Καθαρές κουβέντες με τρία ερωτήματα ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη

  
Αποστολή στο Κρανς Μοντάνα: Γιώργος Πλουτάρχου
 
Άκρως καθοριστική για την τροπή της Διάσκεψης για την Κύπρο, που πραγματοποιείται στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, θεωρείται η δίωρη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη το πρωί επί του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στη Διάσκεψη θα κληθούν να τοποθετηθούν γραπτώς επί των τριών καίριας σημασίας ερωτημάτων που τέθηκαν κατά την απογευματινή Σύνοδο της Πέμπτης από τον Αναπληρωτή Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέφρεϊ Φέλτμαν.
 
Από τις απαντήσεις που θα δοθούν, θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό, όπως εκτιμάται, κατά πόσο είναι εφικτό να εξευρεθεί κοινό έδαφος. Στόχος, όπως τίθεται από τον Τζέφρεϊ Φέλτμαν, είναι μέσα από τη συζήτηση των ερωτημάτων να διαπιστωθεί κατά πόσο μέχρι την Παρασκευή που φθάνει στο Κρανς Μοντάνα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μπορεί να ωριμάσει η συζήτηση.  
 
Η συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα αρχίσει στις εννέα το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις έντεκα τοπική ώρα. Ακολούθως, από τις έντεκα μέχρι την μία, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση(σ.σ. με την σειρά που καταγράφονται).  
 
Η τουρκική πρόταση
Κατά την χθεσινή απογευματινή σύνοδο της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέβαλε προφορική πρόταση περιστρεφόμενη γύρω από τέσσερα σημεία, ως εξής:
 
Πρώτο: Συνθήκη Εγγυήσεων
Δεύτερο: Συνθήκη Συμμαχίας
Τρίτο: Στρατεύματα
Τέταρτο: Εφαρμογή της λύσης
 
Η πρόταση δεν ικανοποίησε ούτε κατ’ ελάχιστον την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θεωρεί πως η Τουρκία δεν άνοιξε τα χαρτιά της. Και αυτό, καθότι δεν περιελάβανε οποιαδήποτε νέα θέση που να μην έχει ακουστεί ξανά από τους Τούρκους, ακόμα και μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις τους.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η πρότασή του δεν τον ικανοποιεί, λέγοντάς χαρακτηριστικά πως «δεν άκουσα κάτι καινούργιο».
 
Η πρόταση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών υποστηρίχθηκε από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος χωρίς να επισέρχεται στην ουσία της, την χαρακτήρισε σημαντική.
 
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η τουρκική πρόταση δεν διαφοροποιεί οτιδήποτε ουσιαστικό σε σχέση με το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Δηλαδή, προβλέπει συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας, ενώ μπορεί θεωρηθεί και ως χειρότερη από την σημερινή κατάσταση πραγμάτων.
 
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, στην τοποθέτησή του στην απογευματινή Διάσκεψη για την Κύπρο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πτυχή της εφαρμογής της λύσης, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα κατάδειξης της σημασίας της Ε.Ε.
 
Ως πάρα πολύ καλή χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές η παρέμβαση του εκπροσώπου της Ε.Ε., η ουσία της οποίας υπήρξε πως η Ε.Ε. παρέχει ασφάλεια και εγγυήσεις χωρίς διακρίσεις για κανέναν πολίτη, ούτε σε θρησκεία και εθνικότητα. Τόνισε συναφώς πως η ασφάλεια που παρέχει η Ε.Ε. δεν περιορίζεται στα στρατιωτικά θέματα(άμυνα), αλλά αφορά όλα τα επίπεδα.   
 
Η εκτίμηση που υπάρχει από ε/κ πλευράς είναι πως η Ε.Ε. μπαίνει πλέον σοβαρά στην συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην παρέμβαση της Ε.Ε., αλλά και έναντι όσων την επικαλούνταν δεν ήταν καθόλου θετική.
 
Καλή για τη δική μας πλευρά χαρακτηρίζεται και η παρέμβαση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπέδειξε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση με το να συνεχιστούν οι εγγυήσεις στην Κύπρο.
 
Τα ερωτήματα Φέλτμαν
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τζέφρεϊ Φέλτμαν έθεσε τρία ερωτήματα τα οποία όπως υπέδειξε θα πρέπει να συζητηθούν την Πέμπτη.
 
Πρώτο: Πώς η κάθε πλευρά βλέπει την επόμενη μέρα σε σχέση με το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Δεύτερο: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ στο ζήτημα της ασφάλειας.
 
Τρίτο: Για τον Μηχανισμό εφαρμογής της λύσης(σ.σ. κάτι στο οποίο φαίνεται να ανησυχεί).
 
Επί των ερωτημάτων αυτών την Πέμπτη το πρωί θα πρέπει ν’ απαντήσουν οι όλες συμμετέχουσες στη Διάσκεψη πλευρές.
 
Κατσάδα στον Έιντε
Η χθεσινή απογευματινή σύνοδος της Διάσκεψης για την Κύπρο άρχισε με πολύ έντονη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος με αφορμή τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε ότι το έγγραφο που ετοίμασε δεν έχει αποσυρθεί, διαμήνυσε πως «δεν ήρθαμε εδώ για να κάνει ο καθένας show και δημόσιες δηλώσεις».
 
Απευθυνόμενος στον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης του ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται να παραχωρεί καθημερινά διασκέψεις Τύπου και τον ρώτησε σε τι εξυπηρετεί.  
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε στον κ. Έιντε πως ο Γ.Γ. ενημέρωσε ξεκάθαρα μέσω του Τζέφρεϊ Φέλτμαν πως αποσύρει το έγγραφο.
 
Ο Έσπεν Μπαρ Έιντε εξέφρασε απολογίες υποστηρίζοντας πως παρουσιάστηκε λάθος η δήλωσή του.
 
«Ούτε λάθος ούτε τίποτα. Να μην κάνεις δηλώσεις για να μην υπάρχουν λάθη», υπήρξε η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΚΡΑΝΣ ΜΟΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ