Ναμί: Οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια

“Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η ‘τδβκ’ με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)”, δήλωσε ο "υπουργός οικονομίας και ενέργειας" στα κατεχόμενα Οζντίλ Ναμί, αναφέροντας παράλληλα ότι “οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια”.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι δεν είναι η τ/κ ή η τουρκική πλευρά που πυροδοτεί την ένταση και ότι “δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά”. Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει διαπραγμάτευση επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν μόνο εάν πρώτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα από την αρχή και δεύτερον οριστεί τί θα γίνει με την Τ/κ πλευρά εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με ‘οχι’ της ε/κ πλευράς.

Ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την ελπίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ να συναντήσει τους δύο ηγέτες και να συμφωνηθεί ένα νέο μοντέλο διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι εκείνος που αποχώρησε από το τραπέζι στην Ελβετία και τον κάλεσε να συμπεριφέρεται ψύχραιμα και να αποφεύγει βήματα που προκαλούν την αντίδραση τουρκικής πλευράς. 

Στο μεταξύ, για άλλα έξι χρόνια ανανέωσε με απόφασή του το "υπουργικό συμβούλιο" τη "συμφωνία" του ψευδοκράτους με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη σημερινή συνεδρία του «υπουργικού» από τον «υπουργό παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για την συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» του ψευδοκράτους.
 
Ο Τζεμάλ Οζγιγίτ ανέφερε επίσης ότι το «υπουργικό» κατέληξε και στο θέμα του «κρατικού προϋπολογισμού» για το 2018 που φτάνει τα 5,81 δις ΤΛ (1,9 δις ευρώ περίπου) και θα σταλεί στη «βουλή». Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες αποφάσεις του «υπουργικού» όπως εργασιακά θέματα στον τομέα της υγείας και ρυθμίσεις που αφορούν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Η Ελλάδα αποχαιρέτησε με συγκίνηση και υπερηφάνεια την Ολυμπιακή Φλόγα
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή