Πληροφορίες για άφιξη εκατοντάδων Σύρων στην Κύπρο-Οδηγίες Ιωάννου σε αρμόδιες αρχές

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιοι φορείς του κράτους, έπειτα από πληροφορίες για εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται στα παράλια του Λιβάνου, που πιθανόν να κατευθυνθούν προς την Κύπρο.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες ημέρες, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο παρουσίασης της στεγαστικής πολιτικής, οφείλεται στις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Γάζα. «Οι εξελίξεις δημιουργούν κάποια νέα δεδομένα, ειδικά όσον αφορά τον Λίβανο. Η σύρραξη στην περιοχή, αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια να επιτηρεί τα χωρικά του ύδατα, με το να αποτρέπει απόπλους σκαφών από το Λίβανο», είπε ο κος Ιωάννου.

Σημείωσε πως, «το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήσαμε μια μεγάλη αύξηση στις αφίξεις μεταναστών δια θαλάσσης, όμως όπως έχουμε αναφέρει, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές δια μέσου των κατεχομένων».

«Έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες, πιθανόν Σύριοι πρόσφυγες στα παράλια του Λιβάνου. Έχουμε μεταφέρει αυτές τις πληροφορίες στις αρχές. Έχω ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους να βρίσκονται σε επιφυλακή και έχουμε ήδη ενεργοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο, που προβλέπει τη διαχείριση των αυξημένων αφίξεων», είπε.

Αλλά όπως έχουμε τονίσει και προς την ΕΕ, πρόσθεσε ο κος Ιωάννου, «οι δυνατότητες του κράτους είναι συγκεκριμένες, εάν και εφόσον υπάρξουν μεγάλες ροές αναμένουμε από την ΕΕ στήριξη, είτε οικονομική, είτε με εγκαταστάσεις. Διότι μόνο με την οικονομική βοήθεια, δεν λύνεται το πρόβλημα».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε επίσης πως με τα μέτρα που λήφθηκαν - με εξαίρεση την αύξηση που παρατηρείται τώρα λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ – «είχαμε μέχρι τώρα μείωση 50% και μάλιστα σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά που είχα ζητήσει, από την πράσινη γραμμή ήταν γύρω στο 65-70%, και μετανάστες από χώρες της Αφρικής, έχουν μειωθεί στο 80%».

«Αρά τα μέτρα που έχουμε λάβει σε συνδυασμό, είτε εμείς σαν Κυπριακή Δημοκρατία, είτε και μέσα από το Σχέδιο Δράσης Ανατολικής Μεσογείου, έχουν φέρει αποτελέσματα. Η άτυπη υιοθέτηση μέτρων ήδη σε συνδυασμό με δικές μας ενέργειες έχουν φέρει την ουσιαστική μείωση ροών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές», κατέληξε ο κος Ιωάννου.

Δειτε Επισης

Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για την υπόθεση Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη