Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας, το Κερέμ Σαλόμ, που τέθηκε στο στόχαστρο πυρών από ρουκέτες.

"Πυρά περίπου δέκα ρουκετών καταγράφηκαν από ζώνη παρακείμενη στη Ράφα με κατεύθυνση τη ζώνη του Κερέμ Σαλόμ. Το σημείο διέλευσης του Κερέμ Σαλόμ είναι αυτή την ώρα κλειστό στα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας", ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο στρατός. Η Ράφα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Την ευθύνη για την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ, η οποία σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης προκάλεσε ισραηλινές απώλειες, ανέλαβε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια

Ανυποχώρητοι στις αρχικές τους θέσεις παραμένουν οι ηγέτες Ισραήλ και Χαμάς, ενώ οι διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπείων τους για πιθανή νέα εκεχειρία βρίσκονται σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα στο Κάιρο.

Σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως «η Χαμάς παραμένει οχυρωμένη στις ακραίες θέσεις της, κυρίως στο αίτημα να αποσύρουμε όλες τις δυνάμεις μας από τη Λωρίδα της Γάζας, να τερματίσουμε τον πόλεμο και να την αφήσουμε άθικτη στην εξουσία», προσθέτοντας ότι «το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό. Δεν είναι αυτό για το οποίο πληρώσαμε αφόρητα βαρύ τίμημα». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να μάχεται μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι».

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, η διαπραγματευτική ομάδα που βρίσκεται στην Αίγυπτο έλαβε ευρεία εντολή να προωθήσει την απελευθέρωση των ομήρων και το Ισραήλ έχει δείξει «προθυμία να διανύσει σημαντική απόσταση», αλλά η Χαμάς είναι αυτή που εμποδίζει τις συνομιλίες.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τόνισε ότι η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της Χαμάς έστειλε θετικά μηνύματα και επέδειξε ευελιξία στις συνομιλίες, «αλλά η αφετηρία της ήταν η παύση του πολέμου, και αυτή είναι μια θέση αρχών και λογικής που θα πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα. Δεν έχει νόημα η συμφωνία αν η κατάπαυση του πυρός δεν είναι το πρώτο της αποτέλεσμα».

Ο Χανίγια πρόσθεσε ότι «ο κόσμος έχει γίνει όμηρος μιας εξτρεμιστικής κυβέρνησης που έχει πολλά πολιτικά προβλήματα και έχει διαπράξει εγκλήματα στη Γάζα και ενός πρωθυπουργού που θέλει να δημιουργήσει επιχειρήματα για τη συνέχιση της επιθετικότητας και τη διεύρυνση του κύκλου της βίας, σαμποτάροντας τις προσπάθειες των διαμεσολαβητών».

Ο επικεφαλής της Χαμάς κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ και πρόσθεσε ότι η οργάνωσή του επιδιώκει την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των IDF από τη Λωρίδα της Γάζας και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα