Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Λιβύη-Οι προθέσεις της Αιγύπτου, η τουρκική αντίδραση και οι κίνδυνοι

Επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κλιμάκωση που παρατηρείται στην περιοχή της Λιβύης μετά και από την απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο τη Δευτέρα έδωσε το ελεύθερο στον Φατάχ αλ Σίσι για στρατιωτική επέμβαση ως απάντηση σε πιθανούς κινδύνους και απειλές κατά της χώρας.
 
Η χθεσινή απόφαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, ήλθε λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αιγύπτιου ηγέτη με τον Ντόναλτ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αλ Σίσι δεσμεύθηκε για αποκλιμάκωση και μη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη.
 
Το αιγυπτιακό κοινοβούλιο εξέφρασε την ξεκάθαρη άποψη, ότι, «οι Ένοπλες Δυνάμεις και η ηγεσία της Αιγύπτου έχουν τη συνταγματική και νομική άδεια να καθορίζουν πότε και πού να απαντήσουν, δίνοντας το «πράσινο φως» στον Αιγύπτιο ηγέτη Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την αποστολή στρατευμάτων στο εξωτερικό για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
 
Ουσιαστικά σκιαγραφώντας τη Λιβύη ως την περιοχή που μπορούν να αναπτυχθούν αυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Αίγυπτος επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να απομακρυνθούν οι παραστρατιωτικές ομάδες και τα τρομοκρατικά στοιχεία που έχουν έρθει στη Λιβύη από το εξωτερικό.
  
Μάλιστα, οι Αιγύπτιοι βουλευτές τόνισαν ότι «ούτε ο αιγυπτιακός λαός απογοήτευσε τον στρατό ούτε ο στρατός απογοήτευσε ποτέ τον λαό».
 
Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου τονίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την ειρήνη αλλά και οι απρόσκοπτες πλέον προετοιμασίες – αν χρειαστεί – και για αποστολή στρατευμάτων.
 
Και επισημαίνεται ότι «το αιγυπτιακό έθνος, σε όλη την ιστορία του, έχει υποστηρίξει την ειρήνη, αλλά δε δέχεται καταπατήσεις ούτε παραιτείται από τα δικαιώματά της. Η Αίγυπτος είναι εξαιρετικά ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τα συμφέροντά της, τους αδελφούς και τους γείτονές της από κάθε κίνδυνο ή απειλή».
 
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε την περασμένη εβδομάδα το Κάιρο δεν θα παραμείνει αδρανές απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης και ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Λιβύη θα απαιτούσε την έγκριση του κοινοβουλίου, το οποίο κυριαρχείται από τους υποστηρικτές του.
 
Η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη Λιβύη και για την υποστήριξη της Τουρκίας στη της Τρίπολης, της οποίας οι μαχητές έχουν μετακινηθεί πιο κοντά στην κεντρική πόλη Σύρτη με την ελπίδα να την ανακτήσουν από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.
 
Η Σύρτη αποτελεί πύλη προς τα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου που κατέχει ο LNA και ο Σίσι τον περασμένο μήνα κήρυξε το μέτωπο της Σύρτης κόκκινη γραμμή για την Αίγυπτο, η οποία στηρίζει τον Χάφταρ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.
 
Η τουρκική υποστήριξη προς τις δυνάμεις της Τρίπολης ανάγκασε τον LNA να εγκαταλείψει την 14μηνη επίθεσή του στην λιβυκή πρωτεύουσα, μια οπισθοχώρηση στο σχέδιο Χάφταρ για βίαιη ενοποίηση της χώρας.
 
Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει αντιδράσει επίσημα στην απόφαση της Αιγύπτου για πιθανή επέμβαση στη Λιβύη, κάτι ωστόσο που αναμένεται να γίνει με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο τις επόμενες ημέρες.
 
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χολούσι Ακάρ μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών της Μάλτας, επανέλαβε την τουρκική απαίτηση για άμεσο τερματισμό της στήριξης στον Χαλίφα Χαφτάρ και τις δυνάμεις του.
 
«Είναι αναγκαίο να διακοπεί αμέσως κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη προς τον πραξικοπηματία Χάφταρ ο οποίος εμποδίζει την αποκατάσταση της ειρήνης, της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», είπε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
 

Δειτε Επισης

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία-Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
Στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια ο Σι Τζινπίνγκ-Κρίσιμες επαφές με Μακρόν για τις σχέσεις ΕΕ με Κίνα
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
Λουκέτο στο Al Jazeera αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ