Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»

Απάντηση στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, για ποντιοπιλατική στάση, στην κρίση θεσμών και την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Συμβούλιο, ζητώντας την παύση του Γενικού Ελεγκτή, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε ερώτηση σε σχέση με την κριτική που δέχεται από το ΑΚΕΛ για το θέμα της σύγκρουσης του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Ελεγκτή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θέλει να προσθέσει στα όσα ανέφερε λέγοντας ότι οι δηλώσεις του ήταν πολύ ξεκάθαρες. «Εάν το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι το θέμα προσφέρεται για καθημερινή κριτική αυτό είναι θέμα του ΑΚΕΛ», είπε. Ερωτηθείς τι κινήσεις έκανε για να αποτραπεί αυτή η κρίση, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «έκανα ναι κινήσεις, γιατί σας είπα ότι δεν είναι μια θετική εξέλιξη. Εκανα προσπάθειες, δεν είχαν αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις, στις οποίες προέβη ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επεσήμανε πως, ο Πρόεδρος είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και σε αυτή τη διελκυστίνδα, μεταξύ των δύο θεσμών, προσπάθησε να λειτουργήσει πυροσβεστικά. «Πέραν τούτου θα σεβαστούμε τη δικαστική διαδικασία και δεν πρόκειται να κάνουμε άλλες δηλώσεις προς αυτό το θέμα, σεβόμενοι το Σύνταγμα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Δεδομένου, πάντως, ότι η αίτηση καταχωρήθηκε από την πλευρά της Εισαγγελίας, θεωρείται ξεκάθαρο πως οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αποφευχθεί η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, κάτι εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως δεν είχε αποτέλεσμα.

Ετοιμάζονται με τις ομάδες τους Σαββίδης και Οδυσσέας

Εξάλλου, μέχρι τις 17 Μάϊου, αναμένεται να καταχωρηθεί η ένσταση από την πλευρά του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με την αίτηση παύσης του. Οι δικηγόροι του Γενικού Ελεγκτή, Τζο Τριανταφυλλίδης, Πάμπος Ιωαννίδης και Χρίστος Κληρίδης, ετοιμάζονται για να καταχωρήσουν ένσταση επί της αίτησης που καταχωρήθηκε, η οποία δεν θα επικεντρώνεται στο εάν νομιμοποιείται ή όχι η Εισαγγελία να ζητά η ίδια αντί ο Πρόεδρος την παύση ενός ανεξάρτητου κρατικού αξιωματούχου που διορίστηκε από τον Πρόεδρο. Όπως μας αναφέρθηκε από πηγή, πέραν του νομικού ζητήματος, η ένσταση θα επικεντρωθεί και στην ουσία των ισχυρισμών του Γενικού και Βοηθού Εισαγγελέα, στους οποίους θα απαντήσει η πλευρά του Ελεγκτή, σημείο προς σημείο, ενώ σε αυτά που καταγράφονται, θα έρθουν να προστεθούν περαιτέρω αναφορές, που έχουν να κάνουν με τα «επεισόδια» που εκτυλίχθηκαν μεταξύ των δύο στρατοπέδων, είτε αυτά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, είτε όχι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»

Στην αντίπερα όχθη, οι δικηγόροι της Εισαγγελίας, Ντίνος Καλλής και Λέανδρος Παπαφιλίππου, καταχώρησαν την σχετική αίτηση, στην οποία καταγράφονται οι λόγοι που ζητούν την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, παραπέμποντας μεταξύ άλλων σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις του γύρω από διάφορες υποθέσεις, ενώ η Εισαγγελία σε ανακοίνωση της λίγο αργότερα, είχα αναφέρει πως «η αίτηση καταχωρίσθηκε ακολουθώντας τις σχετικές συνταγματικές πρόνοιες με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και για να αξιολογηθούν τα δεδομένα από το Συμβούλιο, ως το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει, εάν ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης είναι υπόλογος ανάρμοστης συμπεριφοράς, η οποία θα έχει ως συνέπεια την απόλυσή του από τη θέση του».

Δειτε Επισης

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο
Συνάντηση του Κέντρου Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου με τον ΠτΔ
N. Παπαδόπουλος: Οι προτάσεις ΕΛΑΜ θα κάνουν την Κύπρο πιο ελκυστική για μετανάστες
Συμφωνήσαν για επανεξέταση του Καθεστώτος της Συρίας-«Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»
Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε