Η απόλυτη ισορροπία των μεγάλων, η κατανομή εδρών και ποιοι προηγούνται σε κάθε επαρχία

Επτακομματική και υπό προϋποθέσεις εννιακομματική βουλή προβλέπει η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Σίγμα που παρουσιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ειδική εκπομπή ενόψει των εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Prime Consulting και παρουσιάσθηκε από τον Νάσιο Ορεινό, στην εκτίμηση αποτελέσματος, ο ΔΗΣΥ παρά την πίεση καταφέρνει να διατηρήσει την πρωτιά, με τη συσπείρωση του να βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλά. Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και σε απόλυτη ισορροπία με ποσοστό 25,2%. Το ΔΗΚΟ κλειδώνει την τρίτη θέση με 11,5%, ενώ το ΕΛΑΜ φαίνεται να καταφέρνει να μπει στην τρίτη κατανομή με ποσοστό 8,1%.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος που παρουσιάσθηκε ακολουθούν ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Δημοκρατική Παράταξη με 6,4%, και 5% αντίστοιχα. Σε ότι αφορά την Αλλαγή Γενιάς και την Αλληλεγγύη, στην εκτίμηση αποτελέσματος λαμβάνουν ένα ποσοστό 2-4% το κόμμα της Άννας Θεολόγου και 1,7-3,7%, το κόμμα της Ελένης Θεοχάρους, γεγονός που σημαίνει πως αν καταφέρουν να λάβουν τα μέγιστα ποσοστά που παρουσιάζονται, τότε θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΔΗΚΟ του αυτογκόλ, το γάντι που σήκωσε ο ΠτΔ και το παρόμοιο σενάριο του 2013

Σε ότι αφορά τις έδρες, τα δύο μεγάλα κόμματα εκτιμάται ότι θα λάβουν από δεκαπέντε μέχρι δεκαεπτά, το ΔΗΚΟ επτά με εννιά, το ΕΛΑΜ τέσσερις με έξι, η ΕΔΕΚ τρεις με πέντε και οι Οικολόγοι με τη Δημοκρατική Παράταξη δύο με τέσσερις βουλευτές. Σε ότι αφορά την Αλληλεγγύη και την Αλλαγή γενιάς, σε περίπτωση που εισέλθουν στη Βουλή θα λάβουν από δύο έδρες. Για την Αλληλεγγύη, υπάρχει το ενδεχόμενο, ωστόσο, να εισέλθει και με ένα μόνο βουλευτή στην Επαρχία Λευκωσίας.

Σε ότι αφορά την κατανομή των εδρών στις επαρχίες, στη Λευκωσία ο ΔΗΣΥ χάνει μια έδρα και μαζί με το ΑΚΕΛ εξασφαλίζουν από πέντε, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα εκλέγουν δύο βουλευτές. Στη Λεμεσό το ΑΚΕΛ χάνει την τέταρτη έδρα και μαζί με τον ΔΗΣΥ καταλαμβάνουν από τρεις. Το ΔΗΚΟ κερδίζει άλλη μια έδρα και εκπροσωπείται από δύο βουλευτές ενώ ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΔΗΠΑ, εκλέγουν από ένα βουλευτή.

Στην Αμμόχωστο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο ΔΗΣΥ εκλέγει τέσσερις βουλευτές, το ΑΚΕΛ τρεις, το ΔΗΚΟ δύο, ενώ ΕΛΑΜ και ΕΔΕΚ από ένα. Στη Λάρνακα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ εκλέγον από δύο βουλευτές και ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ από ένα. Στην Πάφο ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ εκλέγουν από ένα βουλευτή, ενώ η τέταρτη έδρα που παραδοσιακά πήγαινε στην ΕΔΕΚ, φαίνεται να καταλήγει στο ΕΛΑΜ. Τέλος στην Κερύνεια ο ΔΗΣΥ φαίνεται να χάνει τη δεύτερη του έδρα η οποία ωστόσο δεν επιστρέφει στο ΔΗΚΟ, αλλά καταλήγει στο ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τον Νάσιο Ορεινό που παρουσίασε τη δημοσκόπηση, η εκτίμηση εδρών σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και στην Κερύνεια, είναι σε οριακά επίπεδα, αφού εξαρτάται από πολύ λίγες ψήφους.

Στη δημοσκόπηση της Prime παρουσιάσθηκαν και σχετικές κάρτες για το ποιοι υποψήφιοι από τα τρία μεγάλα κόμματα προηγούνται σε κάθε επαρχία. Ειδικότερα στον ΔΗΣΥ φαίνεται πως είναι μπροστά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Δημητρίου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, ενώ ακολουθούν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης και η Σάβια Ορφανίδου. Ακολουθούν Μάριος Πελεκάνος και Μιχάλης Σοφοκλέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι… μεταλλάξεις των εκλογών-Σύσταση για υπαίθρια ψηφοφορία και covid κάλπες

Στο ΑΚΕΛ προηγείται ο Στέφανος Στεφάνου και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ενώ ακολουθούν Άριστος Δαμιανού, Γιώργος Λουκαϊδής και Χρίστος Χριστοφίδης. Στο ΔΗΚΟ προηγείται η αντιπρόεδρος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ενώ ακολουθεί ο Μιχάλης Δαμιανός και ο Χρύσης Παντελίδης. Υπενθυμίζεται ότι και στα τρία κόμματα οι αρχηγοί τους κατέρχονται ως υποψήφιοι στη Λευκωσία και δεν χρειάζονται σταυρό προτίμησης.

Στην Επαρχία Λεμεσού, και ειδικότερα στον ΔΗΣΥ, φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά ο Ευθύμιος Δίπλαρος ενώ ακολουθούν Αντρέας Κυπριανού και Φωτεινή Τσιρίδου. Πιο πίσω δίνουν τη μάχη Γιώργος Διογένους και Νίκος Σύκας. Στο ΑΚΕΛ προηγείται ο Άντρος Καυκαλιάς ενώ ακολοουθούν Κώστας Κώστα και Νεοκλής Συλικιώτης. Στο ΔΗΚΟ προηγούνται οι δύο βουλευτές του κόμματος Πανίκος Λεωνίδου και Παύλος Μυλωνάς με τον Νεόφυτο Χαραλαμπίδη να ακολουθεί.

Στην Επαρχία Αμμοχώστου τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι νυν βουλευτές του κόμματος, ενώ στο ΑΚΕΛ φαίνεται ότι προηγείται ο Νίκος Κέττηρος με τον Γιώργο Κουκουμά και τον Γιαννάκη Γαβριήλ να ακολουθεί. Στο ΔΗΚΟ στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Ζαχαρίας Κουλίας και Χρίστος Σενέκκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μάχες σε τρία επίπεδα, τα ποσοστά των κομμάτων και οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για εκλογή

Στην Επαρχία Λάρνακας η Αννίτα Δημητρίου φαίνεται ότι προηγείται στον ΔΗΣΥ με τον Πρόδρομο Αλαμπρίτη να ακολουθεί. Στο ΑΚΕΛ προηγείται ο βουλευτής Ανδρέα Πασιουρτίδης με την Ευανθία Σάββα και τον Πανίκκο Ξιούρουππα να ακολουθούν. Τέλος στο ΔΗΚΟ προηγείται ο Χρίστος Ορφανίδης.

Στην Πάφο ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προηγείται στον ΔΗΣΥ με τον Λεωνίδα Τσόκα να ακολουθεί. Στο ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και οι τέσσερις υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά, ενώ στο ΔΗΚΟ η μάχη δίνεται μεταξύ του Πάμπου Πιττοκοπίτη και του Χρύσανθου Σαββίδη.

Τέλος στην Επαρχία Κερύνειας στο ΑΚΕΛ η μάχη δίνεται ανάμεσα και στους τρεις υποψηφίους, ενώ στον ΔΗΣΥ προηγείται ο Μάριος Μαυρίδης και στο ΔΗΚΟ ο Γιώργος Σολωμού.

Σημειώνεται ότι συντονιστής της συζήτησης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της δημοσκόπησης στο Σίγμα ήταν ο Γιαννάκης Καρεκλάς με τους εκπροσώπους των κομμάτων να εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για διαπλοκή και διαφθορά.

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση εδώ

Δειτε Επισης

«Έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου της ΕΕ στην περιοχή» το πακέτο βοήθειας για τον Λίβανο
Πρόεδρος για λιμάνι Λάρνακας: Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε
Επαφές αντιπροσωπείας από κατεχόμενα στην Άγκυρα για σχέσεις με ΕΕ
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Κ. Ιωσηφίδου: Λιγότερες ανισότητες μέσα από μεταρρυθμίσεις για ΕΕ, θα μπορούσαμε πετυχαίναμε περισσότερα
Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία