«Ανάπηρα» δημόσια κτήρια στην Κύπρο του 2016

Στου …κουφού την πόρτα φαίνεται πως αποτείνονται τα άτομα με αναπηρίες, καθώς παρά τις εδώ και χρόνια αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους για βελτίωση των υποδομών, με τρόπο που να  καθίσταται δυνατή η προσβασιμότητα τους σε κτήρια και δημόσιους χώρους, λίγα πράγματα έχουν γίνει.

Μπορεί πολλά ΑΜεΑ να εξυπηρετούνται πλέον μέσω των ΚΕΠ (τα οποία έχουν σχετικές πρόνοιες για άτομα με αναπηρίες), ωστόσο υπάρχουν ακόμα δημόσια κτήρια, για τα οποία δεν έγιναν ποτέ ενέργειες, προκειμένου να καταστούν προσβάσιμα  για άτομα  σε τροχοκάθισμα.  Και εννοείται πως το γεγονός αυτό συνιστά κακό παράδειγμα για ιδιοκτήτες ιδιωτικών κτηρίων, πολλά εκ των οποίων επίσης δεν πληρούν τις πρόνοιες της νομοθεσίας για προσβασιμότητα ατόμων σε τροχοκάθισμα.
 
Το Υπουργείο Εσωτερικών
Χαρακτηριστικό παράδειγμα  δημόσιο κτηρίου που δεν πληροί τις πρόνοιες του νόμου για προσβασιμότητα, αποτελεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως  ανέφερε στο ΡΕΠΟΡΕΤΡ Online o Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) Δημήτρης Λαμπριανίδης,  είναι αδύνατο για ένα άτομο σε τροχοκάθισμα να βρεθεί στον πρώτο όροφο του κτηρίου αυτού, καθώς δεν υπάρχει ανελκυστήρας. Σημειώνεται ότι στον πρώτο όροφο του κτηρίου, το οποίο χρονολογείται από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, βρίσκεται το λογιστήριο όπως και το γραφείο του Υπουργού και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου. «Η παλαιότητα του κτηρίου δεν αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι δεν έγιναν ενέργειες προκειμένου αυτό να καταστεί προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες», τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης.
 
Δημαρχεία χωρίς προσβασιμότητα
Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, προβλήματα προσβασιμότητας παρουσιάζουν μεγάλα Δημαρχεία της Κύπρου.
Για να μπει ένα άτομο με τροχοκάθισμα στο κτήριο, όπου στεγάζεται ο Δήμος Λευκωσίας, στην καρδιά της Πρωτεύουσας, θα πρέπει να εισέλθει από την πίσω πλευρά, δηλαδή από το σημείο απ’ όπου εισέρχονται τα αυτοκίνητα για να σταθμεύουν στο parking του κτιρίου. Ωστόσο, το δύσκολο δεν είναι μόνο αυτό. Θα πρέπει να ειδοποιήσει, προκειμένου να τοποθετήσουν στην πλαϊνή πόρτα του δημαρχείου μια κινητή μεταλλική ράμπα, για να μπορέσει να μπει εντός του Δημαρχείο. Με άλλα λόγια, ένας πολίτης του Δήμου, ο οποίος τυγχάνει να αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα,  θα μπαίνει στο δημαρχείο από την πίσω πόρτα και αφού ειδοποιήσει σχετικά για να το φέρουν τη ράμπα. Σημειώνεται ότι ο ανελκυστήρας που βρίσκεται στο χώρο στάθμευσης της Τάφρου, και ο οποίος υποτίθεται ότι θα βοηθούσε άτομα με αναπηρίες να ανεβαίνουν από το parking στην πλατεία ελευθερίας, βρίσκεται εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να αντικατασταθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών για την Πλατεία Ελευθερίας.
Καλύτερη είναι η κατάσταση στο θέμα της προσβασιμότητας, σε ότι αφορά το Δημαρχείο της Λεμεσού. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο κ. Λαμπριανίδης, η ράμπα αναπήρων που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κτηρίου, είναι απότομη και δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα.  Από την πίσω πλευρα θα μπει, εξάλλου,  στο Δημαρχείο Πάφου ένα άτομο με αναπηρίες. Είναι επομένως κατανοητό ότι η αντιμετώπιση, της οποίας τυγχάνουν αυτοί οι άνθρωποι, από τους ίδιους τους Δήμους, σκοπός των οποίων είναι να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη,  τους στέλνει το μήνυμα ότι θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
 
Σε δημόσια κτήρια μετ’ εμποδίων
Και τα πιο πάνω είναι απλά μερικά παραδείγματα της εικόνας που επικρατεί στην Κύπρο του 2016.  Υπενθυμίζεται ότι βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας, την οποία διενήργησε πριν από ενάμιση χρόνο των Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης για ΑΜεΑ, από τα 101 ενοικιαζόμενα από το Κράτος κτήρια, τα 67 δεν διαθέτουν χώρους στάθμευσης αναπήρων, τα 47 δεν διαθέτουν ράμπες για τροχοκαθίσματα, 95 δεν διαθέτουν οδηγούς για τυφλούς μέχρι το σημείο εξυπηρέτησής τους από τους λειτουργούς των σχετικών υπηρεσιών, 57 δεν διαθέτουν ειδικούς χώρους υγιεινής, 88 δεν διαθέτουν οδηγούς για τυφλούς από τους χώρους στάθμευσης μέχρι την είσοδο, 40 δεν διαθέτουν ανελκυστήρες με προσβάσιμες διαστάσεις και 54 δεν διαθέτουν ειδικούς πάγκους για εξυπηρέτηση ατόμων σε τροχοκάθισμα.
 
Ούτε στις παραλίες…
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Κύπρο, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι, μόνο πέντε παραλίες διαθέτουν σύστημα αυτόνομης πρόσβασης ΑΜεΑ στο νερό και οκτώ σύστημα για τροχοκάθισμα. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριανίδη, από τα πέντε συστήματα αυτόνομης πρόσβασης, τα τέσσερα αγοράστηκαν από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου και δόθηκαν στους Δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα εγκατάστησαν.  Πρόσθεσε ακόμα πως ο δήμος Πάφου διαθέτει ένα ακόμα σύστημα, το οποίο πρέπει να εγκατασταθεί στην παραλία «ΣΟΔΑΠ». Ωστόσο η εγκατάσταση δεν έχει γίνει, καθώς ο Δήμος δεν είχε καταρτισμένο άτομο για τη συγκεκριμένη εργασία, ενώ εκκρεμεί η έγκριση κονδυλίου για αγορά υπηρεσιών για το συγκεκριμένο σκοπό!
 
 

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση της Χαμάς για την εντολή εκκένωσης συνοικιών της Ραφάς-«Επικίνδυνη κλιμάκωση»
Πάνω από 1,200 οι συμμετοχές για το e-κοφίνι-Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη ανακοινώνονται οι τιμές
Πολύρωρη δικαστική διαδικασία για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Διαφοροποίηση ρόλων και ενστάσεις συνηγόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ένοπλος εισβάλλει σε εκκλησία και προσπαθεί να πυροβολήσει ιερέα
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Μειωμένη κατά το ήμισυ η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα-Οι εκτιμήσεις για τις επόμενες ημέρες
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση