Με το νέο έτος η απόφαση για Σταυριανό-Στο μικροσκόπιο η καταδίκη της Κύπρου από ΕΔΑΔ

Τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την ένσταση που κατέθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας, Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, παρουσίασε η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, της θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου, που διεξάγεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, επεφύλαξε την απόφαση της για το αν θα κάνει αποδεκτή την ένσταση στις πέντε Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη δικάσιμο, η οικογένεια του Θανάση Νικολάου, έφερε ένσταση στην κατάθεση, της ιατροδικαστικής έκθεσης που ετοίμασε και προσκόμισε μέσω της Νομικής Υπηρεσίας, στα ενδιαφερόμενα μέρη, ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, ο οποίος είναι και μάρτυρας της Εισαγγελίας στην υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπρα ντε φερ με σκιές και αμφισβήτηση στη θανατική ανάκριση Θανάση

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταυριανός, αφού απορρίφθηκε το αίτημα του να καταστεί ενδιαφερόμενο μέρος στη διαδικασία, θα κατέθετε στις 20 Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια θα αντεξεταζόταν από τους δικηγόρους της οικογένειας. Ωστόσο μετά την ένσταση της οικογένειας, για να κατατεθεί ως τεκμήριο η ιατροδικαστική έκθεση που ετοίμασε, η κατάθεση του πήρε αναβολή για τον Ιανουάριο.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, που και πάλι υπήρξαν στιγμές έντασης και υψηλών τόνων, τέθηκε και ένα επιπλέον θέμα από τις δικηγόρους της οικογένειας, οι οποίες εξέφρασαν την θέση, πως από τη στιγμή που ο Πανίκος Σταυριανός, έλαβε από την Εισαγγελία το μαρτυρικό υλικό, δεν μπορεί, εάν το Δικαστήριο αποδεχθεί την ένσταση της οικογένειας, να καταθέσει ως μάρτυρας. Κι αυτό διότι, από τη στιγμή που έλαβε το μαρτυρικό υλικό, γνωρίζει, όπως αποδεικνύεται και από την ιατροδικαστική του έκθεση, το περιεχόμενο άλλων επιστημόνων, που κατέθεσαν τις απόψεις τους, στις εκθέσεις που ετοιμάστηκαν, μετά την εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου τον Δεκέμβριο του 2020.

Το ζήτημα που τίθεται πλέον, δηλαδή, είναι σε σχέση με τον ρόλο του Πανικου Σταυριανού στη διαδικασία, για το αν είναι μάρτυρας, είναι εμπειρογνώμονας αφού ετοίμασε και νέα ιατροδικαστική έκθεση, ή αν λόγω του βεβαρημένου ιστορικού του, με τις κατηγορίες κι από το ΕΔΑΔ και από το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου για πλημμελή διερεύνηση θα πρέπει να μην γίνει αποδεκτή η έκθεση του και να αποκλειστεί και ο ίδιος, αφού αποτελεί ζήτημα αν κληθεί ως μάρτυρας, το γεγονός ότι η Εισαγγελία του παρέδωσε το μαρτυρικό υλικό.

Στην αγόρευση της η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, αφού σημείωσε ότι η παρουσία εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας στη θανατική ανάκριση είναι βοηθητική, για την παρουσίαση συγκεκριμένης μαρτυρίας και για να ρίξει φως σε μια υπόθεση, επεσήμανε πως δεν υπάρχουν διάδικοι. «Στην παρούσα υπόθεση», είπε, «έχουμε δύο διαφορετικές απόψεις, που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, δεν προήλθε από φυσικά αίτια».

Σε ότι αφορά τον Πανίκο Σταυριανό, υπενθύμισε πως ήταν ο μονος ιατροδικαστής που προέβη σε αυτοψία στη σκηνή, έκανε τη νεκροψία, ενώ βρισκόταν και στην εκταφή και εξέταση των οστών το 2020. «Ο . Σταυριανός ήταν παρών κατά την εκταφή, εξεταστή, καταγραφή και αξιολόγηση των σκελετικών κακώσεων. Στη βάση των δικών του ευρημάτων ετοίμασαν οι άλλοι ιατροδικαστές τις δικες τους εκθέσεις», υποστήριξε, ενώ ενημέρωσε το Δικαστήριο ότι το έγγραφο που τιτλοφορείται ιατροδικαστική έκθεση, «μας στάλθηκε στις 15/12 και στις 16/12 γύρω στις δέκα προωθήθηκε στη Λητώ Καριολου. Το εν λόγω έγγραφο είτε τιτλοφορείται έκθεση ή δήλωση είναι άνευ σημασίας. Έχει δικαίωμα να καταθέσει τη θέση του ο εμπειρογνώμονας. Τα Δικαστήρια ενθαρρύνουν την κατάθεση εγγράφων. Οι συνάδελφοι προβαίνουν ανεπίτρεπτα σε αξιολόγηση του εγγράφου, κάτι που είναι δουλειά του Δικαστηρίου», είπε μεταξύ άλλων η Ξένια Ξενοφώντος.

Μάλιστα, παρέπεμψε τη θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, στο διάταγμα εκταφής που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το 2020, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν το όνομα του Πανίκου Σταυριανού, ως ενός εκ των ιατροδικαστών, που θα μπορούσαν να παραστούν στην εξέταση οστών και να ετοιμάσουν εκθέσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα παρενέβη η δικηγόρος της οικογένειας, Λητώ Καριόλου, επισημαίνοντας πως, για το εν λόγω διάταγμα, δεν δόθηκε η ευκαιρία στην οικογένεια να προβάλει τις θέσεις της. Είπε, μάλιστα, ότι το διάταγμα εκδόθηκε την ημέρα της εκταφής, ενώ παρέπεμψε στο ημερολόγιο ενεργείας, που διατηρούσε η Αστυνομία, μέσω Λοχία, στο οποίο αναφέρεται ότι ο Πανίκος Σταυριανός, ήταν απλός παρατηρητής στην όλη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θανατική ανάκριση για γερά νεύρα-Ολομέτωπη επίθεση για τη νέα έκθεση Σταυριανού και προαναγγελία για ιδιωτική δίωξη

Ο ρόλος Σταυριανού και η απόφαση του ΕΔΑΔ

Ακολούθως η θανατική ανακρίτρια, έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, προς την εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Κύπρου, έναντι της καταδικαστικής απόφασης του ΕΔΑΔ, για τη διερεύνηση της υπόθεσης Θανάση Νικολάου, στην οποία εμπλέκει και τον Πανίκο Σταυριανό, απευθυνόμενη προς την κα. Ξενοφώντος. «Φαντάζομαι ότι αποτελεί κοινό έδαφος ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ για πλημμελή διερεύνηση είναι δεσμευτική σωστά; Ρωτώ γιατί στην επιχειρηματολογία σας απαντήσατε σε όλα τα σημεία που έθεσαν οι δικηγόροι της οικογένειας, εκτός από την υποχρέωση της Κυπριακής δημοκρατίας, για εκτέλεση της απόφασης. Θέλω την επίσημη θέση της Εισαγγελίας πως θεωρείτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, συμμορφώνεται με την απόφαση από τη στιγμή που επιθυμείτε να καταθέσετε την έκθεση; Πώς συνάδει η υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εκτελέσει μια δεσμευτική απόφαση με την επιθυμία σας να κατατεθεί η έκθεση Σταυριανού;».

Απαντώντας η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσε πως, «η απόφαση δεν λέει πως είναι διεφθαρμένος και δεν είναι αμερόληπτος, όπως υποστηρίζει η οικογένεια. Στην απόφαση εντοπίζονται κάποιες παραλείψεις . Η Νομική Υπηρεσία στην προσπάθεια συμμόρφωσης συναίνεσε στην εκταφή στη μεταφορά του υοειδούς οστού, ενώ διόρισε τους ποινικούς ανακριτές και στη συνέχεια και νέους ανακριτές. Με κάθε σεβασμό ενόψει των εξετάσεων η ανακριτική ομάδα είπε ‘’δεν εντοπίζουμε ευθύνες εναντίον κανενός προσώπου’’. Τι αξία θα δώσετε στη μαρτυρία, Σταυριανού δεν είναι θέμα που μπορείτε να προαποφασίσετε», ανέφερε η κα. Ξενοφώντος.

Η θανατική ανακρίτρια, που δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση που έλαβε, επανέλαβε την ερώτηση. «Επανέρχομαι στην ερώτηση που έθεσα. Πώς θεωρείτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, συμμορφώνεται με την απόφαση του ΕΔΑΔ από τη στιγμή που επιθυμείτε να κατατεθεί το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης του Σταυριανού; Η θέση σας είναι ότι η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ έκρινε ότι έγινε πλημμελής διερεύνηση μόνο από αστυνομικές Αρχές ή πλημμελή διερεύνηση και του Πανίκου Σταυριανού;», ρώτησε η δικαστής.

Για να λάβει την απάντηση από την κα. Ξενοφώντος πως, «ακόμα κι αν λέει πως δεν έκανε κάποιες ενέργειες, αυτό δεν αποστερεί το δικαίωμα να τον ακούσουμε. Είναι υποχρέωση να ακουστεί και να του γίνουν ερωτήσεις και από τις δυο πλευρές».

Στη συνέχεια η θανατική ανακρίτρια, ενόψει της έκδοσης απόφασης, απευθυνόμενη προς την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, ρώτησε για τον ρόλο του κ. Σταυριανού και πόσες ιατροδικαστικές εκθέσεις έχει κάνει για την υπόθεση Νικολάου. Μάλιστα αναφέρθηκε στην ιατροδικαστική έκθεση τριών σελίδων που έκανε μετά τη νεκροψία το 2006, και που αναφερόταν ότι το υοειδές οστό ήταν εντάξει. Η Ξένια Ξενοφώντος, επεσήμανε πως ο κ. Σταυριανός, έκανε και άλλη έκθεση, ενώπιον της ανακρίτριας που διόρισε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ελένης Σταύρου, με τη δικαστή, να επισημαίνει πως η συγκεκριμένη ήταν κατάθεση και όχι έκθεση.

Δειτε Επισης

Ανοίγουν στόματα για τον προπονητή της ενόργανης-Κλήθηκε για κατάθεση η πρώην πρωταθλήτρια
Μετά τον Ελ Τσάπο, ο Ελ Μάγιο-Παρά τις μεταμφιέσεις και τις πλαστικές, ο πανίσχυρος βαρόνος ναρκωτικών συνελήφθη
Έκοψαν εισιτήριο σε AμεΑ με Ευρωπαϊκή Κάρτα σε εκδήλωση-«Έλλειψη σαφήνειας ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται»
Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Ευθύνες στις Αρχές από τους επιζώντες στο Μάτι-«Το ίδιο μας το κράτος, μας κήρυξε τον πόλεμο...»
Βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Γαλλία-«Εγκληματική ενέργεια» (pics)
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στην έξοδο της Μοσφιλωτής
Ικανοποίηση Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
Ένα βρέφος δώδεκα μηνών και ένα 13χρονο κορίτσι ανάμεσα στα θύματα του πολύνεκρου τροχαίου στην Ελλάδα
Ομόφωνη απόφαση Εφετείου επιτρέπει αντέφεση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας