Άλλα ο Πρόεδρος, άλλα η Προκοπίου για Αρχηγό-«Δεν τίθεται θέμα παύσης», πολλά τα ερωτήματα

Σε σήριαλ δίχως τέλος, με πολλά... παραλειπόμενα εξελίσσεται η υπόθεση Αρχηγού Αστυνομίας και η ανάληψη ευθυνών σε σχέση με τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, αφού από την μια έχει διαρρεύσει από κάθε κατεύθυνση πως ο Πρόεδρος προσέγγισε συγκεκριμένα πρόσωπα για αντικατάσταση του Στέλιου Παπαθεοδώρου, ενώ από την άλλη η υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα πως δεν τίθεται θέμα παύσης του Αρχηγού.

Την περασμένη Τρίτη, αφού τα πρόσωπα στα οποία έγιναν προτάσεις για να αναλάβουν τα ηνία απάντησαν αρνητικά και υπό την πίεση προς την Κυβέρνηση για να λήξει το θέμα καθώς η αναβλητικότητα φθείρει όχι μόνο την Αστυνομία αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πως το θέμα έληξε, τονίζοντας όμως «στην παρούσα φάση», χωρίς να διαψεύδει, αν και είχε τις ευκαιρίες, τα περί παύσης του Αρχηγού. Πράγμα το οποίο όχι μόνο δεν έγινε, αλλά αντιθέτως διέρρευσαν ακόμα και τα πρόσωπα με τα οποία σύμφωνα με πηγές φαίνεται να πλησιάσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κάτι που εκλήφθηκε πως η απόφαση για απομάκρυνση του Στέλιου Παπαθεοδώρου είναι ειλημμένη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό η υπουργός Δικαιοσύνης κρατά χαμηλούς τόνους, υπό το βάρος και των όσων της καταλογίστηκαν για τα επεισόδια, επανήλθε και κληθείσα να τοποθετηθεί για το θέμα της παύσης του Αρχηγού, απάντησε πως δεν τίθεται θέμα παύση του Αρχηγού και το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Ωστόσο, μίλησε με διαφορετικό ύφος από τον Πρόεδρο, ο οποίος από την πλευρά του ουδέποτε διέψευσε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης και ακόμα και στις τελευταίες του δηλώσεις όπου ανέφερε πως το θέμα έληξε, τόνισε στην «παρούσα φάση».

Σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, ανέφερε πως το θέμα θεωρείται λήξαν, ενώ προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, αποκαλύπτοντας πως συμφωνήθηκε την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό Αστυνομίας, όπου θα τεθούν επί τάπητος το πλάνο αστυνόμευσης και τα πλάνα για αναδιοργάνωση της Αστυνομίας.

Από τη πιο πάνω δήλωση προκύπτουν δύο σενάρια. Είτε ο Πρόεδρος ανέθεσε στην υπουργό Δικαιοσύνης να βάλει τέλος στη συζήτηση με δική της τοποθέτηση επί του θέματος, χωρίς να το πράξει ως έπρεπε ο ίδιος, είτε υπάρχει μεταξύ τους ασυνεννοησία.

Στην περίπτωση όμως που όντως το θέμα έχει λήξει και δεν τίθεται θέμα παύσης του Αρχηγού, ούτε βεβαίως και της ίδιας της υπουργού Δικαιοσύνης που έφυγε από το κάδρο των ευθυνών, τότε δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα. Πρώτον, ποιος τελικά αναλαμβάνει την ευθύνη για τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό και το επαναλαμβανόμενο χάος; Αν δεν υπάρχουν συνέπειες στα διαδοχικά λάθη της Αστυνομίας, με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα διασφαλίσει την δημόσια ασφάλεια αφού έχει αποδειχθεί εκ του αποτελέσματος πως πάσχουν οι επιχειρησιακές αποφάσεις και διαδικασίες; Τρίτον, γιατί ο Πρόεδρος, που ντράπηκε τόσο πολύ, όχι μόνο άφησε το θέμα ανοιχτό για ένα μήνα, αλλά το συντήρησε; Τέταρτο, γιατί ο Πρόεδρος προσέγγισε πρόσωπα για να αναλάβουν, αφού η απόφαση του ήταν να μην παυθεί ο Αρχηγό; Πέμπτο, αφού ο Στέλιος Παπαθεοδώρου παραμένει στη θέση του, γιατί δεν κλήθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό για τις πυρκαγιές;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, τα οποία καλείται να απαντήσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και από την άλλη, δεδομένου πως η Κυβέρνηση διαμήνυσε πως θα αποδοθούν ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, τότε θα πρέπει να απαντήσει με ποιο τρόπο θα το πράξει. Εκτός και αν οι ευθύνες για άλλη μια φορά, θα καταλήξουν κάτω από το χαλί.

«Αντί να μαδά τη μαργαρίτα, να πάρει αποφάσεις»

Επικριτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εμφανίστηκε το ΑΚΕΛ, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Γιώργο Κουκουμά, να υποδεικνύει πως «αντί ο κ. Χριστοδουλίδης να μαδά τη μαργαρίτα αν του κάνει ο Αρχηγός της Αστυνομίας ή όχι, οφείλει να πάρει αποφάσεις, βάζοντας τέρμα στην παραφιλολογία που ο ίδιος ενίσχυσε με τις δηλώσεις του».

Πρόσθεσε πως «αυτή η στάση του Προέδρου απαξιώνει τον θεσμό, επιδεινώνει την εσωστρέφεια στις τάξεις της Αστυνομίας και αλυσιδωτά πλήττει την αποτελεσματικότητα του σώματος».

«Ο χειρισμός του θέματος συνιστά ένα νέο δείγμα αβουλίας και αναποφασιστικότητας του κ. Χριστοδουλίδη ο οποίος αντί να κυβερνά, συνεχίζει να κάνει επικοινωνιακή πολιτική που κι αυτή βέβαια πείθει ολοένα λιγότερους», κατέληξε ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ

Δειτε Επισης

Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος