Ενημέρωσε τον ΣΑ η Σπέχαρ-Ενοχλημένη με κάποιες αναφορές η ΚΔ

Η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, από την ειδική αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις εξελίξεις στο κυπριακό, κάλυψε όλο το εύρος των θεμάτων των εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα θέματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες κι η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, οι εξελίξεις στη νεκρή ζώνη, το τι θα πρέπει να γίνει για να προχωρήσει η συνεργασία στα στρατιωτικά ζητήματα κ.α..
 
Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, κοινός παρονομαστής της ενημέρωσης και των παρεμβάσεων ήταν η ανησυχία για τις παραβιάσεις, η ανησυχία για την άσκηση βίας σε βάρος των ειρηνευτών και τους περιορισμούς στη διακίνηση της ειρηνευτικής δύναμης. Επίσης για τα οδοφράγματα, τα οποία όλοι επιθυμούν να ξανανοίξουν και την περιορισμένη συνεργασία που υπήρξε στη διάρκεια της πανδημίας.
 
Σε σχέση με το μηχανισμό συνεργασίας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έκαναν ερωτήσεις για το τι καθυστερεί τη λειτουργία του μηχανισμού είπαν πως είναι καλό να προχωρήσει και να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος. Η κ. Σπέχαρ φέρεται να είπε ότι «υπάρχει διάθεση κι από τις δύο πλευρές για να γίνει κάτι», υπενθυμίζοντας την πρόταση που υπέβαλε την 1η Μαΐου.

Η αναφορά σε πλευρές – πάντως – ενοχλεί την κυπριακή κυβέρνηση – που επιμένει από τουρκικής πλευράς να συμμετέχει ο αρχηγός των κατοχικών δυνάμεων.

Σε σχέση με το κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η κ. Σπέχαρ φέρεται να είπε ότι υπάρχει επιθυμία να προχωρήσουν με την άτυπη συνάντηση 5 +, ωστόσο δεν μπορεί αυτό να γίνει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάδειξης νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Οκτώβριο. Από μέλη εκφράστηκε απογοήτευση, ωστόσο δεν φάνηκε από τις τοποθετήσεις κάποια προσδοκία για πρόοδο υπό τις περιστάσεις. Απευθύνθηκαν ωστόσο προτροπές προς όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών.
 
Οι τουρκικές απειλές για το Βαρώσι εγέρθηκαν από αρκετές αντιπροσωπείες, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη να γίνει σεβαστό το καθεστώς της πόλης. Αρκετοί επίσης αναφέρθηκαν και στις παραβιάσεις στα Στροβίλια  κι αναμένεται ότι και για τα δύο θέματα θα υπάρχουν εκ νέου οι σχετικές αναφορές στο ψήφισμα που θα κληθεί να υιοθετήσει το Σ.Α. στις 29 Ιουλίου.
 
Η έκθεση για την ώρα βρίσκεται στο επίπεδο των πέντε μονίμων μελών κι αναμένεται σήμερα να δοθεί αναθεωρημένο κείμενο, το οποίο πιθανόν θα δοθεί και στα υπόλοιπα μέλη. Το κείμενο κινείται στη φιλοσοφία του τελευταίου ψηφίσματος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με την έμφαση να δίνεται στα οδοφράγματα και τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές