Η απάντηση της Δράκου στις επικρίσεις και η πιθανή παράταση της διαθεσιμότητας

Στο μάτι του κυκλώνα συνεχίζει να βρίσκεται η υπουργός Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, αναφορικά με τους χειρισμούς της για το σκάνδαλο διαφθοράς που είδε το φως της δημοσιότητας, για το οποίο χθες βράδυ αποφάσισε και έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα για να διερευνήσει την υπόθεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε διαθεσιμότητα ο διοικητής της ΥΚΑΝ για το σκάνδαλο με βαρυποινίτη-Εκτός μέχρι τις 20 Ιουλίου

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα και την Δευτέρα καταγγέλθηκε γραπτώς, η Στέφη Δράκου αποφάσισε, αφού επικοινώνησε προσωπικά με τον διοικητή, όπως η ίδια δήλωσε, να δώσει χρόνο ώστε να παραθέσει τις θέσεις του, προτού ανακοινώσει τις αποφάσεις της, υποδεικνύοντας πως ενεργεί στα πλαίσια των νομοθεσιών. 

Τελικά, η πλευρά του αξιωματικού, απέστειλε τις θέσεις του γραπτώς μέσω mail, με την υπουργό Δικαιοσύνης να ανακοινώνει χθες βράδυ την διαθεσιμότητα του, μέχρι τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει το χρονοδιάγραμμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή. 

Σε δηλώσεις της η Στέφη Δράκου και ερωτηθείσα για τις επικρίσεις που δέχεται, καταλογίζοντας της ολιγορία, η οποία συνοδεύεται από παραφιλολογία, η υπουργός σήκωσε το γάντι και απάντησε, δηλώντας πως «παρέμεινα προσηλωμένη στις νενομισμένες διαδικασίες και τις εφάρμοσα αυστηρά, πιστεύω πως ενήργησα σωστά και νομίζω θα πρέπει να αφήσουμε πλέον τη διαδικασία που ξεκίνησε και τον ποινικό ανακριτή για το πόρισμα του». 

Ερωτηθείσα για το γεγονός ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν τοποθετείται για ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, το οποίο πλήττει ανεπανόρθωτα το κύρος της Δύναμης που τον τελευταίο καιρό βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο των επικρίσεων για τους χειρισμούς της, προκαλώντας μάλιστα δυσφορία στον ίδιο τον Πρόεδρο. η υπουργός ανέφερε πως «ως πολιτικός προϊστάμενος έχω τοποθετηθεί, εάν ρωτούσατε τον Αρχηγό είμαι σίγουρη θα τοποθετείτο και ο ίδιος».

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά το χρονικό περιθώριο για το οποίο η υπουργός έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διοικητή της ΥΚΑΝ, νομικοί τονίζουν πως η διάρκεια θα έπρεπε να ήταν περισσότερη, δεδομένου πως από τη μια ο ποινικός ανακριτής να ζητήσει επιπρόσθετο χρόνο, εάν χρειαστεί, ενώ από την άλλη, μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος αυτό θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος επίσης θα χρειαστεί χρόνο για να το μελετήσει και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Ως εκ τούτου, όπως τονίζεται από νομικούς, η διαθεσιμότητα δεν θα έπρεπε να έχει χρονοδιάγραμμα, αλλά θα πρέπει να ισχύ μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως εάν σε βάρος του αξιωματικού προκύπτουν ποινικά αδικήματα.

Πάντως, πληροφορίες που μετέδωσε το ΡΙΚ, αναφέρουν πως εάν η έρευνα δεν ολοκληρωθεί, τότε θα εξεταστεί εκ νέου η διαθεσιμότητα του, ώστε να λάβει παράταση, ώστε να βρίσκεται εκτός υπηρεσίας μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη υπόθεση. 

Ο ποινικός ανακριτής από την πλευρά του, αναμένεται να εξετάσει όλα τα στοιχεία και μαρτυρίες που θα κατατεθούν από την νομική ομάδα της Αριστοτέλους, η οποία θα κληθεί για κατάθεση, με εκπροσώπους να συστήνουν «υπομονή», τονίζοντας πως όλα τα στοιχεία και οι μαρτυρίες θα κατατεθούν ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη και θα καλύπτουν διάφορες πτυχές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακόμα ένα σκάνδαλο διαφθοράς, ακόμα ένας απροβίβαστος βαθμός για τα κόμματα

Δειτε Επισης

Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών