Ανακοινώνονται τα ευρήματα της έρευνας για Αγγελίδη-Αποκρυσταλλώνεται με γνωμάτευση η κατάχρηση εξουσίας

Λίγο πριν την έλευση του νέου έτους, η Αρχή κατά της Διαφθοράς κλείνει το πρώτο κεφάλαιο που άνοιξε κατά το 2023, σε σχέση με τις καταγγελίες σε βάρος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, οι οποίες αποτέλεσαν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Εισαγγελίας και Γενικού Ελεγκτή. Και αυτό διότι, ενώπιον του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έφθασαν ισχυρισμοί από πολίτες που αφορούσαν χειρισμούς της Νομικής Υπηρεσίας σε διάφορες υποθέσεις, με τον ίδιο να τις διαβιβάζει στην Αρχή κατά της Διαφθοράς, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Γιώργου Σαββίδη όσο και του Σάββα Αγγελίδη, οι οποίοι για άλλη μια φορά, ήρθαν σε μετωπική ρήξη με τον Γενικό Ελεγκτή.

Ήταν για αυτό το λόγο εξάλλου, που τον περασμένο Μάιο, στον απόηχο αυτής της κόντρας, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, είχε ανακοινώσει πως θα δοθεί προτεραιότητα στη διερεύνηση των εν λόγω ισχυρισμών, ενώ από την άλλη, με αφορμή τη συζήτηση για την δημοσιοποίηση των καταγγελιών, ανέφερε πως «δεν υπάρχει στη σχετική νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής, οποιαδήποτε πρόνοια η οποία να απαγορεύει σε κάποιον που προβαίνει σε καταγγελία ενώπιόν της, από το να δημοσιοποιεί το γεγονός της Καταγγελίας».

Έξι μήνες μετά τις καταγγελίες που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνητών, Γιώργου Καμπανέλλα, Τανβίρ Κουρεσί και Γιώργου Λιασίδη, η Αρχή κατά της Διαφθοράς συνεδριάζει σήμερα για τις τελικές τις αποφάσεις, σε ότι αφορά την ενημέρωση που θα τύχει η κοινή γνώμη για την κατάληξη της έρευνας. Ενώπιον της Αρχής, βρίσκονται εδώ και μέρες, τόσο τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν τις καταγγελίες σε βάρος του Σάββα Αγγελίδη, όσο και η γνωμάτευση που ζητήθηκε για την ερμηνεία του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας.

Υπενθυμίζεται, πως στο μικροσκόπιο βρέθηκαν τρεις υποθέσεις που αφορούσαν αναστολές ποινικών διώξεων, ωστόσο στο επίκεντρο βρέθηκε μια καταγγελία που αφορούσε κλείσιμο υπόθεσης προσώπου τον οποίο εκπροσωπούσε ο Σάββας Αγγελίδης ως δικηγόρος, πριν την ανάληψη αξιώματος, ενώ κατά το 2021 το εν λόγω πρόσωπο εκπροσωπείτο από τον δικηγορικό του γραφείο. Η υπόθεση σε βάρος του προσώπου αναστάλθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ένα μήνα πριν την έναρξη της δίκης, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης, είχε ζητήσει ο Μιχάλης Κατσουνωτός που κατά το δεδομένο χρόνο ήταν διοικητής της ΥΚΑΝ, ωστόσο η υπόθεση δεν έτυχε χειρισμού από την υπηρεσία του. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, γίνεται λόγος για συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ Αγγελίδη-Κατσουνωτού, ενώ μετά την αναστολή της υπόθεσης, ο Μιχάλης Κατσουνωτός επέστρεψε το φάκελο που είχε ζητήσει, με την αναστολή της δίωξης του προσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταθέτει ενώπιον των Βρετανών ο Ελεγκτής, πήραν κλήσεις Αγγελίδης, Κατσουνωτός και υπόδικος

Στα πλαίσια των ερευνών, για κατάθεση είχε κληθεί τόσο ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού ήταν το πρόσωπο που διαβίβασε τις καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του, όσο και ο Σάββας Αγγελίδης και ο Μιχάλης Κατσουνωτός. Επίσης, για κατάθεση κλήθηκαν λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας και των Δικαστηρίων, ενώ οι έρευνες επεκτάθηκαν και στις Κεντρικές Φυλακές, όπου κρατείτο για άλλη υπόθεση, το πρόσωπο που έτυχε αναστολή ποινικής δίωξης.

Αυτό που αναμένεται να κλειδώσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση, είναι η προσέγγιση και το λεκτικό της ανακοίνωσης που θα εκδοθεί αύριο, ως προς τα ευρήματα της ανακριτικής ομάδας και κατά πόσο προκύπτουν οποιαδήποτε ζητήματα. Πάντως, σε περίπτωση ποινικών αδικημάτων σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου, με βάση τους κανονισμούς, ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο, ενώ σε περίπτωση που προκύπτουν άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα σύγκρουση συμφέροντος ή ασυμβίβαστο, τότε και πάλι το μπαλάκι πέφτει στον Γιώργο Σαββίδη, ως ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, η Αρχή κατά της Διαφθοράς αναμένεται να ενημερώσει το κοινό και για την γνωμάτευση που ζητήθηκε από τους Βρετανούς για την ερμηνεία του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας, στη βάση υλικού που τους αποστάλθηκε και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η κυπριακή νομολογία και σχετικές αποφάσεις Δικαστηρίων.

Δεδομένου της ανακοίνωσης της Νομικής Υπηρεσίας τον Δεκέμβριο του 2022, σχετικά με την υπόθεση του Μιχάλη Κατσουνωτού που καταγγέλθηκε για διαφθορά από την πρώην Διεύθυνση των Φυλακών και σε βάρος του υποδείχθηκαν από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή ποινικά αδικήματα, ωστόσο η Εισαγγελία αποφάσισε να μην διώξει ποινικά τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, με την αιτιολογία πως δεν είχε οικονομικό κίνητρο, η Αρχή κατά της Διαφθοράς ζήτησε από τους ερευνητές γνωμάτευση, με την οποία θα αποκρυσταλλώνεται η ερμηνεία του αδικήματος.

Και αυτό διότι, σχεδόν όλες οι υποθέσεις που φθάνουν ενώπιον της Αρχής, αφορούν κατάχρηση εξουσίας και διαφθοράς, ανεξαρτήτως οικονομικού κέρδους, και ως εκ τούτου, σε περίπτωση που δεν υπάρχει «ξεκαθάρισμα» της νομοθεσίας, το σκεπτικό της ανακοίνωσης της Νομικής Υπηρεσίας το 2022, δημιουργεί προηγούμενο. Συνεπώς, η γνωμάτευση των ερευνητών είναι καθοριστικής σημασίας για τις μελλοντικές τις αποφάσεις, ενώ σε περίπτωση που καταλήγουν πως η κατάχρηση εξουσίας και η διαφθορά δεν ορίζεται με βάση το οικονομικό κίνητρο, τότε αυτόματα δίνουν διαφορετική ερμηνεία από αυτή που είχε δώσει η Εισαγγελία.

Σημειώνεται πως ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που αγγίζουν τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, κάποιες από τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν με το νέο έτος, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για ολοκλήρωση των ερευνών, αφού είναι πιο σύνθετες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητήθηκε γνωμάτευση για αποσαφήνιση της κατάχρησης εξουσίας στη σκιά της απόφασης για μη δίωξη Κατσουνωτού

Δειτε Επισης

Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών
Έλαβαν κλήση οι μοναχοί και παρουσιάζονται ενώπιον της Εκκλησιαστικής Ανακριτικής Επιτροπής
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης