Ο Λίβανος πιέζεται από παντού, η Λευκωσία φοβάται-Οι νέες ροές, η Χεζμπολάχ και τα δύο εκ. πρόσφυγες

Ένα ντόμινο εξελίξεων, όπου η Κύπρος είναι το τελευταίο κομμάτι της γραμμής, διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή. Την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζεται να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, εξελίσσεται μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, η οποία μπορεί να έχει ως πρόσκαιρα αίτια τον πόλεμο, ωστόσο οι αφορμές της είναι πολύ βαθύτερες και τις βιώσαμε όλους τους προηγούμενους μήνες, αλλά και χρόνια, με την εκτόξευση των μεταναστευτικών ροών.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε ιστότοπους του Λιβάνου κάνουν λόγο για τεράστιες μετακινήσεις προσφύγων μέσα στο έδαφος της χώρας. Συγκεκριμένα πρόσωπα που βρίσκονταν στα Νότια της χώρας, άρχισαν να μετακινούνται βορειότερα, φοβούμενοι μια ισραηλινή επίθεση, στις τόσες επιθέσεις της Χεζμπολάχ από το έδαφος του Λιβάνου τις τελευταίες ημέρες. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εκτοπισθέντων στο εσωτερικό του Λιβάνου ξεπερνά τις 20 χιλιάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Πληροφορίες για άφιξη εκατοντάδων Σύρων στην Κύπρο-Οδηγίες Ιωάννου σε αρμόδιες αρχές

Την ίδια ώρα τα λιβανέζικα μέσα μεταδίδουν και μια άλλη είδηση. Στην άλλη πλευρά της χώρας, στα σύνορα με τη Συρία, τα βόρεια δηλαδή, ο στρατός της χώρας εμπόδισε 800 Σύρους οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφος του Λιβάνου, προφανώς, όχι για να ζήσουν την εμπειρία του πολέμου, αλλά για να μετακινηθούν από εκεί ενδεχομένως με τη βοήθεια διακινητών προς την Ευρώπη. Δεδομένων μάλιστα της προϊστορίας, η Κύπρος αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές για ανθρώπους από τη Συρία, που θέλουν να φύγουν από την κόλαση που ζουν σχεδόν μια δεκαετία και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην ΕΕ.

Είναι εξάλλου γνωστό, ότι ο Λίβανος και πριν την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αποτελούσε ένα ατελείωτο στρατόπεδο προσφύγων από τη Συρία. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι 2,5 εκατομμύρια Σύριοι ζουν στον Λίβανο, της οποίας ο πληθυσμός υπολογίζεται κοντά στα 5,6 εκατομμύρια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, πρότεινε στον Λιβανέζο ομόλογο του να προχωρήσουνε με κοινή πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ζητήσουν κονδύλια για να απαμβλυνθεί κάπως η κατάσταση για τη γειτονική χώρα.

Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, ο Λίβανος στα νότια αυτή τη στιγμή πιέζεται λόγω της παράνομης δράσης της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ, στα νότια πιέζεται από τους Σύρους μετανάστες που επιχειρούν να μπουν στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα καλείται να ελέγξει και τα παράκτια σύνορα του, έτσι ώστε να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι της Λευκωσίας και να αρχίσουν νέες μεταναστευτικές ροές προς την Κύπρο.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, τις τελευταίες ημέρες λαμβάνονται συνεχώς πληροφορίες από τους μετανάστες που έφτασαν ήδη στην Κύπρο, ότι στα παράλια του Λιβάνου, βρίσκονται συγκεντρωμένοι Σύριοι, οι οποίοι, είτε αναζητούν τρόπους, είτε προετοιμάζουν τον απόπλου τους με προορισμό την Κύπρο.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο μελέτησε τα δεδομένα για το Μεταναστευτικό και δόθηκαν ρητές οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες, σε πρώτο στάδιο για να αποτραπούν νέα μαζικά κύματα μεταναστών και δεύτερον, αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, όλοι οι εμπλεκόμενοι να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Το θέμα του Μεταναστευτικού, βρίσκεται ψηλά και στις προτεραιότητες του Προέδρου της Δημοκρατία, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένεται να θέσει τα δεδομένα ενώπιον των ομολόγων του, παρουσιάζοντας άλλη μια πτυχή που προκύπτει από την κρίση στη Μέση Ανατολή. Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι πως η Κύπρος, ως η χώρα με την μεγαλύτερη εγγύτητα στη Μέση Ανατολή, καλείται να σηκώσει δυσανάλογο κράτος και σε αυτό το πλαίσιο ζητά τη συνδρομή των εταίρων της.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκε η άφιξη 264 μεταναστών με βάρκες από το Λίβανο και από τη στιγμή που ο Λίβανος λόγω της έκρυθμης κατάστασης και των πολλαπλών μετώπων που έχει να αντιμετωπίσει, αδυνατεί να επιτηρήσει τα παράκτια σύνορα του, είναι κάτι περισσότερο από πιθανό, οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ραγδαία τα επόμενα 24ωρα. Πάντως, η εξάρθρωση ενός κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, μετά από επιχείρηση κυρίως στην Πάφο, που ολοκληρώθηκε χθες, ίσως ως ένα βαθμό να επηρεάσει την ικανότητα των διακινητών, να μετακινήσουν μετανάστες προς την Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφτασαν πάνω από 250 μετανάστες το Σαββατοκύριακο-Συνελήφθησαν δέκα άτομα, καταζητούνται πέντε

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Εάν ανταποκριθεί θετικά η Τουρκία είναι δυνατό να τεθεί το Κυπριακό στις ράγες της διαπραγμάτευσης
Απαντά στους τούρκους το ΥΠΕΞ-«Οι εθνικές επιδιώξεις μας αποτελούν επιδιώξεις της Ε.Ε»
Ν. Χριστοδουλίδης: Να μην επιχειρήσουν άλλα κράτη όπως η Τουρκία να εκμεταλλευτούν το κενό στη Συρία
Α. Δημητρίου: Δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με μισή πατρίδα
Επίσκεψη εργασίας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη θα πραγματοποιήσει ο Κόμπος-Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Κανονικά και σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η ΚΔ για το Great Sea Interconnector-«Θα ενημερώσουμε την Ελληνική Κυβέρνηση»
Στο επίκεντρο το Κυπριακό ενόψει της σύγκλησης πολυμερούς διάσκεψης-Επικοινωνία ΠτΔ με Φον ντερ Λάιεν
Ν.Χριστοδουλίδης: Επενδύουμε ουσιαστικά στη νέα προσπάθεια ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό
Λαμβάνει μέτρα το τουρκικό ΥΠΑΜ για προστασία του ψευδοκράτους
Υπήρχαν πληροφορίες για «σύλληψη» του γεωργού από τον κατοχικό στρατό-Η τοποθέτηση του ΥΠΕΞ