Χαμηλά στην ατζέντα της Ε.Ε το Κυπριακό, καμία συζήτηση για συνομοσπονδία

Δεν συζητείται ανάμεσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης λύση τύπου συνομοσπονδίας για το Κυπριακό, ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές από τις Βρυξέλλες στον REPORTER, υπό το πρίσμα της σχετικής φημολογίας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα, αλλά και των προσπαθειών για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Στην παρούσα φάση, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το κεφάλαιο Κυπριακό βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα των ζητημάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υποδεικνύοντας συναφώς ότι η τελευταία φορά που το Συμβούλιο ασχολήθηκε με θέματα που άπτονται παραμέτρων του Κυπριακού ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν τουρκικά πολεμικά πλοία, είχαν παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της ENI από το να προβεί σε γεώτρηση στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Το ενδιαφέρον όπως επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές επικεντρώνεται στην επόμενη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, και δη στις αναφορές που θα εμπεριέχει σε ότι αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό.
 
Η έκθεση όπως πληροφορούμαστε βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προετοιμασίας και αναμένεται στο προσεχές διάστημα η δημοσιοποίηση του προσχεδίου της. Όπως εκτιμάται θα είναι πολύ σύντομη (σ.σ. 15 με 20 παράγραφοι), και σκοπός της θα είναι η αποστολή ισχυρών πολιτικών μηνυμάτων στην Τουρκία, αναφορικά με όλο το πλέγμα των σχέσεων της με την Ε.Ε.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις στα συμπεράσματα δεν αναμένεται να καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τελευταία έκθεση , έχοντας πάντοτε υπόψη και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, καλά ενημερωμένες πηγές, σημειώνουν αυτό που είθισται να γίνεται σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών που αφορούν Κύπρο και Τουρκία, δηλαδή το γεγονός ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι ισορροπημένες και πως αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να αναμένουμε.
 
Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πλέγμα των ευρωπαϊκών συμφερόντων, οικονομικών, πολιτικών, στρατηγικών, είναι πολύ ευρύτερο του Κυπριακού και αυτό διαφάνηκε διαχρονικά από πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.  
 
Πάντως το αρνητικό κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την Τουρκιά περιορίζεται λόγω του μεταναστευτικού.
 
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως η μόνη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία αφορά το μεταναστευτικό και τη χρηματοδότηση της Άγκυρας για να εξακολουθεί να εφαρμόζει το πρωτόκολλο του Μαρτίου του 2016 για το προσφυγικό, υπό την έννοια των οικονομικών ανταλλαγμάτων.
 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα