Το έμφραγμα πριν τον θάνατο της, γλίτωσε από το αδίκημα της ανθρωποκτονίας τον σύζυγο της

Αν και αντιμετώπιζε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας που επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι και ισόβια, το πόρισμα της ιατροδικαστού επί της σορού της 46χρονης Ρουμάνας ήταν η αφορμή για να ανατρέψει την κατηγορία και ο 60χρονος σύζυγος της να γλιτώσει με ποινή φυλάκισης μόλις 3,5 ετών.
 
Συγκεκριμένα 60χρονος Ρουμάνος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης και το Κακουργιοδικείο τον αθώωσε στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης στις 16 Δεκεμβρίου 2015, η άτυχη 46χρονη βρέθηκε νεκρή τα ξημερώματα στο πλυσταριό του γηροκομείου όπου εργαζόταν στην περιοχή Λυκαβητού στη Λευκωσία.
 
Κατά τη διάρκεια της βάρδιας της ο κατηγορούμενος επισκεπτόταν συχνά την άτυχη Μαριάννα με την οποία τον τελευταίο καιρό πριν το θάνατο της βρίσκονταν σε διάσταση με το θύμα να μετακομίζει σε άλλο διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία όμως όπου διέμενε και πριν.
 
Παρά τη διάσταση, η Μαριάνα εξακολουθούσε να μεριμνά για την καθαριότητα του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε μόνος του πλέον ο Κατηγορούμενος και επίσης του έπαιρνε φαγητό.
 
Λόγω των τραυμάτων που είχαν εντοπιστεί στο πρόσωπο και στο κεφάλι της Μαριάνας, όπως πιο πάνω περιγράφονται, αλλά και κάποιων πληροφοριών που έφεραν τον Κατηγορούμενο να βρισκόταν στο γηροκομείο το προηγούμενο βράδυ, η Αστυνομία έστρεψε την προσοχή της στον Κατηγορούμενο. Αναζητήθηκε το ίδιο πρωινό, χωρίς να εντοπιστεί.
 
Μετά τη νεκροτομή, η ιατροδικαστής Αγγελική Παπέττα εξέδωσε πιστοποιητικό αιτιών θανάτου στο οποίο αναφέρεται ως αιτία θανάτου «πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου».
 
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εντοπίστηκε ο Κατηγορούμενος και οδηγήθηκε στο ΤΑΕ όπου ανακρίθηκε, προβάλλοντας κάποιους ισχυρισμούς ενώ στη συνέχεια συνελήφθη. Σε μεταγενέστερο στάδιο οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου.
 
Εγκληματική ενέργεια «έβλεπε» η κατηγορούσα αρχή
 
Η Κατηγορούσα Αρχή υποστήριξε ότι ο θάνατος της Μαριάνας ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας και προήλθε από κτυπήματα που επέφερε ο Κατηγορούμενος στο πρόσωπο και στο κεφάλι της θανούσας και την πίεση που της άσκησε στο λαιμό. Οι υπό αναφοράν πράξεις που αποδόθηκαν στον  Κατηγορούμενο προκάλεσαν ισχαιμία στην καρδία με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος.
 
Η Δικηγόρος του κατηγορούμενου Μιράντα Αγγελίδου, υποστήριξε  πως ο θάνατος δεν οφειλόταν  σε εγκληματική ενέργεια αλλά επήλθε λόγω του οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Αναφορικά με τις κακώσεις που υπήρχαν στα χείλη και στο κεφάλι της θανούσας, υποστήριξε πως πιθανό να προκλήθηκαν κατά την πτώση της, λόγω του εμφράγματος. Σε κάθε όμως περίπτωση, οι κακώσεις δεν ήταν τόσο σοβαρές, ώστε να μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο της σύμφωνα με τον δικηγόρο.
 
Στις λεπτομέρειες του αδικήματος προσδιορίζεται η παράνομη πράξη ως ακολούθως: «…………… δηλαδή αφού της προκάλεσε πολλαπλές κακώσεις στην περιοχή της κεφαλής και αφού της προκάλεσε ασφυξία, πιέζοντας την στο λαιμό και στις αεροφόρους οδούς, αυτή απεβίωσε συνεπεία ισχαιμίας της καρδίας».
 
«Είναι πολύ καλά γνωστό πως η Κατηγορούσα Αρχή οφείλει να αποδεικνύει κάθε σχετικό με την κατηγορία γεγονός, πέραν από κάθε λογική αμφιβολία. Όπου διαπιστώνονται κενά στα πρωτογενή γεγονότα, αφήνουν την κατηγορία έκθετη σε απόρριψη», επεσήμανε το Δικαστήριο.
 
Η παράνομη πράξη, όπως προσδιορίστηκε στις λεπτομέρειες του αδικήματος, στηρίχθηκε, όπως υπέδειξε η συνήγορος της Κατηγορούσας Αρχής στην περιστατική μαρτυρία, τα στοιχεία της οποίας παρατέθηκαν στην γραπτή της αγόρευση.
 
Απέτυχε η κατηγορούσα αρχή
 
Αντίθετα η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να αποδείξει ότι ο θάνατος της Μαριάνας προήλθε από ισχαιμία της καρδίας, λόγω ασφυξίας που προκλήθηκε από πίεση που ασκήθηκε στο λαιμό και στις αεροφόρους οδούς.
 
Το Δικαστήριο, αποδεχόμενο μαρτυρίες που τέθηκαν ενώπιον του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της οφείλεται σε πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι κακώσεις που προκάλεσε ο Κατηγορούμενος στη Μαριάνα δεν συνδέθηκαν με το πρόσφατο έμφραγμα. Υπενθυμίζουμε πως, με βάση την αποδεκτή μαρτυρία, το έμφραγμα είχε αρχίσει 12 τουλάχιστον ώρες πριν από το θάνατο της.
 
Το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του, αν και ο θάνατος της Μαριάννας δεν συνδέεται με τις κακώσεις που τις επέφερε αλλά οφειλόταν στο έμφραγμα ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι ο κατηγορούμενος αφού την τραυμάτισε καταφέρνοντας της πολλαπλά χτυπήματα σε πρόσωπο και στο κεφάλι, την άφησε εντελώς αβοήθητη και εγκαταλείποντας την για τις τυχών επιπτώσεις που θα μπορούσαν να είχαν οι κακώσεις στην υγεία της. Η όλη συμπεριφορά και οι μετέπειτα ενέργειες του κατηγορουμένου υποδηλώνουν πλήρη αδιαφορία».
 
Ως εκ τούτου το Δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη και τους μετριαστικούς παράγοντες επέβαλε στον κατηγορούμενο φυλάκιση 3,5 ετών.  Ο κατηγορούμενος από τις 16/12/2015 όταν και συνελήφθη παραμένει υπό κράτηση.
 

Δειτε Επισης

Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Aνέκοψαν για έλεγχο 22χρονο στον Άγιο Δομέτιο και βρήκαν στην κατοχή του κοκαΐνη-Χειροπέδες και σε 62χρονο
Τους τσάκωσαν με κάνναβη και χιλιάδες ευρώ στην κατοχή τους-Χειροπέδες σε τέσσερις για εμπορία ναρκωτικών