Καταθέτει ενώπιον των Βρετανών ο Ελεγκτής, πήραν κλήσεις Αγγελίδης, Κατσουνωτός και υπόδικος

Η τελευταία παρτίδα στις έρευνες της τριμελούς ομάδας που διορίστηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, δύο Βρετανών και ενός Κύπριου, αρχίζει σήμερα, με την έναρξη της λήψης καταθέσεων από διάφορα πρόσωπα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν εμπλοκή στις δύο υποθέσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο και αφορούν κατ΄ ισχυρισμό κατάχρηση εξουσίας από πλευράς Εισαγγελίας και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, σε σχέση με αναστολές ποινικών διώξεων.

Υποθέσεις, οι οποίες διαβιβάστηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή, εναντίον του οποίου έφτασαν στοιχεία και πληροφορίες από πρόσωπα που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, για ευνόητους λόγους. Και αυτό διότι, η ιστορία έδειξε πως ενδεχομένως το σύστημα να αντιδρά διαφορετικά σε μια επώνυμη καταγγελία, με τον φόβο των αντιποίνων, των απειλών και την μη προστασία των πληροφοριοδοτών να μπαίνουν στη ζυγαριά, εξού και αρκετές καταγγελίες ενώπιον της Αρχής κατά της Διαφθοράς, ανεξαρτήτως αν είναι βάσιμες ή όχι, κατατέθηκαν ανώνυμα.

Οι Βρετανοί έμπειροι ανακριτές, Γιώργος Καμπανέλλας και Τανβίρ Κουρεσί, έφθασαν χθες βράδυ στην Κύπρο και σήμερα, μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, Γιώργο Λιασίδη, που αποτελεί το τρίτο μέλος της ομάδας, αρχίζουν την λήψη καταθέσεων από διάφορα εμπλεκόμενα πρόσωπα στις δύο υποθέσεις, ο κύκλος των οποίων θα ολοκληρωθεί μέσα σε μια εβδομάδα.

Ακολούθως, σε περίπτωση που δεν προκύψουν άλλα ζητήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας λήψης καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνταχθούν τα συμπεράσματα και το πόρισμα, το οποίο θα καταγράφει την κατάληξη της ανακριτικής ομάδας επί των καταγγελιών, με τις ανακοινώσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή να αναμένονται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου ή ακόμη και πιο νωρίς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τους πρώτους ενώπιον των Βρετανών ο Ελεγκτής για τις καταγγελίες κατά Εισαγγελίας-Η ώρα των καταθέσεων

Επιδόθηκαν οι κλήσεις για κατάθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα έλαβαν ήδη κλήσεις για να προσέλθουν για κατάθεση σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα που τους προσδιορίζεται, με τη λίστα να περιλαμβάνει πρώτα το όνομα του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφού πρόκειται για το πρόσωπο που διαβίβασε τις καταγγελίες και τα στοιχεία που έλαβε. Ως εκ τούτου, θα κληθεί να καταθέσει για τα όσα έφθασαν ενώπιον του σε σχέση με τις εν λόγω δύο καταγγελίες, δεδομένου πως οι πληροφοριοδότες θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι και να παραχωρήσουν στοιχεία στον ίδιο, με σκοπό να φτάσουν στην Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Σημειώνεται, πως ο Γενικός Ελεγκτής διαβίβασε στην Αρχή κατά της Διαφθοράς και άλλες καταγγελίες, ωστόσο αποφασίστηκε όπως δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις δύο.

Τελευταίοι στη λίστα, βρίσκονται τα ονόματα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, που χειρίστηκε τις υποθέσεις, αλλά και το όνομα του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, τον οποίον τα στοιχεία τον εμπλέκουν στην μια υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως πριν περίπου ενάμιση χρόνο, ο Μιχάλης Κατσουνωτός καταγγέλθηκε από την τέως Διευθύντρια των Φυλακών, με το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, να δείχνει δύο ποινικά αδικήματα σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ. Αυτό της κατάχρησης εξουσίας και αυτό της συνωμοσίας, ενώ στα συμπεράσματα του ανέφερε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε βίντεο, «ούτε καν ενδείξεις» πως εκβιαζόταν η Διεύθυνση των Φυλακών, αντιθέτως πως ένα τέτοιο βίντεο έψαχνε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, με σκοπό να καταστρέψει την Άννα Αριστοτέλους, υποδεικνύοντας πως επρόκειτο για «προσωπικό μένος» από πλευράς Κατσουνωτού και μπορεί οι ενέργειες του να μην επέφεραν οικονομικό όφελος, αλλά θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία». Μάλιστα, υπέδειξε, πως οι υπηρεσιακές διαφωνίες επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους», προσθέτοντας πως «ενεργούσε ως ράμπο». Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά τον βαρυποινίτη με τον οποίο συνομιλούσε παράνομα και από τον οποίο ζητούσε βίντεο που «να την κάφκουν», ο ανεξάρτητος ανακριτής έκανε λόγο για «κατασκευασμένα βίντεο και φωτογραφίες» που του απέστελλε, ενώ τονίζει πως «προσπαθούσε να δώσει παραπλανητικές πληροφορίες», προσθέτοντας πως «έχει τάσεις μυθοπλασίας».

Ωστόσο, η Εισαγγελία αποφάσισε να μην ασκήσει ποινική δίωξη στον Μιχάλη Κατσουνωτό, επικαλούμενη λόγους δημόσιου συμφέροντος που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν, ενώ στη συνέχεια διεξήχθη νέα έρευνα κατά του τέως Διοικητή, σε βάρος του οποίου προέκυψαν πειθαρχικά αδικήματα για τα οποία θα δικαστεί, κάτι που επιβεβαίωσε για δεύτερη φορά το βάσιμο των καταγγελιών της τότε Διεύθυνσης των Φυλακών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Οι ισχυρισμοί που εμπλέκουν Κατσουνωτό στην υπόθεση

Σε ό,τι αφορά την παρούσα υπόθεση την οποία διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, στην οποία τα στοιχεία που κατατέθηκαν εμπλέκουν τον Μιχάλη Κατσουνωτό, αφορά αναστολή ποινικής δίωξης προσώπου τον οποίο εκπροσωπούσε ο Σάββας Αγγελίδης ως δικηγόρος, πριν την ανάληψη αξιώματος, ενώ κατά το 2021 το εν λόγω πρόσωπο εκπροσωπείτο από τον δικηγορικό του γραφείο.

Η υπόθεση σε βάρος του προσώπου αναστάλθηκε από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ένα μήνα πριν την έναρξη της δίκης, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τον φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε ζητήσει ο Μιχάλης Κατσουνωτός που κατά το δεδομένο χρόνο ήταν διοικητής της ΥΚΑΝ, ωστόσο η υπόθεση δεν έτυχε χειρισμού η υπηρεσία του.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύτηκαν, γίνεται λόγος για συνάντηση που προηγήθηκε μεταξύ Αγγελίδη-Κατσουνωτού, ενώ μετά την αναστολή της υπόθεσης, ο Μιχάλης Κατσουνωτός επέστρεψε το φάκελο που είχε ζητήσει, με την αναστολή της δίωξης του προσώπου.

Στις Κεντρικές οι Βρετανοί

Ως εκ τούτου, ο Μιχάλης Κατσουνωτός θα κληθεί να απαντήσει επί των συγκεκριμένων ισχυρισμών αλλά και στα όσα προκύπτουν από την διερεύνηση, όπως επίσης και ο Σάββας Αγγελίδης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, κλήσεις έλαβαν και πρωτοκολλητές, αφού η υπόθεση βρισκόταν ενώπιον Δικαστηρίου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα των προσώπων που θα καταθέσουν βρίσκεται και το πρόσωπο που κατηγορείτο και αναστάλθηκε η ποινική δίωξη του, ο οποίος στο παρελθόν εκπροσωπείτο από τον Σάββα Αγγελίδη.

Πρόκειται για πρόσωπο που αυτή τη στιγμή κρατείται ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές για υπόθεση απόπειρας φόνου, για την οποία παραπέμφθηκε σε δίκη τον περασμένο Ιούνιο. Στο εν λόγω πρόσωπο επιδόθηκε η κλήση και ενημερώθηκε σχετικά πως θα κληθεί να καταθέσει για το κατά γνωρίζει προσωπικά ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, εάν ήταν δικηγόρος του ή εάν εκπροσωπείτο από το δικηγορικό του γραφείου σε οποιαδήποτε διαδικασία και κατά πόσο γνωρίζει την πορεία της ποινικής υπόθεσης στην οποία ήταν κατηγορούμενος αλλά καταχωρήθηκε αναστολή ποινικής δίωξης.

Δεδομένου όμως πως πρόκειται για κρατούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν διευθετήσεις από τον Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών ώστε οι Βρετανοί και ο Κύπριος δικηγόρος να μεταβούν στις Κεντρικές Φυλακές για λήψη της κατάθεσης, ώστε να μην χρειαστεί να μεταφερθεί ο κρατούμενος εκτός Σωφρονιστικού Ιδρύματος και στο χώρο όπου θα λαμβάνονται οι καταθέσεις.

Πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στην εξίσωση της έρευνας της τριμελούς ομάδας, έχει προστεθεί και η νέα υπόθεση σε βάρος του εν λόγω προσώπου, αυτή της απόπειρας φόνου, για την οποία ζητήθηκαν στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάτω από δύο μικροσκόπια οι θεσμοί-Διερευνά η Αρχή, μεταρρυθμίζει η Βουλή

Δειτε Επισης

Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών- Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα