Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και η σεναριολογία για την Προεδρία της Βουλής

Νέες ισορροπίες και συσχετισμούς δυνάμεων στη Βουλή διαμόρφωσαν οι χθεσινές βουλευτικές εκλογές, δημιουργώντας ένα εντελώς καινούργιο και άκρως ενδιαφέρον σκηνικό σε σχέση με τις πιθανές συμμαχίες και σε πρώτο στάδιο με φόντο την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηχηρό χαστούκι στο ΑΚΕΛ, αΔΗΚΟς κόπος ο… Μάκης

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ απώλεσαν από μία έδρα, εξασφαλίζοντας 17 και 15 αντίστοιχα, το ΔΗΚΟ διατήρησε τις εννέα που είχε εξασφαλίσει στις βουλευτικές του 2016 και πριν την ένταξη του Παύλου Μυλωνά στην κοινοβουλευτική του ομάδα και την εν συνεχεία αποχώρηση των Μαρίνου Μουσιούττα, Άγγελου Βότση και Γιώργου Προκοπίου, ενώ μία περισσότερη έδρα συγκριτικά με το 2016, εξασφάλισαν η ΕΔΕΚ(σ.σ. από τρεις σε τέσσερις) και οι Οικολόγοι(σ.σ. από δύο σε τρεις).  

Ιδιαιτέρως ρυθμιστικό ρόλο στο νέο κοινοβούλιο προσέδωσε η ετυμηγορία της κάλπης στο ΕΛΑΜ, το οποίο αύξησε από δύο σε τέσσερις τους βουλευτές του, ενώ ανάλογο ξεχωριστό ρόλο προσέδωσε και στη νεοεισερχόμενη Δημοκρατική Παράταξη(ΔΗΠΑ), η οποία με τέσσερις βουλευτές στη Βουλή στη δύναμή της καθίσταται εκ των πραγμάτων με τη σειρά της ρυθμίστρια των εξελίξεων.

Το πολιτικό περιβάλλον

Δεδομένου του πολιτικού περιβάλλοντος των τελευταίων αρκετών μηνών, εύκολα αντιλαμβάνεται και μπορεί να υποθέσει κανείς τις κομματικές… ομαδοποιήσεις που αναμένεται να υπάρξουν εντός της Βουλής με τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είναι ξεκάθαρο πως θα αποτελέσουν τον σκληρό αντιπολιτευτικό πυρήνα, με τον ΔΗΣΥ από την άλλη, ως το κυβερνών κόμμα, να προσβλέπει στην ΔΗΠΑ και τη βοήθεια που πολλοί εκτιμούν ότι θα παρέχει-ως φιλοκυβερνητική δύναμη που θεωρείται ότι είναι- στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει χωρίς πισωγυρίσματα τις πολιτικές της.

Την ίδια ώρα, και λαμβάνοντας υπόψη την χαλαρή αντιπολίτευση που επέλεξε να ασκεί προς την κυβέρνηση για εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα(σ.σ. και κυρίως τη στάση που τήρησε στο ζήτημα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού), δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν πως και η ΕΔΕΚ δύναται να σταθεί ως στήριγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την υποσημείωση μάλιστα πως οι διαταραχθείσες για τα καλά σχέσεις της με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να πιστεύει κανείς πως δύναται να συμπλεύσει μαζί τους, τουλάχιστον κατά τρόπο μονοδιάστατο, στο αντιπολιτευτικό μέτωπο και στην μανιώδη ποικιλοτρόπως εκδηλωθείσα επιθυμία τους για αποδόμηση της κυβέρνησης.

Το παζλ των νέων συσχετισμών δυνάμεων στο ψηφιδωτό της καινούργιας Βουλής έρχονται να συμπληρώσουν με αναβαθμισμένο ρόλο το ΕΛΑΜ και οι Οικολόγοι. Πρόκειται για δύο κόμματα που ναι μεν δεν μπορούν να προσδιοριστούν και να τοποθετηθούν με ασφάλεια, είτε στην μία είτε στην άλλη πλευρά, ωστόσο στη ζυγαριά των εκτιμήσεων ως προς την γενικότερη στάση που αναμένεται να τηρήσουν, η επικρατούσα αίσθηση θέλει το μεν ΕΛΑΜ να… γέρνει προς τα δεξιά, τους μεν Οικολόγους να γέρνουν… προς τα αριστερά.

Η Προεδρία της Βουλής  

Πρώτη πολιτική πράξη στην οποία θα προβεί η νέα Βουλή δεν άλλη από την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου του Σώματος. Η φημολογία που εδώ και μήνες έχει  αναπτυχθεί-και η αλήθεια είναι πως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα- θέλει τον ΔΗΣΥ να στηρίζει για το δεύτερο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ από την άλλη γίνεται λόγος για συμφωνία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ (σ.σ. με ουρά για τις προεδρικές του 2023), για στήριξη του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου για την Προεδρία της Βουλής.

Ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή σχετικό με τους βασικούς εν δυνάμει διεκδικητές της Προεδρίας της Βουλής, μοιάζει ή τουλάχιστον έμοιαζε μέχρι χθες ως πολύ πιθανό να μετουσιωθεί σε πράξη και να επιβεβαιωθεί στην πορεία των πραγμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, η επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών σίγουρα δεν είναι η ίδια με την προηγούμενη και πολλά είναι αυτά που μπορούν να ανατραπούν τις μέρες που απομένουν μέχρι την στιγμή της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Βουλής. Ειδικά σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, που καλούνται σε πρώτη φάση να ερμηνεύσουν και να διαχειριστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο σαφώς δεν ήταν εκείνο το οποίο προσδοκούσαν…

Απ’ εκεί και πέρα, η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής είναι ασφαλώς ιδιόμορφη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ανατροπών και εκπλήξεων μέχρι και την τελευταία στιγμή, με κλασικό το παράδειγμα του 2016 όταν ο Δημήτρης Συλλούρης προέκυψε και εξελέγη από την… εξωτερική. Το σίγουρο είναι πως ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ και Οικολόγοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το δικό τους παιχνίδι και ως ρυθμιστές να βάλουν την δική τους σφραγίδα στην εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής. Ακόμη και να διεκδικήσουν, τουλάχιστον ΔΗΠΑ και Οικολόγοι, με αξιώσεις σε περίπτωση που οι συνθήκες το επιτρέψουν, για λογαριασμό τους την Προεδρία του Σώματος…   

Διαβάστε επίσης: 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ