό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράπονα καταναλωτών για τα δώρα των εορτών-Πώς κινούνται οι τιμές στην αγορά

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική