Ο πολιτικός απόηχος των αποκαλύψεων των ντοκουμέντων του Κράν Μοντανά

Ποικιλίες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό οι αποκαλύψεις των ντοκουμέντων, σε σχέση με το πρακτικό των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση του ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κρανς Μοντανά.  

Όλα τα κόμματα στέκονται στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, διαμηνύοντας πως δεν είναι αποδεκτές οι εγγυήσεις. 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», που έφερε στο φως τα ντοκουμέντα, ανέφερε πως εμείς θέλουμε, όσο κανένας άλλος, την επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι «ένα κανονικό κράτος, δεν μπορεί να έχει ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα».

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «δίνουμε αγώνα εθνικής επιβίωσης και δικαίωσης από το 1974, στην προσπάθεια να απαλλαχθούμε από την τουρκική κατοχή», προσθέτοντας ότι, «εμείς οι Κύπριοι, θέλουμε, όσο κανένας άλλος, την επίλυση του Κυπριακού, εμείς βιώνουμε τα αποτελέσματα της κατοχής και της τουρκικής εισβολής».

Σημείωσε ότι «το πλαίσιο Γκουτέρες έθεσε τις σωστές παραμέτρους για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, προτάσσοντας το θέμα της ασφάλειας ως βασικό» και πως, στο Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ μίλησε για ένα κανονικό κράτος.

«Και ένα κανονικό κράτος δεν μπορεί να έχει ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ε/κ είναι οι πρώτοι που επιθυμούν τη λύση, φτάνει η τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της.

«Οριστικοποιήση της διχοτόμησης»

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ ανέφερε πως «το τι ακριβώς έγινε στο Κραν Μοντανά ειδικά σε ό, τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων καταγράφεται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην σχετική Έκθεσή του τον Σεπτέμβριο του 2017. Σ’ αυτήν ο Γενικός Γραμματέας αναφέρεται στην θέση του για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αντικατάσταση της σχετικής Συνθήκης με ένα μηχανισμό εφαρμογής της λύσης». 

Σημείωσε ότι «στην Έκθεση ο κ. Γκουτέρες επιρρίπτει την ευθύνη για το ναυάγιο της Διάσκεψης στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και κάνει εύφημο μνεία στη στάση των εγγυητριών δυνάμεων. Για όσα αναφέρονται στην Έκθεση του η ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέποτε έκανε διαβήματα στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για να τ’ αμφισβητήσει».

Κλείνοντας, ανέφερε πως «σε κάθε περίπτωση, αυτό που σήμερα προέχει είναι η διάρρηξη του αδιεξόδου το οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται για να οριστικοποιήσει τη διχοτόμηση».

«Επαναβεβαιώνεται η απαράδεκτη τουρκική πολιτική»

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει η εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος, σε σχέση με τις αναφορές που περιλαμβάνουν τα επίσημα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών από την συνάντηση της 6ης Ιουλίου 2017 στο Κράν Μοντανά μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τους απαράδεκτους στόχους της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό».

Προσθέτοντας ότι «πάγια θέση της Τουρκίας είναι να πετύχει αντικατάσταση των συνθηκών εγγύησης με μία νέα συνθήκη η οποία θα μεταφέρει όλα τα δικαιώματα της Τουρκίας στο «νέο κράτος». Με άλλα λόγια παραμένουν σταθεροί και αναλλοίωτοι οι στόχοι της από το σχέδιο Ανάν, μέχρι σήμερα. Είναι για αυτό που απαιτείται η εφαρμογή μια νέας στρατηγικής επιβολής κόστους στην Τουρκία, εάν είναι να εγκαταλείψει αυτήν αλλά και άλλες απαράδεκτες θέσεις που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού».

«Ουδέποτε η Τουρκία είχε διάθεση για επίλυση του Κυπριακού»

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι το σημερινό δημοσίευμα ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό το οποίο όλοι γνωρίζαμε. «Ότι δηλαδή η Τουρκία επί της ουσίας ουδέποτε είχε τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσει στην επίλυση ουσιαστικών πτυχών του Κυπριακού, και ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων, στα ζητήματα που αφορούν στην παραμονή κατοχικών στρατευμάτων. Δεν μας ξενίζει η όλη αυτή συμπεριφορά, γιατί συνάδει πλήρως με όλα αυτά που η Τουρκία όλα τα τελευταία χρόνια επιζητεί, επιδιώκει, στοχεύει και υλοποιεί. Ιδιαίτερα αν κάποιος δει τις διάφορες παραπομπές και το περιεχόμενο και του πρακτικού της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα με τον κύριο Τσαβούσογλου, θα διαπιστώσει ότι πράγματι είναι αποκαλυπτικό των τεχνασμάτων αλλά και της αμφισημίας και της συνειδητής προσπάθειας να θολώσει νερά, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις δικές της θέσεις».

Στη συνέχεια ο Μάριος Καρογιάν τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κύριος υπαίτιος για τη διαιώνιση της συνεχιζόμενης κατοχής και τη διαιώνιση αυτού του αδιεξόδου είναι η Τουρκία, η οποία εμμένει σε στοχεύσεις, σε θέσεις, σε πολιτικές, που σίγουρα δεν συνάδουν ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ούτε με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και βέβαια η όλη της στρατηγική και στη γύρω περιοχή –ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια, κεντρική Ασία και όχι μόνο- εκφράζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις επεκτατικές στοχεύσεις της Τουρκίας».

Σημειώνοντας ότι «γι' αυτό το λόγο λοιπόν χρειάζεται η πλευρά μας να εμμένει σε θέματα αρχών. Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αξιοποιήσουμε τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα και με έναν νούσιμο, συνετό και σωστό τρόπο να πολιτευτούμε, έτσι που πραγματικά να υλοποιηθεί η ευχή και η προσδοκία μας για λύση του Κυπριακού. Και με την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών – που δεν νομίζω να υπάρχει καμία σκιά ότι θεωρούν την Τουρκία ότι είναι ταραξίας ανεξαρτήτως των συμφερόντων των κοινών που έχουν σε άλλες περιοχές- ίσως μεταβάλλει πολιτική και να ανοίξει ο δρόμος ξανά για διαπραγματεύσεις. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όμως εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, ως ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να κινηθούμε στη βάση αυτών των προδιαγραφών. Χωρίς υπερφίαλες τοποθετήσεις, χωρίς δογματισμούς». 

«Η Κυβέρνηση να ζητήσει από τον ΓΓ γραπτώς το πλαίσιο των έξι σημείων»

Τη θέση όπως το Εθνικό Συμβούλιο ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να θέσει γραπτώς το πλαίσιο των 6 σημείων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως πίσω από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις βρίσκεται ο βρετανικός παράγοντας.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης και αναφερόμενος στο σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελευθέρου», είπε πως τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το Κραν Μοντανά επιβεβαιώνουν αυτά που η ΕΔΕΚ από το 2017 συστηματικά δημοσιοποιούσε και δεν γινόνταν από πολλούς αποδεκτά.

Σημείωσε πως η Κύπρος βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στις οποίες είναι προφανές ότι συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΗΕ αλλά στο παρασκήνιο βρίσκεται και συντονίζει τις διαβουλεύσεις ο Βρετανικός παράγοντας, ο οποίος ουσιαστικά επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα τουρκικά επεκτατικά συμφέροντα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της Κύπρου, Ε/κ και Τ/κ.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως από την πρώτη στιγμή η ΕΔΕΚ ήταν το μοναδικό κόμμα που απέρριψε το προφορικό πλαίσιο των 6 σημείων του ΓΓ του ΟΗΕ. «Δεν είναι δυνατό για ένα τέτοιο σοβαρό και πολύχρονο πρόβλημα όπως το Κυπριακό, να έχουμε ως βάση συζήτησης, διαπραγμάτευσης για επίλυση του θέματος, ένα πλαίσιο 6 σημείων, το οποίο κατατέθηκε προφορικά και το οποίο ουσιαστικά αμφισβητείται από διάφορες πλευρές, όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κάθε λέξη σε αυτές τις διαπραγματεύσεις έχει ιδιαίτερη σημασία ή και σκοπιμότητα», είπε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως ζήτησε αρκετές φορές από το Εθνικό Συμβούλιο να ζητηθεί από τον ΓΓ το πλαίσιο των 6 σημείων να δοθεί γραπτώς και δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Διαβεβαίωσε πως η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με βασικό στόχο την απελευθέρωση της πατρίδας και τη δημιουργία και λειτουργία ενός κράτους, ενός λαού στο πλαίσιο της ΕΕ με πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, Ε/κ και Τ/κ, χωρίς ουσιαστικά παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και χωρίς πρωτογενές δίκαιο. Μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορούμε να προσδοκούμε ότι η λύση θα είναι λειτουργική, βιώσιμη και θα διασφαλίζει το μέλλον σε όλους τους νόμιμους κατοίκους και κυρίως στις νέες γενιές.

Δειτε Επισης

Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία
Το πανόραμα των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι υποψήφιοι για ΕΟΑ, δήμους και αντιδημαρχίες
Θ. Θεοφίλου: Από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Κύπρος αναδείχθηκε σε γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή
Διάκριση Λουκά Φουρλά στην χάραξη πολιτικών Υγείας στην Ευρώπη βάσει δείκτη HPL
Παρέμβαση Αβέρωφ για κουρεμένους-Άμεση καταβολή 11 χιλιάδων αντί οκτώ στους δικαιούχους
Στην παρουσία της Ούρσουλας η εκδήλωση για τα 20χρονα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Να εγκύψει στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ζητά η Ειρήνη Χαραλαμπίδου από ΚΣ ΟΑΣΕ
Το zoom στις τοπικές εκλογές και η περιορισμένη συζήτηση των ευρωπαϊκών ζητημάτων
Στη Γενεύη ο ΓΔ του ΥΠΕΞ για έκθεση Κύπρου για Ανθρώπινα Δικαιώματα
Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος