Ανησυχία για τις εισαγωγές λόγω Covid, πέντε ασθενείς στη ΜΕΘ-Αυξημένα τα κρούσματα στην κοινότητα

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, με τους αριθμούς να αναμένεται να πάρουν την ανιούσα κατά τη διάρκεια των γιορτών, λόγω και των μαζικών συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, με την προσοχή να βρίσκεται στραμμένη στις εισαγωγές στα Νοσοκομεία, οι οποίες έχουν αυξηθεί στις 46, εκ των οποίων οι πέντε ασθενείς βρίσκονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, από τη νόσο του κορωνοϊού, φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών, με τους αρμόδιους, να καλούν το κοινό που έχει συμπτώματα της νόσου, να αυτοπεριορίζεται για την προστασία των υπολοίπων, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης και να μειωθεί ο δείκτης θετικότητας.

Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα, όπως εξήγησε στον REPORTER η Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, «φαίνεται ότι συνεχίζει η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων και επιπλέον αυξάνεται το ποσοστό θετικότητας για τη νόσο covid-19 στην κοινότητα», προσθέτοντας πως αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους αρμόδιους, «είναι ότι έχουν ξεκινήσει και οι εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ κατά την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, δεν υπήρχαν εισαγωγές».

Το φαινόμενο των ιώσεων που παρατηρείται στην κοινότητα είναι γενικά πιο έντονο το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με την κα. Κωνσταντίνου, «υπάρχει αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων δηλαδή λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, κάτι που επιβαρύνει ιδιαίτερα μικρά παιδιά με το RSV, με τη δημιουργία συνδρόμου αναπνευστικής λοίμωξης και υπάρχουν επίσης και αρκετές εισαγωγές λόγω αυτών των ασθενειών».

Ανησυχία στους ειδικούς, προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο κόσμος δεν προχωρεί σε εμβολιασμούς κατά της νόσου και έτσι υπάρχει η παρότρυνση στους πολίτες όπως επισκεφθούν τα κέντρα εμβολιασμού για να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι.

Λόγω του γεγονότος ότι πλησιάζουν και οι γιορτές και θα υπάρξουν φυσικά οικογενειακές συναθροίσεις, η κα. Κωνσταντίνου στάθηκε στα μέτρα ατομικής προστασίας που οφείλει να τηρεί ο καθένας μας. «Επιβάλλεται να πλένονται πολύ καλά τα χέρια, να μην ακουμπάμε το πρόσωπό μας, να χρησιμοποιούμε διαλύματα χλωρίνης με αλκοόλ για να καθαρίζουμε επιφάνειες και να αερίζουμε πολύ καλά τους χώρους που βρισκόμαστε».

Πάντοτε, πρόσθεσε η κα. Κωνσταντίνου, «μετά από την περίοδο Χριστουγέννων και των γιορτών, υπάρχει αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων, είτε είναι γρίπη Α, είτε είναι covid-19 και είναι κάτι που είναι αναμενόμενο λόγω των συναθροίσεων που προηγούνται και ως εκ τούτου προτρέπουμε τον κόσμο όπως προχωρήσει στα εμβόλια και να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας. Τονίζεται ακόμη, ότι όποιος έχει συμπτώματα λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού, περιορίζεται στο σπίτι του για να μην κάνει διασπορά τον ιό και ιδανικά είναι όποιος έχει λοίμωξη, πρέπει να φοράει τη μάσκα του».

Προβληματισμός για τα θετικά κρούσματα που κυκλοφορούν

Την ώρα που οι ειδικοί ψάχνουν τρόπους για να σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, υπάρχουν και οι ασυνείδητοι πολίτες, οι οποίοι αν και βγαίνουν θετικοί από τεστ που πραγματοποιούν οι ίδιοι, εντούτοις, φαίνεται να μην αυτοπεριορίζονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων.

Όπως υπέδειξε στον REPORTER, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, «αρκετοί είναι μεταδοτικοί προτού ανιχνευθούν θετικοί, επομένως δεν σημαίνει ότι βγαίνουν έξω εν γνώση τους, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που είναι ασυνείδητοι και ακόμη και να είναι θετικοί θα βγουν έξω και θα έρθουν σε επαφή με άλλα πρόσωπα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι αλυσίδες».

Επομένως, αυτή η έξαρση που υπάρχει, ο Δρ. Καραγιάννης, την αιτιολογεί ως μέρος των σκαμπανεβασμάτων που κάνει ο ιός κατά καιρούς και έτυχε αυτή τη φορά να συμπέσει με τα Χριστούγεννα. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις συνευρέσεις μας και τουλάχιστον εκείνοι που έχουν κάποια συμπτώματα να κάνουν τεστ, για να βεβαιώνονται ότι είναι κάτι άλλο και όχι κορωνοϊός».

Παρά το γεγονός ότι αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των εορτών, εντούτοις, ο Δρ. Καραγιάννης καθησυχάζει, λέγοντας ότι, «ο ιός σήμερα, δεν εμπνέει ανησυχία από άποψη επιθετικότητας. Επομένως, οι περισσότεροι θα το περάσουν σχετικά εύκολα και εκείνοι που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι οι ευάλωτες ομάδες».

Το σημαντικότερο για τους ειδικούς, είναι μην υπάρξει επιβάρυνση στα Νοσοκομεία και εκείνοι που πρέπει να προσέχουν περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτες ομάδες. «Θεωρώ ότι όλοι γνωρίζουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας και η προτροπή είναι να κρατούμε κάποιες αποστάσεις σε χώρους συγχρωτισμού και εάν έχουμε κάποια συμπτώματα, δεν χρειάζεται να ερχόμαστε σε επαφή με άλλα πρόσωπα», κατέληξε ο Δρ. Καραγιάννης.

Δειτε Επισης

Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς
Παναγιώτου για Λιμάνι Λάρνακας-«Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους»
Έχασε τη μεγάλη μάχη για τη ζωή ο 22χρονος Παναγιώτης που ζητούσε ειδικό κρεβάτι στη ΜΕΘ