Το συμπαγές μέτωπο ΔΗΣΥ-ΔΗΠΑ, το μετέωρο ΔΗΚΟ και η ευκαιρία του ΑΚΕΛ

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αναμένεται να υπάρχει μια σαφώς πιο ξεκάθαρη εικόνα για το παζλ των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τις είκοσι θέσεις δημάρχων στους νέους δήμους που προβλέπονται από τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησής, που θα τεθεί σε εφαρμογή, μετά τις εκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Πλέον μετά από μια περίοδο διαβουλεύσεων και διεργασιών, τα κόμματα καταλήγουν, όχι μόνο στα ονόματα, αλλά και στις συμμαχίες που θα συνάψουν, ενόψει των εκλογών.

Η γενική εικόνα που δίδεται, στη βάση των δεδομένων όπως έχουν διαμορφωθεί, είναι πως η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού, για να συνάψει μια ευρεία συμμαχία με τα κόμματα του κέντρου και ειδικά το Δημοκρατικό Κόμμα και τη Δημοκρατική Παράταξη, επιτυγχάνεται στο ήμισυ. Κι αυτό διότι, η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος, σε μια σειρά από μεγάλους δήμους, δεν αφήνει περιθώριο ευελιξίας και στήριξης ΔΗΚΟϊκών υποψηφίων σε άλλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιορισμένης εμβέλειας η συνεργασία του ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, κερδίζει στήριξη στον Στρόβολο με Τσίγκη η ΔΗΠΑ

Αντιθέτως, φαίνεται πως η ΔΗΠΑ, υπήρξε πιο αξιόπιστος και σταθερός στις θέσεις του συνομιλητής για την ηγεσία του ΔΗΣΥ και συνεπώς η συνεργασία που επιτεύχθηκε προβλέπει στήριξη Συναγερμικών υποψηφίων στους μεγάλους δήμους αλλά και για τις θέσεις των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης και την ίδια ώρα, στήριξη του Χρίστου Τσίγκη σε ένα από τους μεγαλύτερους δήμους της Κύπρου και επιπλέον διεκδίκηση οκτώ με εννέα αντιδημάρχιων Παγκύπρια με στελέχη της ΔΗΠΑ.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η μη συνεργασία ΔΗΣΥ με ΔΗΚΟ, δεν θα περιοριστεί στους Δήμους, Στροβόλου, Λεμεσού και Πάφου, αλλά θα επηρεάσει και τις συνεργασίες σε μικρότερους δήμους, όπως αυτός της Λακατάμιας. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ξεκαθαρίσει, αν το ΔΗΚΟ θα στηρίξει τους Συναγερμικούς υποψηφίους, εκεί και όπου είχε ανάψει πράσινο φως τις περασμένες εβδομάδες, ή αν θα επιχειρήσει μια πιο ευρεία συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε νέο γύρο διαβουλεύσεων ο ΔΗΣΥ με ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ-Τα νέα δεδομένα στο τραπέζι

Με βάση τα δεδομένα, όπως αρχικά παρουσιάστηκαν, αλλά και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα, αν ψάχνει κανείς για νικητές και χαμένους, θα ξεχωρίσει τον Μάριο Καρογιάν, ο οποίος διασφάλισε την έντονη παρουσία στελεχών των κομμάτων του, που θα στηριχθούν από το μεγαλύτερο κόμμα και την ίδια ώρα και το ΑΚΕΛ, που από την απομόνωση των προηγούμενων εβδομάδων, πλέον έχει την ευκαιρία, να συνεργαστεί με το μεγαλύτερο κόμμα του κέντρου. Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, είναι αν το ΔΗΚΟ είναι διατεθειμένο να μπει σε ένα πάρε δώσε με το ΑΚΕΛ. Σημειώνεται πάντως, πως δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που το ΑΚΕΛ, απευθύνθηκε στο ΔΗΚΟ, με συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη ΔΗΚΟϊκών στελεχών.

Άλλωστε υπάρχει έδαφος για μια τέτοια συνεργασία στους τρεις μεγάλους δήμους της Λεμεσού, του Στροβόλου και της Πάφου, ενώ πλέον μπαίνει στην εξίσωση και ο δήμος της Λευκωσίας, όπως και άλλοι μικρότεροι, όπως της Λακατάμιας, αλλά και οι άλλοι δύο της Λεμεσού.

Σε ένα άλλο επίπεδο, σε σχέση με την ονοματολογία που βρίσκεται στα φόρτε της τον τελευταίο καιρό, είναι ξεκάθαρο πλέον πως στον ΔΗΣΥ, συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες η στήριξη του Ανδρέα Κωνσταντίνου στη Λευκωσία, έναντι του Χαράλαμπου Πετρίδη, ο οποίος ακόμα δεν ξεκαθάρισε τι θα πράξει, εάν δεν λάβει το χρίσμα. Και στη Λεμεσό, είναι επικρατέστερη η υποψηφιότητα Νίκου Νικολαϊδη έναντι του Ανδρέα Μιχαηλιδη, ενώ στη Λακατάμια, πλέον φαίνεται να σπάει το μέτωπο που είχε κτιστεί με τη στήριξη του ΔΗΣΥ για τον υπαρχηγό της Αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου.

Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο στον Στρόβολο υπάρχει στο τραπέζι μόνο η υποψηφιότητα Τσίγκη με στήριξη από ΔΗΣΥ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ, με ανθυποψήφιο τον εκλεκτό του ΔΗΚΟ, που θα έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ, ενώ παραμένει άγνωστο τι θα πράξει ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους μεγάλους δήμους, στη Λάρνακα φαίνεται πως κυριαρχεί η περίπτωση Βύρα, που βάζει δύσκολα στον ΔΗΣΥ, ενώ στον νέο δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα.

Κι αυτό διότι, η ηγεσία του ΔΗΣΥ φαίνεται να κλειδώνει στην περίπτωση του Γιώργου Νικολέττου για τον δήμο, ωστόσο όλα δείχνουν πώς πέρα του Θεόδωρου Πυρίλλη που κατέρχεται ως ανεξάρτητος, ήδη ο Λουκάς Πολυκάρπου, ενημέρωσε το κόμμα, πως παρά το γεγονός ότι ζήτησε το χρίσμα και δεν το έλαβε, από τη στιγμή που ήταν πρώτος στη δημοσκόπηση που διενήργησε το κόμμα, δικαιούται και θα είναι υποψήφιος, πράγμα που δυσκολεύει τα πράγματα για το κόμμα.

Τέλος στην Πάφο, ο Φαίδωνας Φαίδωνος θα στηριχθεί πέραν από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και από τη Δημοκρατική Παράταξη, έχοντας απέναντι του τη Μαίρη Λάμπρου, η οποία κατέρχεται ως ανεξάρτητη. Απομένει ωστόσο να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις του ΑΚΕΛ, έτσι ώστε να διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα για το παζλ των υποψηφίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι υποψήφιοι που κλείδωσαν ενόψει δημοτικών εκλογών-Η μάχη της επιλογής και τα φαβορί

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος