Η εξεύρεση φόρμουλας για τις εγγυήσεις στο τραπέζι του Συμβουλίου Αρχηγών

Με στόχο την εξεύρεση κοινής συνισταμένης σε ό,τι αφορά τα εκκρεμούντα ζητήματα της οικονομικής διαχείρισης της πανδημίας, συνέρχεται σήμερα, στις 10:30, το Συμβούλιο Αρχηγών, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και του Προέδρου της Βουλής.
 
Στο επίκεντρο της συνομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων θα βρεθεί, πέραν του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις για την τραπεζική ρευστότητα, ολόκληρο το φάσμα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και πώς αυτές επηρεάζουν τόσο τα δημόσια οικονομικά όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα τεθούν, δηλαδή, επί τάπητος, οι χρηματοδοτικές ανάγκες, οι διαθέσιμοι πόροι για τα σχέδια και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, σε σχέση με τα προβλήματα που προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ
 
Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, πρόκειται για μία ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας, όπως αυτή αναμένεται να επηρεαστεί από την κρίση, τις δυνατότητες που έχει το κράτος και τους σχεδιασμούς που γίνονται και οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις.
 
Προϊδεάζοντας ως προς την ατζέντα, ο κ. Κούσιος ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο πως «το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομία μας θα είναι πρωτόγνωρο. Έχουμε ήδη χάσει την καλοκαιρινή περίοδο με τον τουρισμό, η επιχειρηματικότητά έχει επηρεαστεί με το αναγκαστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων, οι ανάγκες στην υγεία αυξάνονται και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις συνέπειες».
 
Αν και αναμένεται πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμφωνήσουν ως προς τη σοβαρότητα της κατάστασης, από τον δημόσιο διάλογο και τις θέσεις που εκφράζουν προκύπτει πως δεν υπάρχει συνταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά στις προτεινόμενες λύσεις, κυρίως στο ζήτημα του δανεισμού στις επιχειρήσεις.  
 
Το πλέον ακανθώδες ζήτημα είναι αυτό της παροχής εγγυήσεων προς τις τράπεζες, έτσι ώστε να διοχετεύσουν ρευστότητα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στις επιχειρήσεις και ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στα κόμματα θα αναζητηθεί η φόρμουλα για να καταστεί αυτό εφικτό, χωρίς να είναι, μέχρι στιγμής, σαφές ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ύστατη προσπάθεια για να υπάρξει συναίνεση στο θέμα των εγγυήσεων στις τράπεζες
 
Κάποιες πολιτικές δυνάμεις διαφωνούν με αυτή τη λύση, θεωρώντας ότι θα πρέπει το κράτος να βοηθήσει απευθείας τους επηρεαζόμενους, παρά να προωθεί τη λύση του δανεισμού από τις τράπεζες, ενώ εκφράζουν και αμφιβολίες για την στάση των τραπεζών, για τους ελέγχους και τα κριτήρια και θέτουν ζήτημα διαφάνειας. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, γι’ αυτό και απαιτούν κάποια κόμματα από την Κυβέρνηση να βρει άλλες λύσεις. Η Κυβέρνηση απαντά πως το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τράπεζα και ούτε έχει τη δυνατότητα να διοχετεύσει αυτά τα χρήματα, καθώς δεν προέρχονται από δικούς του πόρους, αλλά από ρευστότητα των τραπεζών, που προέκυψε κατόπιν χαλαρώσεων, γι’ αυτό και εγγυάται τον δανεισμό σε ποσοστό 70%.
 
Παρά το γεγονός πως δεν αλλάζει η κεντρική φιλοσοφία, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση κάποιων εκ των προτάσεων της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να διασκεδάσει ορισμένες από τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, με στόχο να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή φόρμουλα από όσες το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις, που θα οδηγήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου το συντομότερο.  

Δειτε Επισης

Επικρίσεις ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση-«Ανύπαρκτος ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών»
Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ για τον Δήμο Νότιας Λευκωσίας και Ιδαλίου
Προκλήσεις ΕΕ και ο ρόλος των κοινοβουλίων σε συζήτηση για τα 20χρονα ένταξης
Aναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιδαλίου ζητεί ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Ιωσήφ
To μήνυμα ΠτΒ για τα 20 χρόνια ένταξης Κύπρου στην ΕΕ-«Εμμένουμε στη διασύνδεση Κυπριακού με ευρωτουρκικά»
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό των ΣΥΟΠ-Αναβαθμίζονται κλίμακες, διάρκεια και επιδόματα
Σ. Κυριακίδου: Η Κύπρος μπορεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία
Την αλληλεγγύη της ΕΕ στις προσπάθειες για το Κυπριακό επαναβεβαίωσε η Μέτσολα
K. Ευσταθίου: Η ΕΕ είναι ανήμπορη να επιβληθεί στην Τουρκία
Σ. Παπαδούρης: Η ΕΕ να εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό