Εξελίσσεται σε σήριαλ το κεφάλαιο Αρχηγός, φθείρεται όλο και περισσότερο η κατάσταση

«Όταν έχω κάτι να ανακοινώσω, θα το ανακοινώσω. Δεν κάνω δημόσια δηλώσεις χωρίς να έχω αποφασίσει κάτι. Όταν αποφασίσω κάτι να είστε σίγουροι ότι θα σας ενημερώσω». Αυτό ανέφερε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε σχέση με το σήριαλ - όπως έχει πλέον εξελιχθεί - με το τι μέλλει γενέσθαι με τον Αρχηγό της Δύναμης, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν, από όλες τις κατευθύνσεις, πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αποφασίσει να προχωρήσει με την αντικατάσταση του Στέλιου Παπαθεοδώρου, στον απόηχο των όσων συνέβησαν στη Χλώρακα και τη Λεμεσό με τα επεισόδια, τα οποία αποτέλεσαν η αφορμή αλλά όχι η αιτία, αφού στην εξίσωση υπάρχουν και άλλα ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ιστορία των Αρχηγών Αστυνομίας από το 2000-Αφυπηρετήσεις, παραιτήσεις λόγω σκανδάλων και παύσεις

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θέλησε μεν να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο το γεγονός και μόνο πως δεν έβαλε τέλος στη συζήτηση, εάν αυτή ήταν απλώς μια σεναριολογία, επιβεβαίωσε εμμέσως τις αποφάσεις του πως έρχονται αλλαγές στην ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία εδώ και πάρα πολύ καιρό, για μια σειρά από λόγους, βρίσκεται συχνά πυκνά στο επίκεντρο των επικρίσεων και της αμφισβήτησης σε διάφορα επίπεδα.

Κάτι που ήρθε να επιβεβαιωθεί και από την έκθεση της GRECO που δημοσιεύτηκε χθες και ένα μεγάλο μέρος της αφορά την Αστυνομία, για την οποία αναφέρει πως «το επίπεδο εμπιστοσύνης στην Αστυνομία είναι πιο χαμηλό απ’ αυτό που επιδεικνύεται σε πολλά άλλα μέλη της ΕΕ, γεγονός που απαιτεί ουσιαστικές βελτιώσεις».

Από την άλλη, πέραν των πληροφοριών από διάφορες πηγές περί παύσης του Αρχηγού, η προσέγγιση προσώπων εκτός Αστυνομίας για τη θέση του Αρχηγού, χωρίς βέβαια θετικό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση του Προέδρου να προχωρήσει με αντικατάσταση του Στέλιου Παπαθεοδώρου, προστατεύοντας την ίδια ώρα την υπουργό Δικαιοσύνης για τα όσα ντροπιαστικά συνέβησαν στη Χλώρακα και τη Λεμεσό.

Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να πει κάποιος πως οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη ενδεχομένως να κρύβουν και μια δυσφορία σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται γύρω από το θέμα, την οποία όμως ο ίδιος ο Πρόεδρος «τραβάει» με την αναβλητικότητα των αποφάσεων του, η οποία αναμφίβολα λειτουργεί εις βάρος τόσο της ίδιας της Κυβέρνησης όσο και της Αστυνομίας, ο Αρχηγός της οποίας είναι με το ένα πόδι έξω και το Σώμα κατά κάποιο τρόπο βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο μέχρι νεωτέρας.

Βέβαια θα πρέπει να λεχθεί πως εάν ο Πρόεδρος λάμβανε θετική απάντηση από ένα από τα πρόσωπα που προσέγγισε για τη θέση του Αρχηγού, τότε το σκηνικό θα είχε ξεκαθαρίσει και σήμερα η Αστυνομία θα βρισκόταν ήδη στη νέα σελίδα. Ωστόσο από την άλλη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από την ημέρα που εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια και δήλωσε δημόσια ντροπιασμένος, δείχνοντας μάλιστα τις προθέσεις του, δεδομένου πως απευθυνόμενος στον Αρχηγό και την υπουργό Δικαιοσύνης παραδέχθηκε πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας, είχε περιθώριο ένα μήνα, ώστε να αναζητήσει τον νέο Αρχηγό και να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Πηγαίνοντας όμως ακόμη ένα βήμα πίσω, από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και πάλι ο Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίστηκε εκνευρισμένος, διατάσσοντας μάλιστα έρευνα αναφορικά με τα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο Ελευθέρια, έχουν περάσει περίπου έξι μήνες και σε αυτό το διάστημα θα έπρεπε να είχε μελετήσει το Plan B.

Το γεγονός ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, προκαλεί φθορά στην Αστυνομία, η οποία στην παρούσα φάση φαίνεται να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ στο σενάριο να ανατραπούν τα δεδομένα λόγω της δυστοκίας του Προέδρου να εντοπίσει τον νέο Αρχηγό, στον Στέλιο Παπαθεοδώρου, ο οποίος ήδη βρισκόταν στο μάτι του Κυκλώνα και ήδη είχε δεχθεί τεράστιο πλήγμα από το άδειασμα του Νίκου Χριστοδουλίδη που του ανέφερε σε έντονο ύφος πως η Αστυνομία δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της, έχει τοποθετηθεί η ταφόπλακα της αμφισβήτησης.

Πέραν όμως του πιο πάνω, ακόμη μεγαλύτερη φθορά στην Αστυνομία, έχει προκαλέσει η απόφαση του Προέδρου να αναζητήσει, ως πρώτη επιλογή, Αρχηγό της Αστυνομίας εκτός Αστυνομίας. Από τη μια θα μπορούσε να πει κάποιος πως αυτή η απόφαση του Προέδρου, εάν υπήρχε το κατάλληλο πρόσωπο, ενδεχομένως να ήταν ορθή ώστε να μην υπάρχουν οι συνηθισμένοι δεσμοί του Αρχηγού με τα μέλη του προκειμένου να μπορέσει να φέρει ριζικές αλλαγές στην Αστυνομία, από την άλλη όμως, δείχνει - ενδεχομένως και άθελα του - πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν εμπιστεύεται στο βαθμό που θα ήθελε ή δεν θεωρεί ικανά τα ανώτατα στελέχη της ηγεσίας. Και σε περίπτωση που εν τέλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταλήξει στην εκ των έσω επιλογή, με τις ενέργειες του επί του θέματος έχει κλονίσει ήδη προκαταβολικά την επιλογή του.

Προς αποφυγή όλης αυτής της κατάστασης και δεδομένου των αρνητικών απαντήσεων που έλαβε ο Πρόεδρος, εάν η απόφαση του είναι να παύσει τον Αρχηγό, θα μπορούσε να το κάνει και να αναθέσει καθήκοντα αναπληρωτή Αρχηγού μέχρι νεωτέρας, αφού οι περαιτέρω διευκρινίσεις που ζήτησε επί των εκθέσεων που έλαβε για τα γεγονότα στη Χλώρακα και στη Λεμεσό, όπως επιβεβαίωσε χθες βράδυ, αφενός δείχνουν ξεκάθαρα πως ο Πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και αφετέρου μετατρέπουν το θέμα σε σαπουνόπερα. Και αυτό διότι, δεν μπορείς από τη μια να προτείνεις σε πρόσωπα να αναλάβουν τα ινία και από την άλλη να ζητάς διευκρινίσεις για τις εκθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελικά... γυρίζει ανάποδα την Αστυνομία ο Πρόεδρος

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα