Αλλάζει το Καταστατικό του με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση το ΑΚΕΛ

Πραγματοποιείται σήμερα, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξένια, το Καταστατικό Συνέδριο του ΑΚΕΛ. Πρόκειται για την κορύφωση μιας διαδικασίας που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν και που ως στόχο έχει να εκσυγχρονίσει το κόμμα, βελτιώνοντας τις δομές και τις διαδικασίες του. Το Συνέδριο θα ξεκινήσει με ομιλία του Γενικού Γραμματέα, Στέφανου Στεφάνου, και για τις επόμενες ώρες θα τίθενται ενώπιον των συνέδρων οι προτεινόμενες αλλαγές προς έγκριση.

Οι αλλαγές αυτές ήταν αποτέλεσμα μακράς μελέτης και συζήτησης και διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου με προσθαφαιρέσεις. Αποσκοπούν στην ουσία να καταστήσουν το κόμμα της Αριστεράς πιο συμμετοχικό, ενώ ταυτόχρονα να απλοποιήσουν κάποιες από τις διαδικασίες του για να συνάδουν με τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και να απαλείψουν τη γραφειοκρατία που διέπει τη λήψη αποφάσεων.

Το πακέτο που θα ψηφιστεί εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλεται από το ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό της εικόνας του σε όλα τα επίπεδα, από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση μέχρι και το λογότυπό του, ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του. Ταυτόχρονα το κόμμα προβαίνει και σε ανοίγματα στην κοινωνία, κοιτώντας δεξιότερα από τη θέση του στον χάρτη, με στόχο να διευρύνει την εκλογική του βάση με πρόσωπα με τα οποία υπάρχει συνταύτιση θέσεων αλλά όχι κοινή ιδεολογική βάση. Τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί μια άλλη δράση που έτρεχε παράλληλα με τον προσυνεδριακό διάλογο, αυτή της δημιουργίας μιας πολιτικής πλατφόρμας στην οποία θα στεγαστούν πρόσωπα που βρίσκονταν στο επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη αλλά δεν ανήκουν στον χώρο του ΑΚΕΛ ή της Αριστεράς και με τα οποία υπάρχει έδαφος για συνεργασία.

Από τις πιο αξιοσημείωτες καταστατικές αλλαγές που προωθούνται είναι η απευθείας εκλογή του ΓΓ του κόμματος από το Συνέδριο αντί από την Κεντρική Επιτροπή, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα μέλη του κόμματος που θα συμβάλλουν στη λήψη απόφασης. Ξεχωρίζει, επίσης, η εισαγωγή ορίου δύο θητειών για τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, η οποία θα διασφαλίσει τη συχνότερη εναλλαγή προσώπων. Επίσης, με στόχο να αξιοποιούνται περισσότερα στελέχη αλλά και η εμπειρία που συγκεντρώνουν, καθίσταται ασυμβίβαστος ο ρόλος του βουλευτή με κάποιες κομματικές ιδιότητες, όπως αυτή του επαρχιακού ή του οργανωτικού γραμματέα, ώστε οι βουλευτές να αξιοποιούνται από το κόμμα πριν ή μετά τις θητείες τους και όχι ταυτόχρονα με αυτές.

Στο πλαίσιο της εναλλαξιμότητας αλλά και της αυξημένης συμμετοχικότητας, υπάρχει εισήγηση για εισαγωγή ορίου 40% στη συμμετοχή των έμμισθων του κόμματος και των λαϊκών οργανώσεων στην Κεντρική Επιτροπή, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερες προσβάσεις στελέχη του κόμματος που προέρχονται από άλλους επαγγελματικούς χώρους και παρά την εμπλοκή τους στο ΑΚΕΛ ενδεχομένως να μην έχουν την αναγνωρισιμότητα των στελεχών του μηχανισμού. Μέσα από τις αλλαγές, θα δοθεί, επίσης, η ευκαιρία στα μέλη να επικοινωνούν μέσα από application, ενώ θα απλοποιηθεί και η διαδικασία λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με τις Προεδρικές Εκλογές. Θα εισαχθούν, επίσης, πρόνοιες που αφορούν τη διαφάνεια στο κόμμα, συμβατές με τις τρέχουσες κοινωνικές απαιτήσεις.

Αναμένεται ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία να περάσουν οι καταστατικές αλλαγές που προωθήθηκαν από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς προηγήθηκε μεγάλη συζήτηση, εντοπίστηκαν προβληματικά σημεία και έγιναν οι ανάλογες προσαρμογές, οι οποίες διασφαλίζουν μια ομαλή διαδικασία στο Συνέδριο. Είναι γνωστό ότι δεν καλοβλέπουν όλοι αυτές τις αλλαγές, καθώς κάποιοι φοβούνται ότι αλλάζουν τον χαρακτήρα του κόμματος. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ πρόθεση να αγγίξουν το ιδεολογικό κομμάτι, αλλά να επικεντρωθούν στο λειτουργικό και επικοινωνιακό, θεωρείται ότι η ταυτότητα του ΑΚΕΛ δεν μπορεί να διαβρωθεί από αυτές τις κινήσεις εκσυγχρονισμού.

Δειτε Επισης

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση από Αννίτα-«Ο ΔΗΣΥ μπροστά με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών»
Τη στήριξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις προσπάθειες της Ολγκίν εξέφρασε ο Αντωνίου
Μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει η Καναδή ΥΠΕΞ
Άλματα της Κύπρου στις επιστροφές μεταναστών-Στην πρώτη τριάδα με Γαλλία και Γερμανία
Ανοικτά του Ασντόντ το πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που αναχώρησε από Λάρνακα-Έτοιμες οι πλατφόρμες
Τα κόμματα που έχουν ανάγκη τον ΠτΔ, η μουρμούρα για τις δημόσιες εμφανίσεις και στο βάθος Ευρωεκλογές
Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»