Συναγερμός για νοσηλεύτρια στο ΓΝΛ και ασθενή στη Λάρνακα-Δεκάδες οι επαφές τους

Η επιβεβαίωση ότι μια νοσηλεύτρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και ένας ασθενής στον παθολογικό θάλαμό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, είναι θετικοί στον κορωνοϊό προκαλεί νέο μεγάλο πονοκέφαλο στον ΟΚΥπΥ, που τρέχει για να προλάβει τα χειρότερα. Το παράδειγμα του Νοσοκομείου Πάφου, όπου έγινε διασπορά, είναι ένα σενάριο που δεν θέλουν με τίποτα να επαναληφθεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 100-Τα 21 νέα κρούσματα και οι ασθενείς στις ΜΕΘ
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η νοσηλεύτρια που είναι νέο κρούσμα και δεν σχετίζεται με αυτά που ανακοινώθηκαν χθες, δεν φαίνεται, εκ πρώτης όψεως να έχει σχέση με τον δεύτερο ασθενή της Κύπρου, τον 64χρονο διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής. Η συγκεκριμένη επαγγελματίας υγείας, δεν βρισκόταν στη λίστα επαφών του καρδιοχειρουργού. Οι επαφές της ιχνηλατούνται από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, ενώ λήφθηκαν και νέα έκτακτα μέτρα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Άρχισαν ήδη να λαμβάνονται και δείγματα από συναδέλφους της και γιατρούς καθώς και από τους ασθενείς της εντατικής καρδιολογικής.
 
Το δεύτερο θετικό κρούσμα, που επίσης δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, είναι ασθενής που νοσηλεύεται στον Παθολογικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας από τις 16 Μαρτίου. Οι επαφές του ιχνηλατούνται και θα ληφθούν δείγματα, από όσους επαγγελματίες υγείας ήρθαν σε επαφή μαζί του. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι ότι ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών που ήρθαν σε επαφή με τον θάλαμο του συγκεκριμένου ασθενή είναι μεγάλος. Ο ασθενής αναμένεται μέχρι το μεσημέρι να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα «επείγοντα» η Πάφος, εξετάζονται διάφορα σενάρια
 
Ο ΟΚΥπΥ μετά τα δύο νέα περιστατικά κατόπιν υποδείξεων της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης έθεσε τους δύο θαλάμους των δύο νοσοκομείων σε καραντίνα και δεν επιτρέπει την εισαγωγή νέων ασθενών σε αυτούς. Ανακοίνωσε επίσης πως θα ληφθούν δείγματα για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, όλου του προσωπικού που ήλθε σε στενή επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και όλους τους ασθενείς των συγκεκριμένων θαλάμων.
 
Επίσης, το προσωπικό, που μετά από αξιολόγηση, κρίθηκε ότι έχει έλθει σε στενή επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα τέθηκε σε αυτοπεριορισμό. Εξάλλου, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και στην Μονάδα Εντατικής Καρδιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τίθενται σε απομόνωση και η κλινική τους εικόνα θα αξιολογείται συνεχώς.
Εντός της ημέρας θα αρχίσει απολύμανση των χώρων των δύο Νοσοκομείων
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και έβδομο κρούσμα στην Εθνική Φρουρά-Άλλο ένας στέλεχος των ΛΟΚ
 
Η πιο μεγάλη ανησυχία
Η κατάσταση στα δύο Νοσοκομεία, πάντως παρά το τεράστιο πλήγμα, όπως το χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟκΥΠΥ Πάμπος Χαριλάου, θεωρείται σε αυτό το στάδιο διαχειρίσιμη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει το Νοσοκομείο Πάφου.
 
Τουλάχιστον 32 κρούσματα κορωνοϊού σχετίζονται με το Νοσοκομείο Πάφου και είναι είτε ασθενείς είτε επαγγελματίες υγείας. Ανάμεσά τους και ο 70χρονος που απεβίωσε. Τα τρία νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι ένας ιατρός της πνευμολογικής κλινικής του κρατικού νοσηλευτηρίου, μία νοσηλεύτρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και μια καθαρίστρια
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από το Νοσοκομείο Πάφου, 22  περιστατικά, αφορούν επαγγελματίες υγείας του Νοσοκομείου, 4 ασθενείς του Νοσοκομείου εκ των οποίων  ο ένας έχει αποβιώσει το Σάββατο στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου όπου νοσηλευόταν. Εντοπίστηκαν επίσης θετικές  2 καθαρίστριες και 4 τέσσερα συγγενικά πρόσωπα εργαζομένων στο  Νοσοκομείο.

Σε  αυτοπεριορισμό για περίοδο 14 ημερών με βάση το πρωτόκολλο, θα παραμείνει ο Διευθυντής του ΓΝ Πάφου Σπύρος Γεωργίου, ο οποίος χθες έλαβε το τεστ του ελέγχου και ήταν αρνητικό. Την προσωρινή διοίκηση του  ΓΝ Πάφου  ανέθεσε στον Δρ. Ιωσήφ Μουτήρη, ο  Εκτελεστικός Διευθυντής των Νοσοκομείων Πάφου και Λεμεσού Χρήστος Νικολάου, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το Νοσοκομείο Πάφου, θα παραμείνει εν τω μεταξύ και σήμερα Τρίτη κλειστό. Το ΤΑΕΠ, ωστόσο, λειτουργεί από χτες με προσωπικό ασφαλείας και θα εξυπηρετεί  περιστατικά που δεν μπορεί να διαχειριστεί ο ιδιωτικός τομέας.

Ακόμη, τέσσερις  νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, εξάλλου,  μεταφέρονται σήμερα Τρίτη στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για την ενίσχυση της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Πάφου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία