Οι λόγοι που οδήγησαν τον Πρόεδρο να μην παύσει τελικά τον Αρχηγό Αστυνομίας

Μπορεί να είπε άλλα ο Πρόεδρος και άλλα η υπουργός Δικαιοσύνης σε σχέση με το πολυσυζητημένο θέμα της παύσης του Αρχηγού, ωστόσο το όλο ζήτημα αρχίζει να ξεκαθαρίζει, ανεξαρτήτως αν τα όσα εκτυλίχθηκαν γύρω από αυτό, προκάλεσαν φθορά τόσο στον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη που συντήρησε το θέμα για ένα μήνα, όσο και στην ίδια την Αστυνομία, τα στελέχη της οποίας από τη μία τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω της αναβλητικότητας των αποφάσεων και από την άλλη η κατάσταση που δημιουργήθηκε, σε συνδυασμό με μια σειρά από γεγονότα, κλόνισαν ανεπανόρθωτα το κύρος του Στέλιο Παπαθεοδώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα ο Πρόεδρος, άλλα η Προκοπίου για Αρχηγό-«Δεν τίθεται θέμα παύσης», πολλά τα ερωτήματα

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συντηρήθηκε για ένα μήνα, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να μην διαψεύδει τις προθέσεις του για παύση του Αρχηγού, αν και είχε τις ευκαιρίες, ενώ την ίδια ώρα, πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από διάφορες πλευρές, ανέφεραν πως ο Πρόεδρος έψαξε και προσέγγισε συγκεκριμένα πρόσωπα, με σκοπό την αντικατάσταση του Στέλιου Παπαθεοδώρου. Από αυτή και μόνο την ενέργεια, επιβεβαιώθηκαν οι προθέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ωστόσο, η δυστοκία που παρατηρήθηκε στην εύρεση νέου Αρχηγού, εγκλώβισε στην ουσία τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε μία κατάσταση, που αν και ήθελε να αλλάξει, εξού και αναζήτησε τον διάδοχο του Στέλιου Παπαθεοδώρου, δεν του βγήκε η παρτίδα, με αποτέλεσμα να τον πιέζει ο χρόνος, ο οποίος λειτουργούσε σε βάρος τόσο του ιδίου όσο και γενικότερα της Αστυνομίας.

Αν και είχε την ευκαιρία να διορίσει έστω ως αναπληρωτή Αρχηγό κάποιο από την ηγεσία μέχρι να καταλήξει στο πρόσωπο που θα πληροί τα κριτήρια που ο ίδιος ο Πρόεδρος θέτει, δεν το έπραξε, αφού φαίνεται πως η πρώτη επιλογή του, ήταν ο διορισμός προσώπου εκτός Αστυνομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος ήθελε να καταλήξει σε πρόσωπο που θα γύριζε σελίδα στην Αστυνομία και όχι να συντηρήσει καταστάσεις στο Σώμα, που αποτελεί παραδεχτό γεγονός πως θα πρέπει να αλλάξουν.

Η μη εύρεση προσώπου εκτός Αστυνομίας, σε συνδυασμό με το ότι στην έκθεση γεγονότων προκύπτουν ευθύνες και σε άλλα στελέχη πέραν του Αρχηγού, σύμφωνα με πηγές, ήταν αυτά που οδήγησαν τον Πρόεδρο σε συμβιβασμό με την παρούσα κατάσταση, αφού ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν ήθελε να παύσει τον Αρχηγό για χάρη της παύσης, δεδομένου πως μπροστά του δεν είχε άλλες επιλογές.

Είναι για αυτό το λόγο που την περασμένη Δευτέρα είπε πως το θέμα θεωρείται λήξαν, τονίζοντας βέβαια πως πρόκειται «για την παρούσα φάση», αφήνοντας ανοιχτό το κεφάλαιο, το οποίο ενδεχομένως να έκλεινε με την επιστροφή του από το εξωτερικό.

Ωστόσο, δύο ημέρες μετά, το θέμα έκλεισε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία όχι μόνο ανακοίνωσε πως δεν τίθεται θέμα παύσης του Αρχηγού, αλλά προανήγγειλε και σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα παρακαθίσουν η ίδια, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ώστε να καταρτήσουν πλάνο για την επόμενη ημέρα στην Αστυνομία και να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα.

Οι δηλώσεις της Άννας Προκοπίου προκάλεσαν ερωτήματα, αφού ήταν σε διαφορετικό μήκος κύματος από αυτές του Νίκου Χριστοδουλίδη, ωστόσο πληροφορίες μας αναφέρουν πως της δόθηκε το πράσινο φως για να δώσει τέλος στη συζήτηση, αν και δύο μέρες προηγουμένως η υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμπε στον Πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη που προγραμματίστηκε, πληροφορίες μας αναφέρουν πως θα τεθούν στο τραπέζι εισηγήσεις για διόρθωση των καταστάσεων και των κενών που προκύπτουν στα επιχειρησιακά πλάνα και στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μια από τις σκέψεις που γίνεται είναι για παράδειγμα η δημιουργία μόνιμων αντιοχλαγωγικών ομάδων σε όλες τις επαρχίες, κάτι που ζητούσαν επίμονα οι συντεχνίες τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο αυτό να αποφασίζεται στα μέτρα που λήφθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, στον απόηχο των επεισοδίων έξω από το Ελευθέρια.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά το ερώτημα με ποιο τρόπο θα αποδοθούν ευθύνες για τα όσα εκτυλίχθηκαν σε Χλώρακα και Λεμεσό, δεδομένου και των προαναγγελιών της Κυβέρνησης αλλά και το ξέσπασμα του ίδιου του Προέδρου μπροστά από τις κάμερες που δήλωσε μάλιστα ντροπιασμένος, είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία.

Η εξέλιξη αυτή, μπορεί να κλείνει το θέμα με άκομψο τρόπο, ωστόσο την ίδια ώρα, αυξάνει την πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τον αρνητικό αντίκτυπο που δέχεται με τα ανοιχτά μέτωπα της Αστυνομίας, είτε αυτά αφορούν επεισόδια είτε χειρισμούς και αποφάσεις γύρω από διάφορες αποφάσεις, εξού και θέλει να κλείσει κεφάλαια που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίσσεται σε σήριαλ το κεφάλαιο Αρχηγός, φθείρεται όλο και περισσότερο η κατάσταση

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»