Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας για απόκτηση παιδιού από μονήρη άτομα και εξωσωματικές

Το πλάνο της για την επόμενη πενταετία και όσα θέλει να αλλάξει, με προτεραιότητά της να είναι ο εκσυγχρονισμός και η διευκόλυνση των διαδικασιών, όσον αφορά στα θέματα της μητρότητας, ανέπτυξε η Σάβια Ορφανίδου, η οποία υπέδειξε πως είναι έτοιμη να συμβάλει, με το δικό της τρόπο από τα έδρανα της Βουλής, προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε συνέντευξή της στον REPORTER, η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναφέρθηκε στο νέο ρόλο της στην Επιτροπή Υγείας, που λόγω της απουσίας του Ευθύμιου Δίπλαρου, ανέλαβε την προεδρία και έθιξε σημαντικά θέματα που απασχολούν την εν λόγω επιτροπή. Παράλληλα, επεσήμανε ότι θα δοθεί έμφαση στα θέματα περιβάλλοντος, ενώ ως μέλος και της Επιτροπής Οικονομικών, θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διαδικασία για σταθεροποίηση της οικονομίας της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, η Σάβια Ορφανίδου, ως μία από τις οκτώ γυναίκες της νέας σύνθεσης της Βουλής, ξεκαθάρισε πως ο μικρός αριθμός της γυναικείας παρουσίας στα κοινοβουλευτικά έδρανα δεν τους ικανοποιεί καθόλου, υπογραμμίζοντας πως υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα. Εξάλλου, εξήρε το ρόλο της Αννίτας Δημητρίου, ως Πρόεδρος του σώματος, τονίζοντας πως είναι ένα νεαρό άτομο και ιδιαίτερα γυναίκα, η οποία έχει μία διαφορετική προσέγγιση από τους προηγούμενους.

-Βρίσκεστε για δεύτερη φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Τι να περιμένουμε από εσάς την επόμενη πενταετία;

Είμαι σε επιτροπές που θεωρώ ότι παράγουν πάρα πολύ έργο και έχουν άμεση σχέση με το ταμείο ανάκαμψης, τα νομοθετήματα που εμπίπτουν σε αυτό το ταμείο και θα βοηθήσουν  να πάρουμε τον τόπο μας ένα βήμα πιο μπροστά. Κυριότερα, όμως, όπως είχα πει και προεκλογικά, θέλω να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν την διευκόλυνση των διαδικασιών, όσον αφορά στα θέματα μητρότητας. Συνεπώς, είμαι έτοιμη να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση και στο νομοσχέδιο που έρχεται για την τροποποίηση της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αλλά και για άλλα νομοσχέδια, όπως οι χώροι θηλασμού, αλλά και η επέκταση της άδειας μητρότητας, που αναμένουμε να έρθει. Επίσης, επειδή ασχολούμαι με τα θέματα περιβάλλοντος, έχουμε πάρα πολλά θέματα για τη διαχείριση των αποβλήτων, όπως το πληρώνω όσο πετώ, θέματα που αγγίζουν την διαχείριση των ρίπων για την Κύπρο και την επίτευξη των στόχων μας, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη οικονομία. Είμαι και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, εκεί είναι τα περισσότερα θέματα που αφορούν την εδραίωση και σταθεροποίηση της οικονομίας της Κύπρου, σε όλους τους τομείς. Συνεπώς, με τον τρόπο μου θα προσπαθήσω να συμβάλω σε όλη αυτή την διαδικασία, πάντοτε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, με τους υπόλοιπους βουλευτές.

-Είστε από τις λίγες γυναίκες της νέας σύνθεσης της βουλής. Συγκεκριμένα, είστε η μία από τις οκτώ. Θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολο το έργο σας, δεδομένου ότι είστε και σχετικά νέο πρόσωπο στην Βουλή;

Ήμουν στην Βουλή και 1,5 χρόνο στην προηγούμενη θητεία και εμπέδωσα πώς γίνονται οι διαδικασίες και θεωρώ ότι συνέβαλα στο να αλλάξουν τα πράγματα για τα θέματα της μητρότητας. Είναι, όμως, παραδεκτό ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των γυναικών στην παρούσα Βουλή και από δώδεκα πήγαμε στις οκτώ. Αυτό δεν είναι κάτι που μας ικανοποιεί, καθόλου θα έλεγα. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, για να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ιδιαίτερα στο θέμα του ρόλου της γυναίκας στην πολιτική. Βέβαια, θεωρώ ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες ψηφίζουν γυναίκες τα τελευταία χρόνια. Πέραν από αυτό, θα συνεχίσω να πολιτεύομαι μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, με τους υπόλοιπους βουλευτές,  επειδή υπάρχουν πολλά οριζόντια θέματα. Για παράδειγμα, τα νομοθετήματα για το ταμείο ανάκαμψης, για τα οποία χρειάζεται η πολιτική θέληση από όλους, για να μπορέσουμε να τα εγκρίνουμε. Θα συνεχίσω να συμβάλλω, με θετικό τρόπο, στην έγκριση αυτών των νομοσχεδίων.

-Τι θεωρείτε ευθύνεται που μειώθηκαν οι γυναίκες στην Βουλή;

Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά στερεότυπα, είναι και η κουλτούρα που πρέπει να αλλάξει. Σίγουρα, έχουμε κάνει βήματα μπροστά με την εφαρμογή του Εθνικού Μηχανισμού για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, αλλά σίγουρα έχουμε ακόμη περισσότερα να κάνουμε. Νιώθω ότι έχουμε ρόλο κι εμείς οι γυναίκες, να προβάλλουμε ακριβώς τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες που έχουν οι γυναίκες να διεκδικήσουν, καταρχάς, μία θέση αλλά και να καταφέρουν να πετύχουν σε μία εκλογική διαδικασία. Ένα από τα μέτρα, που προωθείται από αρκετά κόμματα και από το δικό μας, είναι τα θέματα ποσοστώσεων. Όχι επειδή πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν ποσοστώσεις, αλλά επειδή είναι ένα «αναγκαίο κακό» στα πρώτα στάδια. Φυσικά, δεν υπάρχουν ποσοστώσεις στα επόμενα στάδια, γι’ αυτό και πρέπει ο κόσμος να ψηφίζει ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, τα ικανά άτομα. Ευελπιστώ ότι στην επόμενη πενταετία, θα ωριμάσει ακόμη περισσότερο το κλίμα και από πλευράς κοινωνίας και από πλευράς δικών μας ενεργειών, για να πετύχουμε τον στόχο μας να αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών.

-Για πρώτη φορά το Κοινοβούλιο έχει πρόεδρο γυναίκα και σε νεαρή ηλικία. Θεωρείτε ότι η εκλογή της κυρίας Δημητρίου σε αυτό το αξίωμα θα αλλάξει τα πράγματα;

Βεβαίως. Είμαι βέβαιη γι’ αυτό. Ήδη υπάρχει μία νέα προσέγγιση, μία νέα εικόνα, χωρίς να υποτιμώ με οποιοδήποτε τρόπο τους προηγούμενους. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι παίζει και μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι η Αννίτα είναι ένα νεαρό άτομο και ιδιαίτερα γυναίκα. Διεκδικούμε τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, αλλά δε σημαίνει ότι είμαστε το ίδιο τα δύο φύλα. Θεωρώ ότι ήδη η Αννίτα κάνει τη διαφορά, θεωρώ ότι έχει αποδείξει για ποιο λόγο είναι εκεί και είμαι σίγουρη ότι θα δούμε και πολλά άλλα στο μέλλον από αυτή.

-Χρειάστηκε να αναλάβετε τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. Τι αναμένουμε από την Επιτροπή Υγείας;

Σε αυτό το σημείο, εκφράζοντας όλους τους συναδέλφους της Επιτροπής Υγείας αλλά και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ευχόμαστε να ξεπεράσει γρήγορα την περιπέτεια της υγείας της, η σύζυγος του συναδέλφου Ευθύμιου Δίπλαρου και να τους έχουμε σύντομα μαζί μας. Μέχρις ότου να γίνει αυτό, όμως, έχω αναλάβει να προεδρεύω την Επιτροπή Υγείας. Ακόμη ζούμε σε συνθήκες πανδημίας, με μία καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, η οποία έχει δημιουργηθεί επειδή προχώρησε και επεκτάθηκε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που είναι το Α και το Ω, κατά τη δική μας άποψη στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σίγουρα θα ασχοληθούμε με τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα και ιδιαίτερα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τη φαρμακευτική αγωγή που εύχομαι σύντομα να έρθει.  

Το άλλο μεγάλο θέμα που βιώνουμε όλοι μας είναι ότι σχεδόν μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, πρέπει να κάνουμε μία επαναξιολόγηση σε όλα τα θέματα. Ήδη έχουν βελτιωθεί πάρα πολλά πράγματα και θα έλεγα ότι είναι η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στον τόπο μας, εντούτοις προκύπτουν κάποια επιμέρους προβλήματα, που θα πρέπει να λύσουμε, ιδιαίτερα όσον αφορά στα κρατικά νοσηλευτήρια, αλλά και στις υποδομές μας. Είδαμε στην Επιτροπή Υγείας τα περιστατικά που απασχολούν τα ΤΑΕΠ, αλλά είχαμε και το θέμα της μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών στο Μακάρειο, που πρέπει να επεκταθεί και να ανακαινιστεί. Όλα αυτά τα έργα είναι μέσα στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ και θα τα παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, για να δούμε πότε θα υλοποιηθούν και για να συμβάλουμε κι εμείς στη διαδικασία επίσπευσης εάν χρειάζεται. Η υγεία είναι ένα οριζόντιο θέμα, στην υγεία δεν χωρούν θέματα αντιπαραθέσεων, και θεωρώ ότι όλοι οι βουλευτές βλέπουμε με τον ίδιο φακό αυτά τα θέματα, με στόχο να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον ασθενή.

-Πολλές φορές, ακόμη και η υγεία που είναι ένα κοινό αγαθό, χρησιμοποιείται ως όπλο για αντιπαραθέσεις. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν θα σχολιάσω τι λέει η αντιπολίτευση, θα σχολιάσω τι βλέπουμε εμείς. Είχαμε πριν λίγους μήνες τον ΟΑΥ ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, που μας είπε ότι γίνονται καταχρήσεις στα πλαίσια του ΓΕΣΥ, αλλά προσπαθούν να βρουν τους τρόπους, για να μειωθούν αυτές οι καταχρήσεις και πιστεύω ότι είναι σε καλό δρόμο. Επιπλέον, κάθε νέα αλλαγή χρειάζεται το χρόνο της για να προσαρμοστεί στην κοινωνία, συνεπώς πιστεύω ότι άρχισαν οι πολίτες να αντιλαμβάνονται τη σημασία του ΓεΣΥ και τη σημασία του προσωπικού ιατρού και να το χρησιμοποιούν σωστά και με αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχουν θέματα μεγάλα, που πρέπει να λύσουμε ακόμη και είμαστε εδώ για να συμβάλουμε, προς αυτή την κατεύθυνση, με όλους τους φορείς.

-Ακούσαμε τις καταγγελίες στην Επιτροπή Υγείας, για ένα ασθενή που περίμενε 49 ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας. Πιστεύετε ότι είναι καιρός να υπάρξει ένα γενικό lifting, αν μπορούμε να το πούμε, στους νόμους, όσον αφορά στη δημόσια υγεία;

Να τονίσω ξεκάθαρα ότι το μεγαλύτερο lifting στα θέματα υγείας έχει ήδη γίνει στην Κύπρο και μάλιστα από αυτή την Κυβέρνηση , αλλά με τη συμβολή όλων των κομμάτων και ονομάζεται ΓΕΣΥ. Όμως, προκύπτουν προβλήματα καθημερινώς που πρέπει να επιλύουμε. Ένα από αυτά είναι και το θέμα που έθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός αυτεπάγγελτα για τα ΤΑΕΠ, τις πρώτες βοήθειες στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Υπήρξαν καταγγελίες από πλευράς νοσηλευτών ότι ασθενείς περιμένουν για πολλές ώρες και υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία. Αυτές είναι κάποιες περιπτώσεις που δυστυχώς συμβαίνουν, αλλά ευελπιστώ ότι θα αντιμετωπιστούν με τη συμβολή του ΟΚΥπΥ. Ο ΟΚΥπΥ είπε ξεκάθαρα ότι αν χρειάζεστε κάτι περισσότερο από μας σε σχέση με εξοπλισμό και αναπνευστήρες, είμαστε εδώ. Σίγουρα ένα σοβαρό θέμα είναι και η υποστελέχωση σε κάποια ΤΑΕΠ. Όπως τόνισε ο  ΟΚΥπΥ, έχουμε στελεχώσει στο βαθμό που μπορούσαμε, με επιπλέον 105 νοσηλευτές, αλλά εκεί που υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω στελέχωση, είμαστε πρόθυμοι να το μελετήσουμε. Να τονίσω ότι θα παρακολουθούμε το θέμα και τις εξελίξεις ως Επιτροπή Υγείας.

-Βλέπουμε κάποιες ξαφνικές εφόδους του υπουργού Υγείας στα ΤΑΕΠ των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Να περιμένουμε κάποιες ανάλογες δράσεις και από την Επιτροπή Υγείας;

Ο ρόλος του υπουργού Υγείας είναι συγκεκριμένος και ο ρόλος της Επιτροπής είναι διαφορετικός. Πολύ καλά κάνει ο Υπουργός Υγείας, και επί τη ευκαιρία νιώθω ότι και η Γενική Διευθύντρια, κα Χριστίνα Γιαννάκη, και όλο το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας είναι πολύ δυνατή ομάδα και φαίνεται ότι έχουν επιλύσει αρκετά προβλήματα, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, όσο αφορά στην πανδημία, οπότε τους συγχαίρουμε. Ο δικός μας ρόλος, όμως, είναι να εντοπίζουμε αυτά τα προβλήματα, να τα θέτουμε προς συζήτηση και να προσπαθούμε να βρούμε λύση. Βεβαίως και θα προγραμματίσουμε κάποιες επισκέψεις, όπως έχουμε ήδη πάει με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ευθύμιο Δίπλαρο στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας και στο Μακάρειο Νοσοκομείο και υπάρχουν αιτήματα και από άλλα κόμματα, για επισκέψεις σε άλλα νοσοκομεία, άλλων επαρχιών.

-Είδαμε ότι τα περιστατικά που αφορούν στις επιθέσεις σε βάρος επαγγελματιών υγείας, ολοένα και αυξάνονται. Πρόσφατο παράδειγμα η επίθεση γυναίκας σε νοσηλευτή εντός του ασθενοφόρου, που η ίδια κάλεσε για βοήθεια, στην Λεμεσό. Πιστεύετε ότι είναι καιρός να προωθηθούν κάποιοι νόμοι που θα προστατεύουν τους συγκεκριμένους επαγγελματίες;

Έχω μιλήσει, γι’ αυτό το θέμα, με επαγγελματίες υγείας, για να μάθω την άποψή τους και τι ισχύει. Αρχικά καταδικάζουμε απερίφραστα αυτά τα περιστατικά. Το πρώτο θέμα, θεωρώ, στο οποίο οφείλουμε να συμβάλουμε, είναι η δημιουργία μίας κουλτούρας, ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός, σε αυτούς που υπηρετούν αυτό τον νευραλγικό τομέα της δημόσιας υγείας. Μπορεί να μην μας αρέσουν κάποιες διαδικασίες , όμως οφείλουμε να επιδεικνύουμε τον απαραίτητο σεβασμό. Το δεύτερο είναι ότι έχει έρθει στην αντίληψή μου το γεγονός ότι αν στο εξωτερικό γίνει παρόμοιο περιστατικό, εν ώρα εργασίας, μπορεί να γίνει άμεσα καταγγελία από το λειτουργό και να θεωρηθεί αδίκημα με ποινή. Κάτι που δεν ισχύει στην δική μας περίπτωση, έχω την εντύπωση, οπότε μπορούμε να ψάξουμε αυτό το θέμα στο μέλλον. Βεβαίως οφείλουμε να  κάνουμε μία συζήτηση με το αρμόδιο Υπουργείο, για να δούμε τι σκέφτεται για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.

-Κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου, βλέπουμε σε κάποιες περιπτώσεις ότι οι ασθενείς που επιτίθονται σε γιατρούς ή νοσηλευτές, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, είτε με εξαρτήσεις, είτε με ψυχικές ασθένειες. Δεν θεωρείτε ότι ενδεχομένως κάποτε να μεγαλοποιούνται κάποιες περιπτώσεις, για να περάσουν κάποιο μήνυμα και οι μεν και οι δε; Δεν πρέπει να έχουμε κάποια όρια και να μην τα ισοπεδώνουμε όλα;

Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, αλλά δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, συμβαίνουν περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Για το κάθε περιστατικό πρέπει να γίνεται έρευνα, για να εξακριβωθεί ποιου ευθύνη ήταν. Βεβαίως και δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αυτά τα περιστατικά και αν υπάρχει κάποια υπερβολή, θα φανεί στην έρευνα. Ο ρόλος μας είναι να δούμε ζεστά το θέμα, από τη στιγμή που υπάρχουν αυξανόμενα περιστατικά.

-Τον Ιούλιο του 2020 γίνατε μητέρα, μετά την απόφασή σας να κάνετε παιδί με δότη σπέρματος. Μία κίνηση που αντιμετωπίστηκε θετικά, όσον αφορά στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η νομοθεσία, όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών στην μητρότητα;

Ήδη αλλάξαμε πολλά πράγματα όσον αφορά σε αυτά τα δικαιώματα και έχουμε πολλά να αλλάξουμε. Έρχεται σύντομα, ενώπιον της Επιτροπής Υγείας, το τροποποιητικό νομοσχέδιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν πολλά πράγματα που επιθυμώ να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε, να εκσυγχρονίσουμε. Ένα από αυτά είναι η κατάργηση της έγκρισης που πρέπει να πάρουν τα μονήρη άτομα από το Συμβούλιο για να προχωρήσουν να κάνουν παιδί μόνοι τους. Ένα άλλο θέμα, που θεωρώ πολύ σημαντικό, είναι το δικαίωμα της παρένθετης μητέρας, όχι μόνο στα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά και στα μονήρη άτομα. Το άλλο θέμα είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας για τις εξωσωματικές και πολλά άλλα ζητήματα. Επίσης, πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδούμε σύντομα, το νομοσχέδιο για τους χώρους θηλασμού σε χώρους εργασίας και δημόσιους χώρους, επειδή θα διευκολύνει τις γυναίκες. Επίσης, την επέκταση της άδειας μητρότητας, που έχει ήδη εξαγγελθεί από την υπουργό Εργασίας, που βασικά θα επεκτείνει την άδεια μητρότητας από τέσσερις σε πέντε μήνες για το δεύτερο παιδί και από τέσσερις σε έξι μήνες για το τρίτο παιδί. Ευχή και τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου προσέγγιση και προσπάθεια που θα συνεχιστεί, να πετύχουμε τους έξι μήνες για όλα τα παιδιά.

Θεωρώ ότι εκσυγχρονίσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τη νομοθεσία το 2015 και έχουμε κάνει τεράστια βήματα προς τα μπρος, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη την κλειστή και μικρή κοινωνία της Κύπρου. Όμως, το δικό μου παράδειγμα έδειξε ότι η κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από ότι μπορεί να πιστεύουμε  και θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό πρόσημο για να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τα πράγματα και αυτό θα κάνουμε το επόμενο διάστημα.

-Εκτός από την άδεια μητρότητας, υπάρχει και η άδεια πατρότητας και είδαμε κάποια παραδείγματα ότι για να μπορεί ένας πατέρας να πάρει άδεια, θα πρέπει να είναι παντρεμένος. Πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η νομοθεσία;

Είναι ένα θέμα που αντιλαμβάνομαι και θα πρέπει να το δούμε σε συνεργασία με την αρμόδια υπουργό. Έχω δεχτεί κάποιες έντονες επικρίσεις για το θέμα και ευελπιστώ ότι με την αλλαγή κάποιων συνθηκών θα μπορέσουμε να το διευρύνουμε στο μέλλον.

-Θεωρείτε ότι έχει έρθει η χρονική στιγμή για να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες για αποτροπή ενδεχόμενων φαινομένων εμπορίας ωαρίων;

Καταρχάς πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για τα μηνύματα που περνούμε προς τα έξω. Δεν υπάρχει εμπορία ωαρίων στην Κύπρο, σε γενικότερο βαθμό. Υπήρξαν, όμως, κρούσματα σε κάποιες περιπτώσεις, που πρέπει να διερευνηθούν και να εξεταστούν, επειδή είναι καταδικαστέα. Η νομοθεσία λέει ξεκάθαρα ότι μία γυναίκα μπορεί να δωρίσει τα ωάριά της, για καλό σκοπό, μόνο μία φορά. Μέσα στα πλαίσια του τροποποιητικού νομοσχεδίου που έρχεται για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μία από τις εισηγήσεις για αλλαγή, είναι η αυτόματη αναπροσαρμογή σε πραγματικό χρόνο και άμεση ενημέρωση του κεντρικού αρχείου, από όλες τις ομάδες που κάνουν τις εξωσωματικές προς το Συμβούλιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέσω ενός αποτελεσματικού λογισμικού, ώστε να ξέρουν ανά πάσα ποια κοπέλα ή ποιος έδωσε ωάριο ή σπέρμα.. Πρέπει να έχουν ξεκάθαρα τα στοιχεία ταυτοποίησης των δοτών, θέματα κρυοσυντήρησης για τη φύλαξη των ωαρίων και τις φορές που έγινε η δωρεά ωαρίων και σπέρματος. Με αυτό τον τρόπο θα μπουν ασφαλιστικές δικλίδες για αυτό το θέμα και θα το δούμε λίαν συντόμως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προϋποθέσεις και το προφίλ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές

Δειτε Επισης

«Έμπρακτη απόδειξη του ενεργού ρόλου της ΕΕ στην περιοχή» το πακέτο βοήθειας για τον Λίβανο
Πρόεδρος για λιμάνι Λάρνακας: Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε
Επαφές αντιπροσωπείας από κατεχόμενα στην Άγκυρα για σχέσεις με ΕΕ
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)
Κ. Ιωσηφίδου: Λιγότερες ανισότητες μέσα από μεταρρυθμίσεις για ΕΕ, θα μπορούσαμε πετυχαίναμε περισσότερα
Εμφύλια πυρά Ορφανίδη κατά Αρμεύτη-Κάνει λόγο για προσβλητική δήλωση, ζητά απολογία