Για τη διαχρονική προσφορά στον πολιτισμό βραβεύτηκε ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης καταξιώνεται ως εθνικός ποιητής, είπε ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παντελής Βουτουρής, μιλώντας σε τιμητική εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων αφιερωμένη στον ποιητή, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, στην αίθουσα «Καστελιώτισσα», στη Λευκωσία. 

Όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία και βράβευσε τον ποιητή με το Μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων εκ μέρους του σώματος.

Επισημαίνεται ότι το έργο του ποιητή και τη διαχρονική προσφορά του στον πολιτισμό παρουσίασε ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Παντελής Βουτουρής, ο οποίος τοποθέτησε γραμματολογικά τον Χαραλαμπίδη στο πλαίσιο της ευρύτερης νεοελληνικής ποίησης, σταχυολογώντας τα βασικά γνωρίσματα της ποίησής του, ανάμεσα στα οποία «την ποιητική αποτύπωση των επάλληλων προσχώσεων και της ποικιλίας της ελληνικής γλώσσας» κατά τρόπο μοναδικό σε σχέση με σύγχρονούς του Νεοέλληνες λογοτέχνες. Ο Καθηγητής Βουτουρής ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας πως ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης καταξιώνεται ως εθνικός ποιητής, κατά το πρότυπο του Κωστή Παλαμά και του Γιώργου Σεφέρη.

Στην αντιφώνησή του ο ποιητής επεσήμανε τον διαρκή αγώνα του ποιητή εντός της κοινωνίας, της πατρίδας και του οικουμενικού πολιτισμού ως «σκεύους εκλογής», που «αφορά τόσο την τέχνη του λόγου όσο και την τέχνη της πολιτικής, που καθορίζει και την τέχνη της αγάπης για την πατρίδα και για τον εαυτό μας και για τον πλησίον μας». Ο ποιητής στη συνέχεια απήγγειλε ποιήματά του.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιέλαβε επίσης προβολή βίντεο του τραγουδιού «Ο Γάμος» (μελοποίηση του ποιήματος του Κυριάκου Χαραλαμπίδη «Στα στέφανα της κόρης του» από το συγκρότημα «Ρόδο του Ανέμου»), καθώς και προβολή αποσπασμάτων από το ντοκιμαντέρ του Ηλία Δημητρίου «Κυριάκος Χαραλαμπίδης: Ένας Έλλην ποιητής» (Παρασκήνιο, ΕΡΤ, 2007).

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερμηνεία μελοποιημένων στίχων του ποιητή από τη Χορωδία της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.).

Στην εκδήλωση, η οποία υπήρξε ανοικτή για το κοινό, παρέστησαν βουλευτές, υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων και άλλοι αξιωματούχοι, λογοτέχνες, κριτικοί λογοτεχνίας και εκλεκτό ακροατήριο, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν ένα εκ. ευρώ
Ν. Δαμιανού: Οι νομοθεσίες για τηλεπικοινωνίες χρειάζονται σημαντικούς πόρους
Αγορά μικρών λεωφορείων για ΑμεΑ από Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών
Τίμησε την Ανδριάνα Νικολάου και άλλες δύο γυναίκες σύμβολα ο Χρίστος Τσίγκης (pics)
Εγκρίθηκε από τη λεγόμενη «βουλή» ο «νόμος» για τα κριτήρια πώλησης ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς
Χάος στα κατεχόμενα-«Συλλήψεις» και εντάσεις στη διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων (pics)
Στήριξη του αγώνα νοσηλευτών για επαρκή στελέχωση στον ΟΚΥπΥ από Συντεχνίες ΠΕΟ
Επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ-Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση
Κλήση TfL σε κυπριακή Αρμοστεία για οφειλές τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης
Ακρίβεια, έγκλημα και διαφθορά προκαλούν ανησυχία στους πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας