Ζητήθηκε γνωμάτευση για αποσαφήνιση της κατάχρησης εξουσίας στη σκιά της απόφασης για μη δίωξη Κατσουνωτού

Την ώρα που βρίσκονται προς το τέλος τους οι τρέχουσες έρευνες των τριών ερευνητών της Αρχής κατά της Διαφθοράς, Γιώργου Καμπανέλλα, Τανβίρ Κουρεσί και Γιώργου Λιασίδη, για τις δύο πρώτες υποθέσεις που διερευνούν σε βάρος της Εισαγγελίας και οι οποίες αφορούν αναστολές ποινικών διώξεων προσώπων, η Αρχή, τους ανέθεσε και νέα αποστολή.

Δεδομένου πως σχεδόν όλες οι υποθέσεις που καταγγέλλονται ενώπιον της Αρχής αφορούν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από κρατικούς αξιωματούχους, η Αρχή αποφάσισε να ζητήσει από την νομική ομάδα, γνωμάτευση για την ερμηνεία του αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας, στη βάση υλικού που τους αποστάλθηκε και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η κυπριακή νομολογία και σχετικές αποφάσεις Δικαστηρίων.

Ουσιαστικά, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, επιδιώκει μέσα από αυτή της την ενέργεια, να αποκρυσταλλώσει στη βάση των ισχυόντων Νόμων και Κανονισμών, τι σημαίνει και πότε διώκεται ένα πρόσωπο που βαρύνεται με το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Αφορμή για αυτή την απόφαση στάθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε τον Δεκέμβριο του 2022 η Νομική Υπηρεσία, σχετικά με την υπόθεση του Μιχάλη Κατσουνωτού που καταγγέλθηκε για διαφθορά από την πρώην Διεύθυνση των Φυλακών και σε βάρος του υποδείχθηκαν από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ποινικά αδικήματα. Ωστόσο, στην ανακοίνωση της η Εισαγγελία, αν και εσημειώνετο πως προέκυπτε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, αποφάσισε να μην διώξει ποινικά τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, με την αιτιολογία πως δεν είχε οικονομικό κίνητρο.

Υπενθυμίζεται, πως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης υπέδειξε αδικήματα που αφορούν κατάχρηση εξουσίας με βάση την πρώτη παράγραφο του άρθρου 105 του Ποινικού Κώδικα και το αδίκημα της συνωμοσίας με βάση το άρθρο 373 του Ποινικού Κώδικα. Επίσης, σε ότι αφορά το κίνητρο, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης σημείωνε μεταξύ άλλων στο πόρισμα του, πως μπορεί να μην είχε οικονομικό κίνητρο, ωστόσο θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία», υποδεικνύοντας παράλληλα πως οι ενέργειες του, ήταν αποτέλεσμα «προσωπικού μένους και όχι επαγγελματικής διάθεσης, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται».

Τη συγκεκριμένη γνωμάτευση, η Αρχή κατά της Διαφθοράς, ανέθεσε να την συγγράψουν οι τρεις ερευνητές που ήδη εργάζονται στις δύο πρώτες υποθέσεις τις Αρχής και για τις οποίες αναμένονται τα αποτελέσματα τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταθέτει ενώπιον των Βρετανών ο Ελεγκτής, πήραν κλήσεις Αγγελίδης, Κατσουνωτός και υπόδικος

Παραπομπή και στην υπόθεση Αλ Καπόνε

Ο λόγος που έχει σημασία να έχουν μια τέτοια Γνωμάτευση στα χέρια τους τα μέλη της Αρχής, είναι επειδή εκτιμούν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το εν λόγω ζήτημα θα προκύψει εκ νέου και σε άλλες υποθέσεις που διερευνά, στις οποίες αυτό που καταγγέλλεται είναι η κατάχρηση εξουσίας, ανεξαρτήτως αν δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο. Ως εκ τούτου, αν η Αρχή σε περίπτωση που εντοπίσει κατάχρηση εξουσίας σε μια υπόθεση, με το σκεπτικό της Νομικής Υπηρεσίας, στη βάση της ανακοίνωσης της για τον Μιχάλη Κατσουνωτό, τότε οι υποθέσεις δεν θα προχωρούν.

Είναι για αυτό το λόγο, που η Αρχή κατά της Διαφθοράς ζήτησε γνωμάτευση από τους ερευνητές, στους οποίους έχει αποσταλθεί η κυπριακή Νομοθεσία για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, όπως επίσης και αποφάσεις Δικαστηρίων, σε υποθέσεις κατάχρησης, ανεξαρτήτως του οικονομικού κέρδους.

Μια από αυτές τις υποθέσεις, είναι αυτή του πρώην Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Μιχάλη Χατζηδημητρίου, που καταδικάστηκε μεταξύ άλλων για κατάχρηση εξουσίας σε σχέση με την απόδραση του ισοβίτη Αλ Καπόνε, με την ποινή του να επικυρώνεται από το Ανώτατο, χωρίς ωστόσο να είχε οικονομικό όφελος από τις ενέργειες του, σύμφωνα με τις αποφάσεις. Σημειώνεται πως, για την εν λόγω υπόθεση, ο τότε Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Κώστας Κληρίδης, γνωμάτευσε ότι τα εν λόγω αδικήματα ενέχουν έλλειψη τιμιότητας και ως εκ τούτου η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας του επέβαλε την ποινή της αναγκαστικής αφυπηρέτησης, από 11.11.2014.

Πώς ερμηνεύεται η νομοθεσία της Αρχής

Στο μεταξύ, με βάση τον Νόμο για τη σύσταση της Αρχής κατά της Διαφθοράς, στην ερμηνεία των πράξεων διαφθοράς περιλαμβάνει την κατάχρηση εξουσίας, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού οφέλους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως: «Πράξεις διαφθοράς» σημαίνει τα αδικήματα που προβλέπονται στον περί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο, στον περί του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς (Κυρωτικό) Νόμο, στον περί Πρόληψης Διαφθοράς Νόμο, στον περί Αθέμιτης Κτήσης Περιουσιακού Οφέλους από Αξιωματούχους και Λειτουργούς του Δημοσίου Νόμο, τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στον Ποινικό Κώδικα τα οποία εμπεριέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή εμπιστοσύνης ή στρέφονται εναντίον της άσκησης νόμιμης εξουσίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλα αδικήματα τα οποία εκ φύσεως συνιστούν πράξη διαφθοράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη δημοσιότητα η Έκθεση για το Κράτος Δικαίου-«Σήμα» για το θεσμό του Εισαγγελέα, ανησυχία για κλείσιμο υποθέσεων

Δειτε Επισης

Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
Βγαίνει μπροστά η Ισότητα-«Μετά από 18 χρόνια έλαμψε η αλήθεια, σήμερα απονέμεται ‘δικαιοσύνη’»
Απαντά στην Αρχή κατά της Διαφθοράς ο Κατσουνωτός-Βλέπει παραπλάνηση
Σιγή ιχθύος για το Υπόμνημα που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή οι μοναχοί-«Έχουμε νομικά δίκαιο»
Αιμιλιανίδης: Σωστή η απόφαση για ποινικούς ανακριτές από το Υπουργικό, δύσκολο όμως το έργο τους
Κρατήθηκε για νοσηλεία στη ΜΕΘ ο 29χρονος γεωργός που κτυπήθηκε από τρακτέρ-Διερευνώνται τα αίτια
Καταλείπει δυο ανήλικα ο άτυχος Βύρωνας Στυλιανού που έσβησε στο γήπεδο
Επισπεύδονται οι εφέσεις για τους Βοηθούς Αρχηγούς για να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες της Αστυνομίας
Στις 75 σελίδες η ένσταση Γενικού Ελεγκτή επί του αιτήματος της Εισαγγελίας για παύση του-Πρόσθεσε έγγραφα
Καταπλακώθηκε από τρακτέρ 29χρονος στην Πάφο-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο