Ολοκλήρωση συγγραφής Εθνικής Στρατηγικής για Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Ολοκληρώθηκε η συγγραφή της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και η επιστημονική έκθεση, η οποία χωρίζει σε 5 διακριτούς πυλώνες τις δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν στη βάση προτεραιότητας τυγχάνει τεχνικής επεξεργασίας από τους αρμόδιους του Υπουργείου Υγείας – Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) ώστε να κατανεμηθούν οι σχετικές αρμοδιότητες σε κάθε τμήμα, φορέα και Υπουργείο και να γίνει η σχετική κοστολόγηση.

Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές, Πρόληψη και Αντιμετώπιση: Κυπριακή Πραγματικότητα και Προοπτικές», που διοργάνωσε, στα πλαίσια ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής της ψυχικής υγείας, η Διεύθυνση Υπηρεσιών του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΟΚΥπΥ, η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στο Σιακόλειο Αμφιθέατρο, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου «JAImpleMENTAL» - Κοινή δράση για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Σκοπός της διοργάνωσης ήταν η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού στα θέματα αυτοκτονικής συμπεριφοράς.

Οι ομιλητές παρέθεσαν παραδείγματα βέλτιστων δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης στον Ευρωπαϊκό χώρο, στα πλαίσια της ενημέρωσης και συμμετοχής στο διακρατικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης JA Implemental, εξηγώντας τους λόγους που ευάλωτα άτομα οδηγούνται στην αυτοκτονία, προβάλλοντας πρόσφατα στατιστικά δεδομένα της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της συγγραφής της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

Αναφέρεται ότι «στην Επιστημονική Έκθεση, την οποία ετοίμασε επιτροπή εμπειρογνωμόνων περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση στην Κύπρο, από τους εμπλεκόμενους εκπρόσωπους Υπουργείων και επιστημονικών φορέων, εκπρόσωπους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ακαδημαϊκούς και άλλους ειδικούς επί του θέματος ενώ αναγράφονται αναλυτικά σε 5 διακριτούς πυλώνες οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν βάση προτεραιότητας».

«Η σχετική Έκθεση στην παρούσα φάση τυγχάνει τεχνικής επεξεργασίας από τους αρμόδιους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας – Διεύθυνσης Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΔΥΨΥ) ώστε να κατανεμηθούν οι σχετικές αρμοδιότητες σε κάθε τμήμα / φορέα / Υπουργείο και να γίνει η σχετική κοστολόγηση», προστίθεται.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση της Στρογγυλής Τραπέζης με συμμετοχή του κοινού, έχοντας ως συντονιστή τον Ανώτερο Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Φελλά, και εισηγητές μεταξύ άλλων τον Γιώργο Φράγκο, Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, τον Χαράλαμπο Πάζαρο, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Υγεία, και την Δρ Ραφαηλία Ζαβρού, Νοσηλευτικό Λειτουργό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

Με την συζήτηση αναδείχθηκαν σημαντικά συμπεράσματα, που θα αποτελέσουν τη βάση για την περαιτέρω δράση για ενδυνάμωση της κοινότητας στο θέμα της πρόληψης των αυτοκτονιών.

Η Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ, αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη χώρα, με 38 διαφορετικές δομές για ενήλικες, έφηβους και παιδιά, οι οποίες σχετίζονται με απεξάρτηση, εργασιακή αποκατάσταση, διατροφικές διαταραχές κ.α., και παράλληλα διαθέτει την μεγαλύτερη μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας Παγκύπρια

Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα θα βρείτε στο αναλυτικό πρόγραμμα  και για τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας στον σύνδεσμο που ακολουθεί https://shso.org.cy/hospital/iperisies-psixikis-igeias/.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μόνο το ένα τέταρτο των αιτητών ή κατόχων ασύλου εισφέρουν στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις
Άδικη απόφαση της Βουλής για περίθαλψη κρατικών υπαλλήλων καταγγέλλει η Ισότητα
Πιάνουν δουλειά τα ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων για μοτοσυκλέτες
Απόδοση τιμής στη θυσία του Μιχαλάκη Καραολή από την Υφυπουργό Πολιτισμού
Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους
Σε συνεργασία για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ καλεί το Υπ. Γεωργίας τους αιγοπροβατοτρόφους
Διαμαρτυρήθηκαν έξω από το Προεδρικό οι αιγοπροβατοτρόφοι για επιπλέον γάλα στους τυροκόμους
Μέτρα ΑΗΚ μετά το θάνατο γυπών από ηλεκτροπληξία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και Υπ. Θήρας
Επιβραδύνεται η αύξηση της τιμής του καφέ στην ΕΕ-Μείωση στην Κύπρο
Μη προσβάσιμα τα γήπεδα σε ΑμεΑ, πολλά παράπονα για το στάδιο Άλφαμεγα-Σειρά μέτρων από Λοττίδη