Θανατική ανάκριση για γερά νεύρα-Ολομέτωπη επίθεση για τη νέα έκθεση Σταυριανού και προαναγγελία για ιδιωτική δίωξη

Με την πολυαναμενόμενη κατάθεση του Πανίκου Σταυριανού, θα συνεχιζόταν η ακροαματική διαδικασία στην θανατική ανάκριση του Θανάση Νικολάου, ο οποίος 17 χρόνια μετά το θάνατο του, σύμφωνα με το τελευταίο πόρισμα των Μάτσα-Αλεξόπουλου, διαφάνηκε πως δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε, όπως ήταν η εκδοχή των αρχών όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, τα δεδομένα ανατράπηκαν, αφού εν τέλει ο Σταυριανός κατέθεσε νέα ιατροδικαστική έκθεση, με την πλευρά της οικογένειας να εξαπολύει δριμύ κατηγορώ ως προς τις προθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας και να πλήττει την αξιοπιστία του ιατροδικαστή, παραπέμποντας σε σχετικές αποφάσεις Δικαστηρίων.

Τον τότε ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό, κάλεσε η πλευρά της Εισαγγελίας, παρά την αντίδραση της οικογένειας, ενώ υπήρχε αίτημα για να συμμετέχει στη διαδικασία ως ενδιαφερόμενο μέρος, το οποίο υποστήριξε η Δημοκρατία, ωστόσο απορρίφθηκε μετά από σχετική ένσταση από το Δικαστήριο. Σημειώνεται, ότι το πόρισμα Μάτσα-Αλεξόπουλου, καταλογίζει ποινικές ευθύνες στον Πανίκο Σταυριανό και όπως έγινε γνωστό, το όνομα του θα βρίσκεται στη λίστα των προσώπων που σε βάρος τους η οικογένεια θα ασκήσει ιδιωτικές ποινικές διώξεις, μετά την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην προχωρήσει η ίδια σε διώξεις.

Κατά την θανατική ανάκριση, η πλευρά της Εισαγγελίας θέλησε να καλέσει ως μάρτυρα τον Πανίκο Σταυριανό, ενώ ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να καλέσει τον Σάββα Μάτσα, που ήταν ο ένας εκ των ανακριτών του τελευταίου πορίσματος, πράγμα το οποίο θα πράξει η πλευρά της οικογένειας. Επιπρόσθετα, η Εισαγγελία ενημέρωσε το Δικαστήριο πως ζητήθηκε η συνδρομή και νέου ιατροδικαστή, του Δρ. Ανδρέα Μαρνερίδη και αιτήθηκε άδεια για να καταθέσει, ωστόσο η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, με μια αυστηρή απόφαση, απέρριψε το αίτημα της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένιας Ξενοφώντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρή απόφαση με ξεκάθαρα μηνύματα στην υπόθεση Θανάση και υποδείξεις στις... υποδείξεις της Εισαγγελίας

Πάντως, από όσα προκύπτουν μέχρι στιγμής και με βάση τα δεδομένα, οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται σε κοινή συνισταμένη, αφού η Δημοκρατία φαίνεται να μην αποδέχεται το τελευταίο πόρισμα των ανακριτών που διόρισε και το οποίο δείχνει εγκληματική ενέργεια πίσω από το θάνατο του 26χρονου εθνοφρουρού, σε αντίθεση με την οικογένεια.

Νέα έκθεση Σταυριανού και πυρά οικογένειας κατά Εισαγγελίας

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, με την έναρξη της, η εκ των δικηγόρων της οικογένειας Λητώ Καριόλου, κατέθεσε αίτημα ώστε να αποχωρήσει ο Πανίκος Σταυριανός από την αίθουσα, προκειμένου να θέσει σοβαρό νομικό ζήτημα που έχει προκύψει, με το Δικαστήριο να εγκρίνει το αίτημα της.

Λ. Καριόλου: Σκοπός μας είναι να καταθέσουμε ένσταση για να μην παραδοθεί νέα ιατροδικαστική έκθεση που μας παραδόθηκε το Σάββατο το πρωί.

Δικαστής: Αν τιτλοφορείται το έγγραφο ως ιατροδικαστική έκθεση δεν είναι αυτό που μας είχε πει η κ. Ξενοφώντος. Παρακαλώ να εξέλθει ο κ. Σταυριανός από την αίθουσα, ώστε να ακούσω τα ζητήματα.

Δικηγόρος: Παρά τις διαβεβαιώσεις της κ. Ξενοφώντος το Σάββατο, αντί γραπτή δήλωση, μας παραδόθηκε νέα ιατροδικαστική έκθεση. Ουδέποτε δόθηκε τέτοια εντύπωση. Για ακόμη μια φορά η Νομική Υπηρεσία οδηγείται σε ανεπίτρεπτες τακτικές αιφνιδιασμού. Η Νομική Υπηρεσία προσπαθεί να αποδείξει εδώ και 18 χρόνια μετά, ότι ο Θανάσης αυτοκτόνησε παρά τα ευρήματα μετά την εκταφή. Η επιμονή να καταστήσει τον Σταυριανό ενδιαφερόμενο μέρος, μετά η επιμονή να τον φέρει μάρτυρα και τώρα αυτό, δείχνει τις προθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας. Παρά τις δεσμεύσεις του Εισαγγελέα, προκύπτει ότι η Νομική Υπηρεσία κάθε άλλο παρά αναζητεί την αλήθεια. Η νέα έκθεση έκτασης 49 σελίδων, παρουσιάζει άλλη εικόνα από τη μαρτυρία του στις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις και στην νέα έκθεση του, παρουσιάζει τέταρτη εκδοχή.

Η Λητώ Καριόλου, ανέλυσε στο Δικαστήριο τους λόγους της ένστασης, αναφερόμενη στις προηγούμενες εκθέσεις και σε παραδείγματα, που όπως είπε, αποδεικνύουν πως αυτό που κατέθεσε και παραδόθηκε, είναι στην ουσία τέταρτη ιατροδικαστική έκθεση από τον Πανίκο Σταυριανό.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καριόλου ανέφερε:

1) Ο Σταυριανός δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητος και αντικειμενικός μάρτυρας

2) Σε πολλά σημεία στην έκθεση του, υπερβαίνει του τομέα του και των γνώσεων του, αμφισβητεί μάρτυρες όπως τον κ. Καριόλου του Ινστιτούτου, παρά το γεγονός πως δεν είναι γενετιστής

3)Όπως τόνισε το Δικαστήριο για υπόμνημα Δρ. Μαρνερίδη, ο φάκελος της υπόθεσης συμπληρώθηκε. Η προσκόμιση νέας ιατροδικαστικής έκθεσης σήμερα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό

4) Ενδεχόμενη αποδοχή της έκθεσης, καθιστά αναγκαία την ετοιμασία νέων εκθέσεων. Το αποτέλεσμα θα είναι η διαδικασία να συνεχίζεται στο διηνεκές

5) Ο ρόλος του Σταυριανού ολοκληρώθηκε με αυτοψία και νεκροψία. Η έκθεση του και η μαρτυρία του είναι ήδη ενώπιον σας. Μετά στην εξέταση των οστών, ήταν παρατηρητής

6) Η αρχή της ισότητας απαιτεί όπως παρέχεται στα μέρη εύλογη ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, παραπέμποντας το Δικαστήριο σε σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Επιπρόσθετα, η κ. Λητώ Καριόλου, ανέφερε στο Δικαστήριο, πως «η συνάδελφος της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε ανεπίτρεπτα στην αποκάλυψη νέας ιατροδικαστικής έκθεσης σε δύο μέρες, πράγμα εκ τις φύσεως του, είναι αδύνατο».

Παρέπεμψε σε απόφαση του Ανωτάτου κατά Σταυριανού

Παράλληλα, η δικηγόρος της οικογένειας, ανέφερε πως ο Σταυριανός, σε πολλά σημεία στην έκθεση του, αναφέρεται στις λέξεις «ανεξάρτητος, αντικειμενικός», προσθέτοντας πως πρόκειται για μάρτυρα που ήταν εμπλεκόμενος και στον οποίο οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές, Μάτσας-Αλεξόπουλος, απέδωσαν ποινικές ευθύνες. Μάλιστα, σημείωσε πως «επειδή γνωρίζει πως ακολουθούν ιδιωτικές ποινικές, έχασε την αντικειμενικότητα του», τονίζοντας πως υπάρχει δέσμευση από την Εισαγγελία, πως θα εγκρίνει τις ιδιωτικές και δεν θα τις αναστείλει.

Την ίδια ώρα, η πλευρά της οικογένειας παρέπεμψε σε απόφαση του Ανωτάτου το 2022, που αφορούσε καταδίκη αστυνομικού που αυνανιζόταν μπροστά από ανήλικα παιδιά, όπου είχε κληθεί ως μάρτυρας υπεράσπισης Πανίκος Σταυριανός, με το Δικαστήριο να καταλήγει πως:

«Για τον Μ.Υ. 1 (σ.σ Πανίκος Σταυριανός), τον οποίο αποδέχθηκε ως εμπειρογνώμονα, σημείωσε τα ακόλουθα: «Έχοντας παρακολουθήσει πολύ προσεχτικά τον Μ.Υ.1 τολμώ να πω ότι στην αγωνία του να εξυπηρετήσει παρέβη το καθήκον του σαν εμπειρογνώμονας, να παρουσιάσει δηλαδή την ανεξάρτητη γνώμη του αντικειμενικά και αμερόληπτα, ενώ κατά την κρίση μου δεν τεκμηρίωσε επαρκώς και με πειστικότητα τα ευρήματα και συμπεράσματα του. Θα πρόσθετα δε εδώ, με κάθε σεβασμό, και ότι η τεκμηρίωση στην οποία προέβη ήταν σε τέτοιο βαθμό γενικόλογη που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά την τεκμηρίωση που θα αναμένετο να κάνει ένας έμπειρος ιατροδικαστής».

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος και δείχνοντας την δισφορία της οικογένειας για τις ενέργειες της Εισαγγελίας, η Λητώ Καριόλου, ανέφερε επίσης πως η νέα έκθεση του Σταυριανού, «δεν παρουσιάζει αμερόληπτα τα επιστημονικά κριτήρια για να βοηθήσει το Δικαστήριο», ενώ υπενθύμισε την «καθοριστική του εμπλοκή και τα σφάλματα του, που οδήγησαν στην καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ».

Επίσης, πρόσθεσε πως: «Ο κ. Σταυριανός θα έχει κάθε ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν κατατεθεί το κατηγορητήριο εναντίον του για ιδιωτικές ποινικές. Η στάση της Νομικής Υπηρεσία και η επιμονή της, καθώς και η απόπειρα να προσκομίσει νέα έκθεση με νέους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας το νοσηρό και επισφαλή συμπέρασμα των θέσεων του Σταυριανού, παραβιάζει δικαιώματα».

Αιχμές για τη νέα έκθεση

Από την πλευρά της, η δικηγόρος της οικογένειας Αθηνά Δήμα, ανέφερε πως:

«Όπως είπε η συνάδελφος, δεν ήταν υπόμνημα αλλά νέα ιατροδικαστική έκθεση. Αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει με τον Δρ. Μαρνερίδη, το κάνει τώρα μέσω του Σταυριανού. Οι λέξεις είναι οι ίδιες. Μέσα σε τρεις μέρες παρουσιάζει νέα έκθεση 49 σελίδων. Η οικογένεια είναι συνέχεια σε θέση άμυνας. Κάθε μέρα εμφανίζεται κάτι καινούριο. Αν γίνει δεκτή αυτή η έκθεση, θα πρέπει να ζητήσουμε και εμείς εύλογο χρονικό διάστημα για να ετοιμάσουμε νέα έκθεση».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ξένια Ξενοφώντος, εξέφρασε λύπη για τα όσα ανέφεραν οι δικηγόροι της οικογένειας, λέγοντας πως, «η Νομική Υπηρεσία, σε όλα τα αιτήματα συγκαταθέτει. Για εκταφή, μεταφορά υοειδούς οστού στην Ελλάδα κτλ. Αυτό που με λυπεί είναι ότι δεν ανέθεσε η Νομική Υπηρεσία στον Σταυριανό να ετοιμάσει την έκθεση. Ενημέρωσα τον Σταυριανό που θα μπορούσε να καταθέσει. Είχε πει την προηγούμενη φορά ότι θα έκανε διορθώσεις. Το έκανα προς βράδυ Παρασκευής. Το απέστειλα το Σάββατο. Θα έπρεπε οι συνάδελφοι μου, αν είχαν την καλοσύνη, να μας ενημερώσουν για την ένσταση που ήταν τόσο καλά προετοιμασμένοι».

Δικαστής: Εμφανιστήκατε ενώπιον μου και θέσατε άκρως σοβαρά ζητήματα. Η κ. Ξενοφώντος αντιλαμβάνομαι ότι βρέθηκε εξαπίνης και ζητά χρόνο να τοποθετηθεί. Αντιλήφθηκα όσα θέματα έχετε εγείρει. Καθηκόντως θα πρέπει να ακούσω τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Ποιος ήταν ο ρόλος του στην εκταφή, καταθέσεις στην αστυνομία, διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτή την έκθεση κτλ. Θα πρέπει να ακούσω την επιχειρηματολογία της Νομικής Υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο έδωσε χρόνο στην πλευρά της Εισαγγελέας ώστε να απαντήσει επί των νέων ενστάσεων, με την διαδικασία να ορίζεται την ερχόμενη Παρασκευή.

Δειτε Επισης

Έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ και Ιράν για την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης
Οι μεξικανικές αρχές βρίσκουν διαμελισμένα πτώματα, ανάμεσά τους αυτό υποψηφίου δημάρχου
Politico: Κουράζουν τους συμμάχους τα «μπρος-πίσω» του Μακρόν με τη Μόσχα
Ο Ζελένσκι διαμαρτύρεται επειδή η Δύση του απαγορεύει να πλήξει με τα όπλα της την επικράτεια της Ρωσίας
Εμπορικό πλοίο υπέστη «ελαφριά» ζημιά όταν χτυπήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι
Τραγικός επίλογος για τον Ιτζάκ, τη Σάνι και την Αμίτ-Οι ιστορίες των τριών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Τα κλειδωμένα σενάρια για την σορό που βρέθηκε στη Σωτήρα-Περιορίστηκαν φάκελοι ελλειπόντων
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών