Κοτζιάς: Στην Ελβετία κάναμε ένα μεγάλο βήμα για το Κυπριακό

Στα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Διάσκεψη της Ελβετίας και βάζουν το Κυπριακό σε άλλη, εκ διαμέτρου διαφορετική, τροχιά αντιμετώπισης διεθνώς, αλλά και σε αυτά που πρόκειται να γίνουν, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στη Βουλή των Ελλήνων, σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
 
Ο Κ. Κοτζιάς ενημέρωσε αρχικά για το πρώτο σχέδιο, που έλαβε σήμερα το πρωί, του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, στο οποίο, όπως είπε, αναφέρεται πρωτίστως ότι η Διάσκεψη "σηματοδότησε ένα ιστορικό και αποφασιστικό  στάδιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό", καθώς "για πρώτη φορά  οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν για τα θέματα Ασφαλείας και Εγγυήσεων", ένα ζήτημα που, όπως επισημαίνεται, συνιστά "μεγάλο βήμα που αναδείχτηκε στην ίδια τη διαπραγμάτευση". Ενώ παράλληλα τονίζεται ότι ο ΟΗΕ είναι στη διάθεση όλων των μερών, στο πλαίσιο του ρόλου του, προκειμένου να διευκολύνει  την παραπέρα διαδικασία του Κυπριακού, αφήνοντας, όπως σημείωσε, ο Υπουργός Εξωτερικών "ανοιχτό δρόμο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια σωστή λύση  του Κυπριακού".
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναντίληψη τεσσάρων σημείων της ελλαδικής πολιτικής ηγεσίας για το Κυπριακό 
 
Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι ήταν μεγάλο βήμα τόσο ο τρόπος "που βάλαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" και "μπορέσαμε να έχουμε εκφρασμένη την θέληση και γνώμη της, κατά τις διμερείς συναντήσεις, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΕ να δεχτεί παρεμβατικά δικαιώματα στο έδαφος κράτους-μέλους της που διεκδικούσε και απαιτεί η Τουρκία, όσο και "το γεγονός ότι ο ΟΗΕ για πρώτη φορά επίσημα δήλωσε με τα χείλη του ΓΓ του ότι στο Κυπριακό δεν μπορεί τρίτη χώρα να έχει παρεμβατικά δικαιώματα και στρατό κατοχής".
 
Και τόνισε χαρακτηριστικά: "Δεν  είμαστε πια στην εποχή που μας κατηγορούσαν, πριν 15 χρόνια, ότι δεν θέλαμε λύση. Δεν είμαστε στην εποχή που θεωρείτο αυτονόητο οι Τούρκοι να διατηρούν αυτά τους τα δικαιώματα. Είμαστε πια στην εποχή που,  πλην Τούρκων, ουδείς θεωρεί αυτονόητο κάποιος να έχει στρατό σε τρίτη χώρα παρά τη θέλησή της και κάποιος να μπορεί να παρεμβαίνει σε αυτήν".
 
"Για αυτό", πρόσθεσε, "για να μπορέσουμε να πετύχουμε οτιδήποτε πετύχαμε, την αναβάθμιση αυτό το ζητημάτων, την απαλλαγή του κυπριακού στοιχείου από τις
ευθύνες και τον πόλεμο ευθυνών που γινόταν στο παρελθόν σε βάρος τους, αντιμετωπίσαμε από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία όλα τα ζητήματα που ήταν ανοικτά". 
 
Βεβαίως, όπως σημείωσε  ο Υπουργός Εξωτερικών "είναι ολοφάνερο ότι δεν τελείωσε το κυπριακό πρόβλημα μετά την Διάσκεψη της Ελβετίας", αποσαφηνίζοντας όμως ότι "η διαπραγματευτική θέση της Κύπρου και της Ελλάδας είναι διαφορετική από ό,τι πριν", ότι άλλαξε η ατζέντα του Κυπριακού και "έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο πυρήνας του είναι αυτό που είχε ξεχαστεί: οι εγγυήσεις και η ασφάλεια". 
 
"Θα δούμε τουρκικές προκλήσεις; Πιθανόν", πρόσθεσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι, χωρίς να θέλει να υποτιμήσει ούτε να υπερεκτιμήσει κανέναν, "οι Τούρκοι δεν είναι αήττητοι". Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πορεία που θα χαράξει η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο και μάλιστα πολύ άμεσα, τόσο ως προς τη διαμόρφωση συμμαχιών, όσο και ως προς την απαιτούμενη στρατηγική. 
 
Λόγος για τον οποίο την προσεχή Τρίτη, όπως είπε,  θα βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου θα έχει επαφές και συζητήσεις  προκειμένου να συμφωνηθεί η αξιοποίηση των σημερινών νέων δυνατοτήτων αλλά και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης με την κυπριακή διπλωματία. Τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία και την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο με "την επιδίωξη να έχουμε υψηλές επαφές παντού τον κόσμο και να εξηγήσουμε τι πραγματικά συνέβη", ώστε με μοχλό την αλήθεια  να δυναμώσουμε το μέτωπο των δυνάμεων κι από πλευράς μας αλλά και διεθνώς για την επιδίωξη  μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού για όλους τους Κυπρίους. 
 
Το ρόλο και τις θέσεις της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις το Κυπριακό υπερασπίστηκε στη δευτερολογία του ο Α.Τσιπρας 
 
Τη φράση «σύμπτωση απόψεων», προτίμησε αντί της λέξης «συναίνεση» ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να ανακεφαλαιώσει στην δευτερολογία του όσα ειπώθηκαν από σχεδόν όλες τις παρατάξεις για το Κυπριακό, που ήταν αποκλειστικό θέμα συζήτησης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ευρύτατη συναντίληψη των πολιτικών κομμάτων στην ανάγκη διαρκούς προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι το τελικό βάρος της λήψης των κρίσιμων αποφάσεων εναπόκειται στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Κύπρου, και τονίζοντας πως η Ελλάδα, πολύ ουσιαστικά, παρεμβαίνει στο θέμα που αφορά τη συζήτηση όπου εμπλέκονται οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα ζήτημα ελληνοτουρκικής διαφοράς, αλλά ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης, αλλά και εμβάθυνσης των ερεισμάτων σε ό,τι αφορά το ρόλο της Κύπρου όχι μόνο ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και βεβαίως η αξιοποίηση όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών ερεισμάτων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως σε αυτό που ονόμασε «πυρήνα του Κυπριακού προβλήματος», το γεγονός δηλαδή ότι η τουρκική πλευρά διαρκώς διεκδικεί να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης, επέμβασης, σε μια ανεξάρτητη χώρα και μάλιστα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αν δεν είναι αυτός ο πυρήνας, τότε ποιός είναι;», αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, και κατέληξε στο ότι «ορθώς, λοιπόν, για πρώτη φορά σε εντατικές διαπραγματεύσεις και σε τελικό γύρο, η ελληνική πλευρά έθεσε επιτακτικά αυτό το ζήτημα».

Και θέλω για του λόγου το αληθές, ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει έγγραφα, που δεν τα καταθέτει στα Πρακτικά γιατί είναι, είπε, εμπιστευτικά, αλλά θα τα δώσει στους Αρχηγούς των Κομμάτων, και στάθηκε στην αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Ιουλίου, σε ό,τι αφορά το σχέδιο για την επικείμενη λύση, όπου κάνει σαφή αναφορά στην πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο, «λέγοντας ότι σηματοδότησε ένα ιστορικό στάδιο κατά τις συνομιλίες, καθώς ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που οι δυο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις συναντήθηκαν προκειμένου να συζητήσουν το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων».

«Διότι στο σχέδιο Ανάν που εδόθη προς έγκριση στον Κυπριακό λαό, δεν υπήρχε ούτε καν συζήτηση εις το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», κατέληξε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο
Μήνυμα Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα-«Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη»
Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Kαταθέτει στη δίκη Τραμπ η Ντάνιελς-Της έλεγε «μου θυμίζεις την κόρη μου, με τη Μελάνια δεν κοιμόμαστε στο ίδιο δωμάτιο»
BINTEO: Ήρωες αστυνομικοί σκαρφάλωσαν σε ουρανοξύστη 54 ορόφων για να σώσουν γυναίκα που κρεμόταν
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»