Εμβάθυνση συνεργασίας με το Ουζμπεκιστάν επιδιώκει η Κύπρος

Την ετοιμότητα και τη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουζμπεκιστάν, αλλά και για εμβάθυνση της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης–Ουζμπεκιστάν, εξέφρασε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, με έδρα τη Μόσχα, Κύπρος Γιωργαλλής κατά τα διαπιστευτήριά του σε ειδική τελετή στην πρωτεύουσα Τασκένδη πρόσφατα.

final ΑΡΙΘΜΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΑΝΑ ελευθερη ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΚΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα διαπιστευτήρια και ανακλητήρια έγγραφα παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirziyoyev, ο Υπουργός Εξωτερικών Saidov Bakhtiyor Odilovich, ο οποίος ανταπέδωσε τους θερμούς χαιρετισμούς του Ουζμπέκου Προέδρου προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και συνεχάρη τον Κύπριο Πρέσβη για τη διαπίστευσή του.  Διαβίβασε επίσης ευχές για ευόδωση των προσπαθειών για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Σε συνάντηση μετά το πέρας της επίσημης τελετής, ο κ. Odilovich αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Ουζμπεκιστάν και στην προοπτική ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας του με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα Τασκένδη, ο κ. Γιωργαλλής προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τις προσπάθειες αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας, ιδιαίτερα εντός του πλαισίου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας. 

Παράλληλα, αντάλλαξε απόψεις για θεσμοθέτηση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ουζμπεκιστάν, με στόχο την προτεραιοποίηση τομέων που οι δύο χώρες επιθυμούν να προωθήσουν από κοινού, όπως η εκπαίδευση, ο τουρισμός και οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Οι Χούτι απειλούν με νέες επιθέσεις σε όλα τα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Ηχητικό ντοκουμέντο: Τα ουρλιαχτά και οι εκκλήσεις της 40χρονης για βοήθεια λίγες μέρες πριν τη δολοφονία της
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα
Πράσινο Bουλής για προμήθεια και εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού από τη CYTA
Διχάζει την Ευρώπη η απόφαση 28χρονης Ολλανδής να υποβληθεί σε ευθανασία λόγω ψυχικής ασθένειας
Έγκριση κανονισμών Φορέα προς ικανοποίηση ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής