Μπρα ντε φερ με σκιές και αμφισβήτηση στη θανατική ανάκριση Θανάση

Παραπέμποντας από τη μια στην απόφαση του ΕΔΑΔ που καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, κι από την άλλη σε πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου που άφησε σκιές για την αντικειμενικότητα και την ανεξαρτησία του Πανίκκου Σταυριανού, οι δικηγόροι της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, στήριξαν την θέση τους, ότι ο Πανίκος Σταυριανός, δεν αποτελεί, αντικειμενικό και αμερόληπτο εμπειρογνώμονα και για αυτό τον λόγο δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το Δικαστήριο η νέα ιατροδικαστική έκθεση που ετοίμασε και είχε πρόθεση να καταθέσει ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, ταυτόχρονα με τη μαρτυρία του.

Η θανατική ανάκριση για τον Θανάση Νικολάου, η οποία διεξάγεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, αν και θεωρητικά επρόκειτο για μια τυπικού χαρακτήρα διαδικασία, εξελίσσεται σε μια δίκη γεμάτη ενστάσεις, ενδιάμεσες αποφάσεις, αρκετή ένταση, αναβολές και λεκτικές επιθέσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η αρχική πρόθεση της θανατικής ανακρίτριας για να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού είχε ήδη ενώπιον της τους ογκωδέστατος φακέλους της υπόθεσης, να μην μπορεί να υλοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θανατική ανάκριση για γερά νεύρα-Ολομέτωπη επίθεση για τη νέα έκθεση Σταυριανού και προαναγγελία για ιδιωτική δίωξη

Σε κεντρικό πρόσωπο της διαδικασίας, εξελίσσεται ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, που η κατάθεση του αναβλήθηκε μέχρι σήμερα σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις για διαφορετικούς λόγους. Μέσα από το πρόσωπο του κ. Σταυριανού, αλλά και τη στάση των δύο πλευρών, απέναντι του αντιλαμβάνεται κανείς, το χάσμα που χωρίζει την οικογένεια του Θανάση Νικολάου και τη Νομική Υπηρεσία.

Συνοπτικά, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σταυριανός, πριν καν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας της υπόθεσης, όταν αυτή ήταν ακόμα στο στάδιο του προγραμματισμού, αιτήθηκε μέσω του δικηγόρου του, όπως καταστεί ενδιαφερόμενο μέρος στη δίκη, έτσι ώστε να έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει εν μέσω της θανατικής ανάκρισης, να εκφράζει τις θέσεις του καθώς επίσης και να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο του μαρτυρικού υλικού.

Αυτό προκάλεσε την πρώτη καθυστέρηση στην υπόθεση, αφού η πλευρά της οικογένειας κατέθεσε ένσταση, η οποία αφού εξετάστηκε από το Δικαστήριο, έγινε αποδεκτή. Η εμπλοκή, ωστόσο του κ. Σταυριανού στην υπόθεση συνεχίστηκε, αφού η Νομική Υπηρεσία, τον συμπεριέλαβε μέσα στους μάρτυρες που θα καλούσε στο Δικαστήριο. Αυτή η πρόθεση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, έφερε και νέα ένσταση από την οικογένεια, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.

Μεσολάβησε, μάλιστα και η αιφνιδιαστική, όπως χαρακτηρίστηκε από τις δικηγόρους της οικογένειας Νικολάου, κίνηση της Εισαγγελίας, με την προσκόμιση της έκθεσης του Κυπρίου ιατροδικαστή, που εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία, Ανδρέα Μαρνερίδη. Ειδικότερα η Εισαγγελία, ζήτησε και έλαβε νέα έκθεση, από τον κ. Μαρνερίδη, για την οποία και πάλι κατατέθηκε ένσταση η οικογένεια, η οποία έγινε αποδεκτή από το Δικαστήριο.

Ως μια ακόμη αιφνιδιαστική κίνηση, χαρακτηρίστηκε από τις δύο δικηγόρους και η πιο πρόσφατη ενέργεια της Εισαγγελίας και του Πανίκκου Σταυριανού, να καταθέσουν μια νέα ιατροδικαστική έκθεση και μάλιστα από τον ίδιο τον Πανίκο Σταυριανό, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση, των δύο δικηγόρων, που με μια μακροσκελή αγόρευση, εξήγησαν λεπτομερώς τους λόγους που αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη θανατική ανακρίτρια. Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε εν μέσω της απάντησης από πλευράς της Εισαγγελίας, η οποία ζήτησε χρόνο μέχρι την Παρασκευή, για να αντικρούσει τα επιχειρήματα της οικογένειας.

Τα συμπέρασμα που εξάγεται από τις έξι ακροαματικές διαδικασίες που διεξήχθησαν μέχρι σήμερα, είναι πως, όσο κι αν η πλευρά της Εισαγγελίας, επιμένει πως «στάθηκε διαχρονικά αρωγός στα αιτήματα της οικογένειας», όπως είπε χαρακτηριστικά η Ξένια Ξενοφώντος που εκπροσωπεί τον Γενικό Εισαγγελέα, την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο εκ των γεγονότων αποδεικνύεται, πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, για να παρουσιαστούν νέες μαρτυρίες, νέα υπομνήματα και νέες εκθέσεις, που θα θολώσουν τα νερά. Και μάλιστα όλες οι προσπάθειες, είτε (α) μέσω της στήριξης από την Εισαγγελία του αιτήματος Σταυριανού να καταστεί ενδιαφερόμενο μέρος, (β) μέσω της πρόσκλησης Σταυριανού από την Εισαγγελια για να καταθέσει, (γ) μέσω της αιφνιδιαστικής παρουσίασης του υπομνήματος Μαρνερίδη, που ουσιαστικά ενίσχυε τις θέσεις Σταυριανού και (δ) μέσω της προσκόμισης της ολοκαίνουργιας ιατροδικαστικής έκθεσης του Πανίκου Σταυριανού, έχουν όλες έναν κοινό παρονομαστή: Να αμφισβητήσουν το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου που στηρίχθηκε στις εκθέσεις των ιατροδικαστών που εξέτασαν τα οστά του Θανάση Νικολάου και που κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του, προήλθε από εγκληματική ενέργεια.

Η θανατική ανάκριση δηλαδή έχει μετατραπεί σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της Νομικής Υπηρεσίας που διαθέτει όλα τα μέσα, για να βάλει προσκόμματα στην προσπάθεια της οικογένειας, να αποδείξει αυτό που για χρόνια φωνάζει και δικαιώθηκε από το ΕΔΑΔ, η Ανδριάνα Νικολάου, σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου του παιδιού της και των δικηγόρων της οικογένειας, που προσπαθούν να αντικρούσουν τις αιφνιδιαστικές κινήσεις της Εισαγγελίας.

Άλλωστε η Εισαγγελία, με τη νομική πείρα που διαθέτει, γνώριζε εκ των προτέρων, ότι και το αίτημα Σταυριανού για να καταστεί ενδιαφερόμενο μέρος, και η έκθεση του Μαρνερίδη, καθώς και η νέα ιατροδικαστική έκθεση Σταυριανού, θα έφερναν ενστάσεις από την άλλη πλευρά και συνεπώς θα προκαλούσαν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της θανατικής ανακρίτριας. Κάτι που επιβεβαιώνει και τα όσα εξ αρχής είχαν δηλώσει ενώπιον του Δικαστηρίου οι δύο δικηγόροι για προσπάθεια από πλευράς Εισαγγελίας να καθυστερήσει την έκβαση της θανατικής ανάκρισης.

Εξάλλου, βρισκόμαστε προ του φάσματος και νέων καθυστερήσεων, σε περίπτωση που το Δικαστήριο κάνει αποδεκτή τη νέα ιατροδικαστική έκθεση του Σταυριανού, αφού οι δικηγόροι της οικογένειας, έχουν εκφράσει ήδη την πρόθεση τους ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, να ζητήσουν χρόνο, ώστε να ετοιμάσουν ανάλογες ιατροδικαστικές εκθέσεις, από ξένους ειδικούς που να αντικρούουν τους ισχυρισμούς Σταυριανού.

Με βάση τον τρόπο που εξελίσσεται η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, το πρώτο δεδομένο, είναι πως δεν θα ολοκληρωθεί, εντός των χρονικών πλαισίων που έθεσε το Δικαστήριο και το δεύτερο, είναι ότι η στήριξη που λεκτικά παρείχε και οι διαβεβαιώσεις που έδωσε στην οικογένεια η Εισαγγελία και η συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δεν υλοποιούνται στην πράξη. Αντιθέτως, δημιουργούν ακόμη περισσότερες σκιές και πυροδοτούν νέες αντιδράσεις εντός της κοινωνίας.

Δειτε Επισης

Αρνήθηκαν να μετακινήσουν την περιουσία τους και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο αστυνομικούς
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα στην έξοδο της Μοσφιλωτής
Ικανοποίηση Υπουργείου Δικαιοσύνης για την έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου
Ομόφωνη απόφαση Εφετείου επιτρέπει αντέφεση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Ποινή φυλάκισης πέντε μηνών σε 25χρονο για υπόθεση κλοπής
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις στα αίτια θανάτου του 25χρονου που έσβησε σε τροχαίο
Σε εξέλιξη έρευνα της Αστυνομίας για το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου
Για την έκρηξη σε καφετέρια στην Προδρόμου συνελήφθη ο 36χρονος στην Θεσσαλονίκη
Απέρριψε αίτημα της 49χρονης σφετερίστριας να αφεθεί ελεύθερη το Εφετείο
Κλείνει απόψε μέχρι την Κυριακή τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Λευκωσίας