Τελέστηκε το εθνικό μνημόσυνο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στην Πάφο

Τελέστηκε την Κυριακή το πρωί το θρησκευτικό μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα της Πάφου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στον καθεδρικό ναό Αγίου Θεοδώρου Πάφου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρύτανης του  Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, ο οποίος τόνισε ότι «οφείλουμε να μην ξεχνάμε τους ήρωες μας και είναι χρέος μας να συνεχίσουμε το έργο τους».
 
Ο κ. Κάτσικας ανέφερε πως τους ήρωες μας οφείλουμε να τους τιμούμε, να εμπνεόμαστε και να παίρνουμε θάρρος και δύναμη από την θυσία τους να διδασκόμαστε από τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση και την ανυπέρβλητη αγάπη για την πατρίδα τους.
 
 Είναι είπε, “χρέος μας να συνεχίσουμε το έργο τους, ώστε έμπρακτα να αναγνωρίσουμε την αυτοθυσία τους για την ελευθερία “γιατί όπως είπε , “άνθρωπος νοείται άνθρωπος μόνο όταν είναι ελεύθερος” .
 
Πρόσθεσε πως σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες διακυβεύονται που ο κίνδυνος αλλοτρίωσης των εθνικών ταυτοτήτων και συνειδήσεων είναι πασίδηλος, οφείλουμε και εμείς ως Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι να προσφέρουμε στην νέα γενιά πολυδιάστατη παιδεία και να δώσουμε στους νέους τις υψηλές αξίες της κριτικής σκέψης της δεοντολογίας και της συλλογικής δημιουργίας .
 
Ο κ. Κάτσικας είπε πως σήμερα ο ελληνισμός ακόμη δοκιμάζεται και η Κύπρος δεν είναι ελεύθερη όπως την ονειρεύτηκε ο Ευαγόρας και οι άλλοι ήρωες του έπους  55- 59 . Το νησί μας είναι υπό κατοχή και ο Αττίλας εδώ και 45 χρόνια εισβολέας και κατακτητής . Είναι είπε χρέος , “έννοια και μέλημα μας  η απελευθέρωση και επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα κράτος δικαίου , ελεύθερο, χωρίς απειλές , εξαρτήσεις και ξένες επεμβάσεις”.
 
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος μετά το πέρας του μνημόσυνου ανέφερε πως είναι έντονα αφυπνιστικό το μήνυμα της θυσίας του Ευαγόρα Παλληκαρίδη ιδιαίτερα για τις σημερινές μέρες. 
 
Τώρα είπε, “που μερικοί ξέχασαν την κατοχή, ξέχασαν και την πατρίδα μας και προσπαθούν να συμβιβαστούν με την κατοχή αλλά και νομίζουν ότι και ο εθνομηδενισμός είναι κάτι για το οποίο πρέπει να υπερηφανεύονται”.
 
O Πάφου Γεώργιος είπε πως σε μερικούς σήμερα, και το βλέπουμε καθημερινά,  ο εθνομηδενισμός έχει προηγηθεί και του κορωνοϊού  αλλά και των λαθρομεταναστών που μας έχουν εισβάλει.
 
Ακολούθησε η μεταφορά φλόγας από το σημείο σύλληψης του ήρωα στη Λυσό μέχρι το σπίτι του ήρωα στη Τσάδα.
 
Από το σπίτι του ήρωα μέχρι τον ανδριάντα τη φλόγα μετέφεραν δρομείς του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομών, δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου και Στέλιου Κυριακίδη.
 
Ακολούθησε σεμνή εκδήλωση  στο οίκημα του « Ευαγόρα Παλληκαρίδη» στην Πάφο.
 
Τέλος την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 24:00 ώρα απαγχονισμού του ήρωα, συναγωνιστές, συμμαθητές φίλοι και εκτιμητές της θυσίας του, θα εναποθέσουν τα λουλούδια της αγάπης και της εκτίμησης τους στον ανδριάντα του ήρωα.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»