Η γραφειοκρατία, φόβος για αποφυλακίσεις κρατουμένων

Με αρχικό στόχο την εξέταση και  διαπεραίωση των 35 εκκρεμούντων αιτήσεων  καταδίκων  για αποφυλάκιση, πιάνει και επίσημα δουλειά το νέο Συμβούλιο Αποφυλακίσεων Κρατουμένων επ΄ Αδεία, το οποίο διορίστηκε πριν από ένα μήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε συνέντευξη στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, o Πρόεδρος του Συμβουλίου, Σώτος Σταυρινίδης αναφέρεται στους φόβους του για τυχόν δυσκολίες που θα προκύψουν εξ αιτίας της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων που αναμένεται να προκύψουν από εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες.  Ο κ. Σταυρινίδης εξηγεί ποιες υποθέσεις θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα και σημειώνει ότι το Συμβούλιο στοχεύει στην ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης μιας υπόθεσης το αργότερο εντός τριών μηνών, νοουμένου ότι δεν θα προκύπτουν καθυστερήσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους.
 
Ποιες οι προτεραιότητες του νέου Συμβουλίου Αποφυλακίσεως  Κρατουμένων επ’ Αδεία;
Θα προσπαθήσουμε να διεκπεραιώσουμε κατά το συντομότερο δυνατό τρόπο την όλη εργασία, η οποία εξ όσων πληροφορήθηκα στα μέσα Ιουνίου,  αφορούσε 35 εκκρεμούσες  αιτήσεις. Το Συμβούλιο θα αρχίσει εργασίες, όπως έχω ορίσει, στις 11 του μηνός. Εκείνη την ημέρα θα έχουμε ενώπιον μας τον κατάλογο, στον οποίο εμπεριέχονται όλες οι αιτήσεις.
 
Ποια είναι τα κριτήρια για την αποφυλάκιση;
Τα κριτήρια καθορίζονται από το νόμο. Απαραιτήτως θα λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις κάποιων συγκεκριμένων σωμάτων για την κάθε περίπτωση, πχ έκθεση του Γραφείου Ευημερία, έκθεση της αστυνομίας, έκθεση από τη Διεύθυνση των Φυλακών, έκθεση από τους ψυχιάτρους, από άλλους πραγματογνώμονες και γενικότερα το ιστορικό του κάθε αιτητή. Μετά τις 11 του μήνα, θα αρχίσουμε να μελετούμε κατά πόσον οι αιτήσεις έχουν καταχωρηθεί σύμφωνα με το νόμο, ώστε να δικαιούμαστε να προχωρήσουμε στην εξέταση τους, διαφορετικά να ενημερώσουμε σχετικά τους αιτητές.
 
Τι ισχύει για μετά την αποφυλάκιση;
Η έννοια της αποφυλάκισης ίσως είναι λίγο παρεξηγημένη. Επί της ουσίας, οι αποφυλακισθέντες εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους εκτός φυλακών. Γι α παράδειγμα,  αν κάποιος είχε σε βάρους του ποινή τεσσάρων χρόνων, θα πρέπει να έχει εκτίσει τουλάχιστον το ήμισυ της ποινής, βάσει νόμου, και το υπόλοιπο χρονικό να το εκτίσει εκτός φυλακών, κάτω από συγκεκριμένους όρους, του οποίους προβλέπει ο νόμος.
 
Θεωρείτε εύκολη ή δύσκολη την επανένταξη αυτών των ανθρώπων στην κυπριακή κοινωνία;
Είναι ένα θέμα, το οποίο δεν μπορούμε να λύσουμε εμείς σαν Συμβούλιο. Το Συμβούλιο αποφασίζει αν και κατά πόσον ο κατάδικος θα απολυθεί. Βεβαίως, θα λάβουμε υπόψην μας  όλους τους παράγοντες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που αφορά τον κάθε έναν από αυτούς.
 
 
Υπάρχουν όροι που απαγορεύουν σε βαρυποινίτες να αποφυλακισθούν;
Δεν εμποδίζεται κανένας να υποβάλει αίτηση όσο βαριά και αν είναι η ποινή του. Το θέμα είναι αν το αίτημα του συμπεριλαμβάνεται στα δικαιώματα που παρέχει ο νόμος  στο Συμβούλιο να τον απολύσει ή όχι. Το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει την κάθε αίτηση μεμονωμένα και ξεχωριστά, με γνώμονα τις πρόνοιες του σχετικού νόμου;

 
Το συμβούλιο μπορεί να δουλέψει απρόσκοπτα σήμερα, δεδομένων των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετώπιζε στο παρελθόν;
Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να εργαστούμε απρόσκοπτα. Έχουμε  διαβεβαίωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου ότι θα μας παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν υπάρχουν παράγοντες που θα καθιστούν αδύνατη αυτή τη βοήθεια.

 
Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο αποτελεσματικό το Συμβούλιο;
Εκείνο το οποίο έχουμε πει στον υπουργό είναι ότι θα προσπαθήσουμε να εργαζόμαστε με  τέτοιο τρόπο ώστε να διεκπεραιώνεται η εργασία το συντομότερο δυνατό. Ζητήσαμε βοήθεια από τον υπουργό και  μας υποσχέθηκε ότι θα μας την παράσχει, σε ότι αφορά τις εκθέσεις που απαιτούνται  από συγκεκριμένα σώματα και υπηρεσίες, για αιτήσεις που εκκρεμούν.  Ο κ. Νικολάου υποσχέθηκε να ενεργήσει ανάλογα, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να ετοιμάζουν γρήγορα τις εκθέσεις τους, όταν τους ενημερώνουμε ότι εκκρεμεί ενώπιον  μας μια αίτηση για απόλυση, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

 
Σας ανησυχεί η έντονη γραφειοκρατίας που επικρατεί στο δημόσιο; Φοβάστε καθυστερήσεις;
Είναι ο φόβος μας. Θα ζητήσουμε συναντήσεις  με τους φορείς αυτούς για να τους θέσουμε το πρόβλημα.  Θα ζητήσουμε ταχεία  διεκπεραίωση των εργασιών που τους αφορούν,  για να μπορούμε να προχωρούμε κι εμείς πιο γρήγορα. Εξ’ ου και όπως προανέφερα, ζητήσαμε από  τον κ. Ιωνά Νικολάου να μεσολαβήσει  στους υπουργούς, οι οποίοι προΐστανται των τμημάτων που μας ενδιαφέρουν.

 
Από τη στιγμή που ένας κατάδικος υποβάλλει αίτηση, μέχρι και την λήψη απόφασης για την περίπτωση του, πόσος χρόνος  μεσολαβεί σήμερα και ποιος ο στόχος του Συμβουλίου για βελτιστοποίηση των χρονικών περιθωρίων;
Έχουμε καθορίσει ότι για άτομα που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης μέχρι πέντε χρόνια, να προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις τους το συντομότερο. Προκαταρκτικά θέσαμε ένα χρονικό όριο από 45 μέρες μέχρι τρεις μήνες, εάν και εφόσον υπάρχουν οι εκθέσεις ενώπιον μας. Δηλαδή, από τη στιγμή που υποβάλλεται η αίτηση και αφού ζητήσουμε τις εκθέσεις από τα αρμόδια τμήματα και τις έχουμε ενώπιον μας, θα προσπαθούμε να διεκπεραιώνουμε την απαιτούμενη μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε ο αιτητής  να νοιώθει ότι επωφελείται. Για παράδειγμα, δεν μπορεί κάποιος , ο οποίος έχει καταδικαστεί σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση και έχει εκτίσει  τα δύο χρόνια, να μας υποβάλει αίτηση  και εμείς να τον απολύσουμε 15 μέρες πριν να λήξει η ποινή του. Αυτό δεν είναι ορθό.  
 
Σε ότι αφορά τις πιο βαριές ποινές,
Οι υπόλοιπες αιτήσει θα εξετάζονται ανάλογα με το χρονικό διάστημα, το οποίο υπολείπεται. Αν κάποιος έχει καταδικαστεί  σε 20 χρόνια φυλάκιση και έχει εκτίσει τα 10, ασφαλώς θα προσπαθήσουμε  και σ’ εκείνη την περίπτωση να διεκπεραιώσουμε την αίτηση το συντομότερο, όχι όμως σε τρεις μήνες, διότι θα ληφθεί υπόψη το εναπομείναν χρονικό διάστημα που ο αιτητής πρέπει να εκτίσει την ποινή του.

 
Μέχρι σήμερα, πόσος χρόνος μεσολαβούσε από την υποβολή της αίτησης μέχρι και τη λήψη οριστικής απόφασης από το Συμβούλιο;
Αυτά θα τα δούμε κατά την πρώτη συνεδρία στις 11 Ιουλίου. Πάντως, μπορούσε να υπάρξει και περίοδος ενός  χρόνου απ’ ότι κατάλαβα, έχοντας υπόψη κάποια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 
Ο στόχος σας με την ανάληψη αυτής  της θέσης ποιος είναι;
Στόχος μας είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι η πολιτεία τιμώρησε μεν κάποιους, οι οποίοι έχουν εγκληματήσει, αλλά ταυτόχρονα έχει και τη μεγάλη επιείκεια να ενεργήσει  ώστε να αντιληφθούν το λάθος τους και να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που τους δίνεται για επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο.
 
 
 

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ βομβαρδίζει σε περιοχές που διέταξε εκκένωση-«Πρόβα επέμβασης στη Ράφα»
Ρίψη πυροβολισμών έξω από οικία νωρίς το απόγευμα στη Λεμεσό
Νέο σοκ στην Ελλάδα-Δεκατετράχρονη κατήγγειλε τον πατριό της για σεξουαλική κακοποίηση
Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
Ριπή ερωτήσεων από την υπεράσπιση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Μαραθώνια διαδικασία ενώπιον Δικαστηρίου
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών