«Η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια συμφωνία στην Κύπρο παραμένει ακλόνητη»

Τη συνεχιζόμενη «ισχυρή υποστήριξη» του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία «συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού ζητήματος» επαναβεβαιώνει η Βρετανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονία Γουέντι Μόρτον σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ Χρίστο Καραολή.

Η επιστολή της κ. Μόρτον έρχεται ως απάντηση σε επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με αφορμή την πρόσφατη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στην επιστολή εκείνη ο κ. Καραολής καλούσε τον Μπόρις Τζόνσον να αξιοποιήσει με τρόπο «προληπτικό και εποικοδομητικό» τη δύναμη που έχει να επιφέρει αλλαγή στο Κυπριακό.

Η Υφυπουργός τονίζει ότι κατά τη βρετανική κυβέρνηση η λύση πρέπει να βασίζεται «στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Η κ. Μόρτον σημειώνει ότι το Λονδίνο «ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένοι στην επίτευξη προόδου προς μία λύση».

Στο θέμα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, η Υφυπουργός για την Ευρωπαϊκή Γειτονία επαναλαμβάνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο πάντα καθιστούσε σαφές ότι είναι «ανοιχτό σε οποιεσδήποτε διευθετήσεις οι δύο πλευρές και οι άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν ώστε να πληρούνται οι ανάγκες ασφάλειας των δύο κυπριακών κοινοτήτων».

Στην αρχή της επιστολής της η κ. Μόρτον σχολιάζει ότι τα γεγονότα του 1974 «συνεχίζουν να ρίχνουν μια μεγάλη σκιά πάνω από την Κύπρο». Προσθέτει ότι η βρετανική πλευρά «παραμένει πεπεισμένη πως ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα είναι μέσω μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο νησί».

Σε σχέση με τις ανησυχίες τις οποίες διατύπωνε στη δική του επιστολή ο κ. Καραολής αναφορικά με το ζήτημα των αγνοουμένων, η Γουέντι Μόρτον σχολιάζει ότι πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και εκείνες αμφοτέρων των κοινοτήτων για τους αγνοούμενους κατόπιν των γεγονότων του 1974», αναφέρει η κ. Μόρτον, εξαίροντας τη δουλειά της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, με την οποία, όπως αναφέρει, η βρετανική κυβέρνηση είναι σε τακτική επαφή για να διαπιστώνει πώς μπορεί να συνδράμει περαιτέρω το έργο της.

«Η δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια συμφωνία στην Κύπρο παραμένει ακλόνητη. Εν τέλει, εναπόκειται σε όλες τις πλευρές να συμφωνήσουν επί των λεπτομερειών της όποιας τελικής συμφωνίας και θα απαιτηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας και - σημαντικά - επιτυχημένα δημοψηφίσματα σε κάθε κοινότητα», συμπληρώνει η επιστολή της Βρετανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ