CCTV για τις αποφάσεις των αρμοδίων-Επανήλθαν με μέτρα που έπρεπε να εφαρμοστούν πριν πέντε χρόνια

Παρά το γεγονός ότι έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι τα τελευταία πέντε χρόνια για την αποτυχία της εφαρμογής της κάρτας φιλάθλου στα γήπεδα, αφού ο στόχος για πάταξη της βίας, τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων, για μια σειρά από λόγους δεν επιτεύχθηκε, η κοινωνία αντικρύζει με σκεπτικισμό κι ανησυχία τους αρμόδιους να ψάχνουν ακόμη για λύσεις και να προαναγγέλλουν αυστηροποίηση νομοθεσιών, χωρίς ωστόσο να προμηνύεται ή να αναμένεται, ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερες αλλαγές, μιας και είναι οφθαλμοφανές πως κάποια από τα μέτρα, είτε δεν μπορούν να εφαρμοστούν, είτε είναι τρύπια.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, για να αντιληφθεί κανείς το σήριαλ γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, το ημερολόγιο έδειχνε Αύγουστο του 2018, όταν τότε ξεκινούσε η νέα αγωνιστική περίοδος και τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή η Νομοθεσία για την κάρτα φιλάθλου. Μια νομοθεσία, που για να μπορούσε να εφαρμοστεί, θα έπρεπε να έπρεπε να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, σε διαφορετική περίπτωση η αποτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη.

Ακολούθησε η αποχή των οργανωμένων φιλάθλων από τα γήπεδα για περίπου τρία χρόνια και οι αρμόδιοι είχαν άπλετο χρόνο για να προετοιμαστούν και να εφαρμόσουν όσα προνοούσε ο Νόμος της κάρτας φιλάθλου, ώστε να είναι έτοιμοι για την επιστροφή. Πράγμα το οποίο δεν έπραξαν, αντιθέτως παρέμειναν σε πλήρη αδράνεια, πανηγυρίζοντας μάλιστα, ότι η Νομοθεσία τους πέτυχε, με αποτέλεσμα, όταν το 2021 αποφάσισαν οι οργανωμένοι να επιστρέψουν, να αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος, ότι για άλλη μια φορά πως το σύστημα αδυνατεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα βίας, οι εμπλεκόμενοι έμειναν στα «θα» και εκ των υστέρων οι γνωστοί - άγνωστοι, αποποιούνταν των ευθυνών τους.

Κροτίδες, φωτοβολίδες, καρεκλοπόλεμος, σπασμένα τσιμέντα, φωτιές στις κερκίδες, ντου οπαδών στους αγωνιστικούς χώρους και μάχες εκτός γηπέδων με τραυματισμούς, είναι μερικά από τα όσα ακολούθησαν, με το μπαλάκι ευθυνών κάθε φορά να πηγαινοέρχεται. Κάθε φορά, η υπόσχεση που ακουγόταν από τα επίσημα χείλη των αρμόδιων, είναι πως τέτοια φαινόμενα είναι ανεπίτρεπτα, πως θα επιδειχθεί μηδενική ανοχή και πως θα ληφθούν μέτρα. Ωστόσο, οι ίδιες δηλώσεις επαναλαμβάνονταν μόλις έφθανε η επόμενη αγωνιστική και ένα άλλο επεισόδιο ερχόταν να στιγματίσει το ήδη ματωμένο σώμα του κυπριακού ποδοσφαίρου που βολοδέρνει σε ρηχά νερά.

Μετά τα τελευταία επεισόδια που καταγράφηκαν, ειδικότερα αυτά στη Λεμεσό όπου οπαδοί μετέτρεψαν για άλλη μια φορά τους δρόμους σε πεδίο μάχης, ακολούθησαν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου. Μέτρα τα οποία ήταν κατά κάποιο τρόπο ξανά ζεσταμένο φαγητό, αφού επρόκειτο για ανάλογα αυτών που είχαν ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάρτιο, όταν εκτυλίχθηκαν τα έκτροπα στο «Τάσος Παπαδόπουλος», τα οποία ωστόσο παρέμειναν στον πάγο τους τελευταίους μήνες.

Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε η εγκατάσταση των κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης στους αγωνιστικούς χώρους, κάτι που έπρεπε να γίνει από το 2018, οπότε ψηφίστηκε ο Νόμος της κάρτας φιλάθλου, ωστόσο πέντε χρόνια μετά, το θέμα συνεχίζει να απασχολεί τους αρμόδιους. Για την ποιότητα των καμερών ωστόσο που είναι ήδη εγκατεστημένες στους αγωνιστικούς χώρους, ούτε καν λόγος, παρά το γεγονός πώς οι φωτογραφίες των καταζητούμενων προσώπων που δημοσιεύει συχνά-πυκνά η Αστυνομία, είναι αλλοιωμένης ποιότητας, με τους πλείστους οπαδούς να μην αναγνωρίζονται σχεδόν ποτέ. Ακόμη και αυτές που εξασφαλίζονται από το κλειστό κύκλωμα του γηπέδου Άλφαμεγα, που είναι το πιο σύγχρονο. Επίσης, για αυτό το θέμα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε περίοδο χάριτος ενός χρόνου, ώστε να καταφέρουν τα γήπεδα να εφαρμόσουν τις αποφάσεις.

Έπειτα από πέντε χρονιά επίσης από την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, η Υπουργός Δικαιοσύνης, ανακοινώνει ότι θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος της κάρτας φιλάθλου από τους αστυνομικούς που βρίσκονται στις εισόδους των σταδίων. Κάτι που για πολλοστή φορά ανακοινώνεται, καθώς υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί πριν από ένα χρόνο περίπου, ότι θα ενισχυόταν η αρμοδιότητα των στιούαρτ που έχουν την ευθύνη στις εισόδους.

Προειδοποιούσε με επιστολές τους αρμόδιους για τα CCTV η Αρχή Σταδίων

Στον απόηχο των αποφάσεων, η Αρχή Σταδίων, έρχεται να εγείρει νέα ερωτήματα για τα μέτρα που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια, μιας και σύμφωνα με τον πρώην πλέον πρόεδρο της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων, Γιώργο Καρρά, (σ.σ. η θητεία του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής έχει λήξει και αναμένεται ο διορισμός νέας επιτροπής), έχουν αποσταλεί στο παρελθόν επιστολές, τόσο στην Αστυνομία, όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Παιδείας, όπου τέθηκε ως προαπαίτηση για να αδειοδοτηθεί ένα γήπεδο, να καταθέτουν χωροταξικά σχέδια, τα οποία θα δείχνουν τις θέσεις των καμερών, τόσο εντός των αθλητικών χώρων, όσο και εκτός των αθλητικών χώρων μέχρι και τους χώρους στάθμευσης και στην περίμετρο του γηπέδου.

Κάτι, που όπως εξήγησε ο κ. Καρράς, «θα τύγχανε φυσικά την έγκριση της Αστυνομίας, διότι η Αστυνομία έχει την ευθύνη για την παρακολούθηση και τον συντονισμό». Ωστόσο, αυτό που επισημάνθηκε, είναι πως μέχρις ότου υλοποιηθεί αυτή η απόφαση για τις κάμερες, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, διότι πρέπει να γίνονται και οι κατάλληλες εγκαταστάσεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί το όλο σύστημα.

Ποικίλα ερωτήματα προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το Άλφαμεγα, παρά το ότι είναι ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο, εντούτοις, όπως επιβεβαιώνεται και από τις φωτογραφίες, τα κλειστά κυκλώματα που είναι εγκατεστημένα, φαίνεται να είναι πεπαλαιωμένα. Όπως ανέφερε ο κ. Καρράς, «αυτά τα πράγματα έπρεπε να είναι προβλεπόμενα, καθώς βρίσκονται μέσα στη Νομοθεσία. Έπρεπε οι κάμερες να έχουν την απαραίτητη ευκρίνεια και να γίνεται ταυτοποίηση του προσώπου αυτόματα, μέσω της κάρτας φιλάθλου. Τα συστήματα τα οποία έχουν σήμερα η Αστυνομία ή ο ΚΟΑ ο οποίος έπρεπε να τα εγκαθιστά, θα έπρεπε να έκανε αυτόματη αναγνώριση του προσώπου. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η κάρτα φιλάθλου και όπως φαίνεται, το όλο σύστημα είναι ημιτελές και δεν έχει ολοκληρωθεί ποτέ».

Κληθείς να σχολιάσει τον λόγο που δεν είναι ακόμη υλοποιήσιμη η ορθή λειτουργεία των κλειστών κυκλωμάτων στα γήπεδα, ο κ. Καρράς, ανέφερε ότι, «δεν γνωρίζω και είναι κάτι που διερωτώμουν πάντοτε. Έχουμε γράψει επιστολές στην Αστυνομία και στον ΚΟΑ, αλλά τελευταίως έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να αναβαθμίσουν τις κάμερες. Από την πλευρά μας ως Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, συμφωνήσαμε ότι θα κάναμε ένα γήπεδο-πρότυπο που θα εγκατασταθούν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης στο Τάσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία και ένα πρότυπο στο ΓΣΖ. Επιλέξαμε ένα ανοικτό και ένα κλειστό γήπεδο, ούτως ώστε να τοποθετηθούν οι κάμερες όπως έχουμε σκεφτεί και να εφαρμοστεί και το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης προσώπου. Ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουν αυτές οι αποφάσεις».

«Πυροτεχνήματα» χαρακτηρίζουν τα μέτρα οι αστυνομικοί

Από τη δική τους πλευρά, οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, εκφράζουν τη δυσφορία τους για το νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε, χαρακτηρίζοντας ως πυροτεχνήματα τις εν λόγω αποφάσεις.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης, ανέφερε ότι, «δεν είναι μέτρα τα οποία θα επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά είναι πυροτεχνήματα όσον αφορά το νάρκοτεστ και το αλκοτεστ, ενώ οι εξουσίες Αρχηγού Αστυνομίας ήδη υπάρχουν από τα σήμερα. Ήδη στον Νόμο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, αναφέρεται ότι όταν διακρίνεις κάποιο στα γήπεδα όπου έκδηλα είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών ή μέθης, δεν του επιτρέπεις την είσοδο στο γήπεδο. Άρα αυτό που διερωτόμαστε, είναι εάν όντως θέλουμε να κτυπήσουμε το κέντρο της βίας στα γήπεδα και του χουλιγκανισμού που είναι οι Συνδέσμοι Φιλάθλων; Δεν έχουμε δει τίποτα γι’ αυτό το θέμα και προφανώς θέλουμε να κάνουμε ακόμη ένα πυροτέχνημα, να φορτώσουμε περισσότερες ευθύνες στην Αστυνομία για να ξέρουμε που θα επιρρίπτουμε τις ευθύνες στο μέλλον».

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε ο κ. Λοιζίδης, «για κάθε Σαββατοκύριακο, θα χρειάζονται περίπου χίλιοι αστυνομικοί για τις αθλητικές διοργανώσεις. Το οικονομικό κόστος δεν θα το σχολιάσω, αλλά θα σταθώ στο τι θα συμβαίνει στην υπόλοιπη εδαφική δικαιοδοσία που είναι υπεύθυνη η Αστυνομία, με τα υπόλοιπα καθήκοντα που έχει κάθε Σαββατοκύριακο, όπου δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι αστυνομικοί. Θεωρούμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι, γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί νάρκοτεστ και άλκοτεστ στα γήπεδα και δεν μπορεί να γίνει τίποτα περισσότερο, από αυτά που αναφέρουμε τόσο καιρό».

Καταλήγοντας, ο κ. Λοιζίδης είπε ότι «πρέπει να καταλάβει η πολιτεία τον συσχετισμό της παραβατικότητας στα σχολεία, χουλιγκανισμοί στα γήπεδα και ότι το όριο ηλικίας στο οργανωμένο έγκλημα έχει κατέβει πάρα πολύ χαμηλά. Είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει την κοινωνία, γιατί η Αστυνομία είναι για καταστολή και δεν έχει καμία σχέση με την παιδεία ή με την πρόληψη».

Δειτε Επισης

Από ασυνεννοησία τους «ξέφυγε» παράνομος αλλοδαπός στην Αγία Νάπα
Νέα σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για τη Μονή Αββακούμ-Οδηγίες για επίσπευση των ερευνών
Έφοδος της ΥΚΑΝ σε οικία 58χρονου-Εντοπίστηκαν έξι φυτά κάνναβης (pics)
Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες