Μ. Βασιλείου στον REPORTER-Η προεδρία στην ΠΟΕΔ και οι προκλήσεις της νέας θέσης

Είναι η δεύτερη φορά, μετά τη σύντομη θητεία της Ρέας Παπαγεωργίου, που στο πηδάλιο της ΠΟΕΔ βρίσκεται μία γυναίκα. Για τα επόμενα χρόνια, η Μύρια Βασιλείου θα βρίσκεται στην υψηλότερη θέση της οργάνωσης των εκπαιδευτικών, με στόχο να προσφέρει τα καλύτερα στην οργάνωση και να χαράξει τη δική της πορεία.
 
Σε μία κρίσιμη για τα σχολεία περίοδο, η νέα πρόεδρος της ΠΟΕΔ κλήθηκε να μπει από την αρχή στα βαθιά, αφού ανέλαβε καθήκοντα εν μέσω της πανδημίας για τον κορωνοϊό, που έφερε νέα δεδομένα στα σχολεία. Εκτός αυτού, έρχεται αντιμέτωπη με την καθυστέρηση που παρατηρείται από την Κυβέρνηση, όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό, ένα θέμα που ταλανίζει τον τομέα της εκπαίδευσης εδώ και εννέα χρόνια. Εξάλλου, αναλαμβάνει καθήκοντα λίγο μετά την αποχώρηση του Φίλιου Φυλακτού που έχει γράψει τη δική του ιστορία στο συνδικαλισμό.
 
Η νέα πρόεδρος της ΠΟΕΔ σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον REPORTER. Ο σημαντικός ρόλος της Ρέας Παπαγεωργίου στη θέση της προεδρίας και γιατί δεν αποτελεί είδηση η ανάληψη των καθηκόντων από μία γυναίκα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Μύρια Βασιλείου η νέα πρόεδρος της ΠΟΕΔ-«Πρόκληση, τιμή και υποχρέωση η θέση»

-Αναλαμβάνετε καθήκοντα, λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ποιες είναι οι πρώτες σας ενέργειες;
Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι  η ανάληψη της νέας ηγεσίας της ΠΟΕΔ γίνεται σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Συνάμα, είναι και πολύ δύσκολο. Η νέα ηγεσία πρέπει να οργανωθεί, να λειτουργήσει με απλά λόγια και ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστεί και τα τόσα ζητήματα που άπτονται της έναρξης μιας νέας σχολικής χρονιάς και ειδικά φέτος μιας σχολικής χρονιάς με πολλές ιδιαιτερότητες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.  Παρόλα αυτά, ως η νέα εκλελεγμένη ηγεσία, αναλαμβάνουμε τα ηνία της ΠΟΕΔ με πλήρη επίγνωση των ευθυνών μας και η απάντησή μας στις πρωτόγνωρες προκλήσεις θα είναι, μέσα από αγαστή συνεργασία και ενότητα, η συστηματική και μεθοδική δουλειά για να αντεπεξέλθουμε.  
 
Ήδη από τις πρώτες μέρες μπήκαμε στα βαθιά, ριχθήκαμε με διάθεση και όρεξη στη δουλειά και πέρα από τις πολύωρες συνεδριάσεις μας, διευθετούμε και έχουμε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς στην Εκπαίδευση. Πεποίθηση όλων και εκ των ων ουκ άνευ σκοπός μας είναι η ΠΟΕΔ να βρεθεί μπροστά από τις  εξελίξεις παραθέτοντας τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις για όλα τα θέματα. Συνδιαμορφωτής των εκπαιδευτικών πολιτικών και άξιος διεκδικητής για την προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου, του σχολείου των παιδιών μας και ασφαλώς, για το καλό του Κλάδου.
 
-Η στελέχωση των σχολείων είναι ένα θέμα που κάθε χρόνο δημιουργεί αναστάτωση στα σχολεία, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ολοκληρώνεται εγκαίρως. Φέτος έχει παρουσιαστεί παρόμοιο πρόβλημα;
Παρόλες τις δυσκολίες της πανδημίας έγινε σε ικανοποιητικό βαθμό η στελέχωση των σχολείων. Περιθώρια βελτίωσης πάντα υπάρχουν και σε αυτό μπορεί να συμβάλει η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας και των σύγχρονων τρόπων ηλεκτρονικής διοίκησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη συνεννόηση των υπηρεσιών που εμπλέκονται (ΕΕΥ, Διευθύνσεις ΥΠΠΑΝ κ.ά.) στο πολυδιάστατο, αλλά τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα της έγκαιρης και έγκυρης στελέχωσης των σχολικών μονάδων.
 
-Έχουν περάσει δύο μήνες από το πρώτο κουδούνι. Είστε ικανοποιημένοι με την τήρηση των μέτρων; Πιστεύετε ότι είναι επαρκή τα υγειονομικά πρωτόκολλα για αναχαίτιση του ιού εντός των σχολικών μονάδων;
Η ΠΟΕΔ κατέθεσε πληθώρα προτάσεων και εισηγήσεων για να συμβάλει στην όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία των σχολείων κατά την περίοδο του κορωνοϊού. Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Ειδικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες των νέων δεδομένων στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τηρώντας πρωτίστως τα Πρωτόκολλα και προσαρμόζοντας τη διδασκαλία τους σε αυτά τα δεδομένα. Από τη δική μου εμπειρία στα σχολεία τους τελευταίους μήνες, επιβεβαιώνω τον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία των συναδέλφων οι οποίοι αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι αλυσίδες μετάδοσης δεν προέρχονται από τα σχολεία μας. Έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σίγουρα υπολείπονται και αναμένονται πολλά ακόμα να γίνουν σε όλους τους τομείς της ασφάλειας και υγείας. Σε αυτό θα βοηθούσε η συνεχής αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης σε συνδυασμό με τα Πρωτόκολλα. 
 
-Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα είναι το συνταξιοδοτικό. Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε επί αυτού του θέματος;
Το ζήτημα είναι κρίσιμο και εξαιρετικά σημαντικό.  Αφορά εργαζομένους που μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο μετά τον Οκτώβρη του 2011. Η καθυστέρηση που υπήρξε τόσα χρόνια επιδεινώνει και οξύνει το πρόβλημα. Υπάρχουν περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αφυπηρέτησαν χωρίς συνταξιοδοτικά ωφελήματα/δικαιώματα. Το κράτος έχει υποχρέωση να πράξει τα δέοντα χωρίς άλλη καθυστέρηση.
 
Λάβαμε την πρόταση από το Υπουργείο Οικονομικών. Ως οργάνωση θα τη μελετήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα τόσο σε συνεργασία με τους επιστημονικούς μας συμβούλους όσο και με τα συλλογικά όργανα της οργάνωσης, με την ελπίδα να μπούμε σε ένα πραγματικό διάλογο, για άμεση επίλυση του ζητήματος.
 
-Είστε η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου στην οργάνωση των δασκάλων, μετά την κ. Ρέα Παπαγεωργίου. Πόσο σημαντική είναι για εσάς αυτή η εξέλιξη;
Σε ένα κλάδο όπου η πλειονότητα των μελών είναι γυναίκες, δε θα έπρεπε να αποτελεί είδηση η ανάληψη της προεδρίας από γυναίκα. Αυτό από μόνο του λέει δυστυχώς πολλά ή επιβεβαιώνει την υποαντιπροσώπευση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις. Αρχή βέβαια έγινε από τη Ρέα Παπαγεωργίου η οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να δώσει δείγματα γραφής.  Παρόλα αυτά, είναι σίγουρα μεγάλη πρόκληση να αγωνιστώ για τους/τις συναδέλφους/ισσες και το Δημόσιο Σχολείο, αλλά και μεγάλη τιμή να συνεχίσω τη συνδικαλιστική μου πορεία από το ανώτατο αξίωμα μιας ιστορικής Οργάνωσης, με πολυδιάστατη δράση, όπως  είναι η ΠΟΕΔ.
 
-Θεωρείτε πρόκληση τη θέση που αναλαμβάνετε, δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος της οργάνωσης, ο κ. Φυλακτού βρισκόταν χρόνια στον συνδικαλισμό;
Δεν είμαι άνθρωπος που βλέπει στο παρελθόν. Επικεντρώνομαι στο παρόν και το μέλλον. Ωστόσο, μόνο περηφάνεια μου προκαλούν η πορεία και οι αγώνες της ΠΟΕΔ. Ο Φίλιος Φυλακτού αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον συνδικαλισμό και ειδικότερα για μας τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής, Ειδικής και Προδημοτικής εκπαίδευσης. Στα χρόνια της Προεδρίας του κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στα συνδικαλιστικά δρώμενα. Κάτι που επιβάλλεται να αξιοποιηθεί, να συνεχιστεί και να επεκταθεί.

Δειτε Επισης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Καταδίκασε ξανά για χάρη του ΑΚΕΛ το πραξικόπημα ο Πρόεδρος-Έτεινε χέρι συνεργασίας σε όλους
Σαρλ Μισέλ: Ανοικτή η πόρτα για παρέμβαση ΕΕ στο Κυπριακό, εάν αισθανθούμε πως θα ήταν χρήσιμο
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Ελπίδα Προέδρου για νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών
ΒΙΝΤΕΟ: Στις φλόγες το εμβληματικό «κάστρο του Χάρι Πότερ» μετά από ρωσική επίθεση στην Οδησσό-Πέντε νεκροί
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Προσπάθησε να αποτρέψει την αίτηση για παύση Ελεγκτή ο Πρόεδρος-«Ναι, έκανα κινήσεις»
Σε εξέλιξη η κατασκευή πλωτής προβλήτας που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα (pics)