Τουρκία-Ολλανδία στα χαρακώματα

Εντείνεται ο διπλωματικός πόλεμος που έχει ανοίξει η Τουρκία με την ΕΕ, με κορυφαία αντιπαράθεση εκείνη με την Ολλανδία. Αφορμή στάθηκε η απέλαση της υπουργού Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία αγνόησε την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη συμμετοχή μελών της τουρκικής ηγεσίας σε φιλο-ερντογανικές εκδηλώσεις σε ολλανδικό έδαφος εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου και την απαγόρευση προσγείωσης του αεροπλάνου του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ. Η υπουργός επέμεινε να μεταβεί οδικώς στο Ρότερνταμ, εμποδίσθηκε να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο και απελάθηκε.
 
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και δήλωσε ότι ελπίζει σε μία "αποκλιμάκωση" της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το τουρκικό ΥΠΕΞ επέδωσε δύο διακοινώσεις στην Ολλανδία, καλώντας για τρίτη φορά τον επιτετραμμένο της χώρας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, διαμαρτυρόμενο για τη συμπεριφορά της Ολλανδίας και την απέλαση της Υπουργού της Τουρκίας Φατμά Καγιά, αλλά και την επέμβαση της ολλανδικής αστυνομίας εναντίον των Τούρκων διαδηλωτών μπροστά από το τουρκικό προξενείο. Στην πρώτη αναφέρεται ότι η συμπεριφορά της Ολλανδίας είναι αντίθετη με τη διεθνή πρακτική και καταδικάζεται με έντονο τρόπο, ενώ αναμένεται επίσημη γραπτή απολογία από την Ολλανδία.
 
 
 
Στη δεύτερη διακοίνωση αναφέρεται ότι η επέμβαση της αστυνομίας εναντίον των Τούρκων που διαδήλωναν ειρηνικά ήταν δυσανάλογη και προστίθεται ότι διατηρείται το δικαίωμα για διεκδίκηση αποζημιώσεων. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητά όπως γίνει έρευνα για τα γεγονότα, επιβληθούν ποινές και ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των ερευνών η Άγκυρα.
 
Γερμανικές προεκτάσεις
Η διπλωματική ένταση όμως άγγιξε και τις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας, όπου ο υπουργός Εσωτερικών της δεύτερης δήλωσε αντίθετος στη συμμετοχή Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Γερμανία.
 
"Προσωπικά, δεν είμαι υπέρ αυτών των εμφανίσεων. Δεν τις θέλω. Μία τουρκική προεκλογική εκστρατεία δεν έχει καμία δουλειά εδώ, στη Γερμανία", δήλωσε ο Τόμας ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών δεν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων αυτών, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά.
 
Κύμα “δεξιάς” οργής στη Γαλλία
Αφού εμποδίσθηκε να φθάσει στην Ολλανδία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίσθηκε την Κυριακή σε συγκέντρωση χιλίων ανθρώπων στην πόλη Μετς της ανατολικής Γαλλίας, προκαλώντας τον αποτροπιασμό της γαλλικής δεξιάς και της άκρας δεξιάς μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας.
 
Κατά τη ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο Τσαβούσογλου, προσκεκλημένος τοπικής τουρκικής οργάνωσης, επιτέθηκε κατά της Ολλανδίας, την οποία χαρακτήρισε "πρωτεύουσα του φασισμού". "Φασισμός", "ναζισμός": οι ίδιοι όροι χρησιμοποιήθηκαν και από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ολλανδίας σήμερα.
 
 
 

Δειτε Επισης

Στις 28 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν
Ο Νετανιάχου απορρίπτει μετά βδελυγμίας το αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ
Μπορεί όντως να συλληφθεί ο Νετανιάχου;-Η ουσιαστική ισχύς του εντάλματος και η διαδικασία
Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ξεκινούν έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού ελικοπτέρου
Γυναίκα σε κρουαζιερόπλοιο φέρεται να δολοφόνησε το νεογέννητο παιδί της
Ο γρίφος και η πολιτική πραγματικότητα-Τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο του προέδρου του Ιράν
Η Ρωσία κατάσχει περιουσιακά στοιχεία μεγάλων γερμανικών τραπεζών
Γιατί η χήρα του Ραϊσί θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο Ιράν
Από το 1986 στο σήμερα-Πολιτικοί ηγέτες που έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα
Έκαναν μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος για σχεδόν 20 χρόνια στο ΗΒ-Έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3,000