ANALYSIS: Σε Όμιλο… Champions League ο ΑΠΟΕΛ

Τρεις αρκετές γνώριμες ομάδες θα αντιμετωπίσει στο Β’ Όμιλο του Europa League ο ΑΠΟΕΛ, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως Όμιλος… Champions League, καθώς τρεις από τις τέσσερις ομάδες ήταν πρωταθλήτριες τη σεζόν 2015-16, ενώ και οι τέσσερις ξεκίνησαν φέτος από τα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (η Γιανγκ Μπόις ως δευτεραθλήτρια Ελβετίας). 

Κόντρα στους επί τέσσερα συνεχή χρόνια πρωταθλητές Κύπρου θα βρεθεί έξι σερί φορές πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός, η δύο σερί φορές πρωταθλήτρια Καζακστάν Αστάνα, που απέκλεισε πέρσι τον ΑΠΟΕΛ στα play off του Champions League αλλά και η Ελβετική Γιανγκ Μπόις , η οποία τη σεζόν 2014-15 απέκλεισε με δύο νίκες τον Ερμή Αραδίππου (1-0, 0-2), στο γ’ προκριματικό του Europa League.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και η Αστάνα έπαιξαν πέρσι στους Ομίλους του Champions League.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 
Η ομάδα του Πειραιά διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον ΑΠΟΕΛ, στον οποίον έχει παραχωρήσει δύο ποδοσφαιριστές ως δανεικούς (Γιαννιώτας, Λάτσι), ενώ πέρσι του είχε πωλήσει τον Ντε Βινσέντι, μετά από εξάμηνο δανεισμό. Πριν ενταχθεί στον ΑΠΟΕΛ, ο Ούρκο Πάρντο αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό.

Οι ερυθρόλευκοι δεν διανύουν την καλύτερη περίοδό τους. Την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδος πέρσι ακολούθησε ο αποκλεισμός από την Χάποελ Μπερ Σεβά στο γ’ προκριματικό του Champions League, ενώ η πρόκριση στους Ομίλους του Europa League, απέναντι στην Πορτογαλική Αρόουκα, ήρθε στην παράταση – οι πειραιώτες κέρδισαν 1-0 στην Πορτογαλία, έχασαν με το ίδιο σκορ στο 90λεπτο και τελικώς κέρδισαν 2-1 στην παράταση.

Από τους περσινούς βασικούς έχουν πωληθεί φέτος ο τερματοφύλακας Ρομπέρτο και ο Μαζουακού, ενώ δανεικός δόθηκε ο Κασάμι. Από το ρόστερ θα αποχωρήσουν και άλλοι (ακούγονται τα ονόματα των Μιλιβόγιεβιτς, Μποτία και Ιντέγε), ενώ θα γίνουν και αρκετές μεταγραφές έως την Τετάρτη (31/8) που εκπνέει η προθεσμία. Μεταξύ άλλων έχουν αποκτηθεί οι Μαρίν (Τσέλσι), Ντε Λα Μπέγια (Σοσιεδάδ) και Ελιουνούσι (Χόφενχαϊμ).

Προπονητής είναι ο Πορτογάλος Πάουλο Μπέντο, ο οποίος διαδέχθηκε τον Βίκτορ (μετά τον αποκλεισμό από το Champions League), που είχε βρεθεί στη θέση του Σίλβα, που παραιτήθηκε με την έναρξη της προετοιμασίας.

Ο φετινός Ολυμπιακός θα είναι πιο νεανικός, επενδύοντας σε νεαρούς όπως οι Καπίνο, Ρέτσος, Βούρος και Μανθάτης.

To pay roll της ομάδας κυμάνθηκε πέρσι γύρω στα 43-45 εκατ. ευρώ και στο συνολικό μπάτζετ πέριξ των 55 εκατ. ευρώ, ποσό που θα μειωθούν λόγω της απώλειας 20 εκατ.  ευρώ από το Champions League – η χασούρα θα καλυφθεί και με πωλήσεις, όπως των Μαζουακού – Ρομπέρτο που έφεραν 10.2 εκατ. ευρώ.

Ταυτότητα
Έτος ίδρυσης: 1925
Έδρα: Γ. Καραϊσκάκης
Χωρητικότητα: 33.296
Πρωταθλήματα: 43
Κύπελλα: 27

ΓΙΑΝΓΚ ΜΠΟΙΣ
Τερματίζοντας δεύτερη πέρσι και πρόπερσι, βρέθηκε για δύο συνεχόμενα καλοκαίρια στα προκριματικά του Champions League. Πέρσι αποκλείστηκε από τη Μονακό, ενώ στα play off του Europa League την έθεσε νοκ άουτ η Καραμπάγκ. 

Φέτος απέκλεισε τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, αλλά αποκλείστηκε από την Γκλάντμπαχ, δεχόμενη συντριβή 6-1 στη Γερμανία (έχασε 3-1 εντός έδρας). Επιστρέφει στους Ομίλους του Europa League πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2014-15, όταν μάλιστα είχε περάσει στους «32», όπου την απέκλεισε η Έβερτον. Στους Ομίλους του Europa League έπαιξε και τις σεζόν 2012-13 και 2010-11, όταν και πάλι πήγε στους «32» (έχασε από τη Ζενίτ). Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της επιτυχία ήταν τη  σεζόν 1987-88 όταν έπαιξε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Προπονητής είναι ο Αυστριακός Άντι Χάτερ ενώ η ομάδα ενισχύθηκε φέτος με τους Φράι (Lille), Σικ (Sturm Graz) και Μπαμπού (Newcastle). Δεν έχασε βασικούς παίκτες του ρόστερ, ενώ μοιάζει να σταθεροποιείται ως η δεύτερη δύναμη στη χώρα, πίσω από τη Βασιλεία.

Έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα, Βέρνη.

Ταυτότητα
Έτος ίδρυσης: 1898
Έδρα: Stade de Suisse
Χωρητικότητα: 32.000
Πρωταθλήματα: 11 
Κύπελλα: 6 

ΑΣΤΑΝΑ
Η γνώριμή μας Αστάνα έπαιξε και φέτος στα προκριματικά του Champions League. Απέκλεισε την Ζαλγκίρις στον β’ προκριματικό, όμως μετά αποκλείστηκε από την Σέλτικ (1-1, 2-1), έτσι βρέθηκε στα play off του Europa League, όπου απέκλεισε την Μπάτε (2-0, 2-2), για ν’ αγωνιστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στους Ομίλους. 

Πέρσι, με αντιπάλους Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπενφίκα και Γαλατασαράι, μπορεί να τερμάτισε τελευταία, όμως έμεινε αήττητη σε τέσσερα από τα έξι παιχνίδια, έχοντας «Χ» στην Τουρκία και τρεις ισοπαλίες στην καυτή της έδρα.

Προπονητής παραμένει ο Στόιλοφ, που δούλεψε στην Ανόρθωση. Από το  ρόστερ αποχώρησε ο Φόξι (πουλήθηκε στην Τουρκία), ο Μπράνκο Ίλιτς που συνεχίζει στην Ιαπωνία και ο βασικός τερματοφύλακας Ποστνίκοφ. 

Από τη διεθνή αγορά, αποκτήθηκαν ο Σκοπιανός φορ Ιμπραΐμι (Μάριμπορ), ο Ντεσπότοβιτς (Ερυθρός Αστέρας) και ο Λευκορώσος Σίτοφ από τη Μορντόβια της Ρωσίας. 

Tαυτότητα
Έτος ίδρυσης: 2009
Έδρα: Astana Arena
Χωρητικότητα: 30.000
Πρωταθλήματα: 2
Κύπελλα: 2