Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη

Το όνομα Ray Lum δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά στον Μισισιπή αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα επιχειρηματία, που κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος μέσα από τις αγοραπωλησίες μουλαριών και άλλων ζώων, κατά την περίοδο της ανάπτυξης της Άγριας Δύσης. Το μουλάρι ήταν τότε το βασικό μέσο μεταφοράς και γεωργικού κεφαλαίου στην Αμερική, κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Ο Lum ήταν μόλις δεκατριών χρόνων όταν έκανε την πρώτη αγοραπωλησία μουλαριού. Γνωστός για τη μαεστρία του, ο μικρός τότε Lum αγόρασε ένα μουλάρι και το πούλησε στη διπλάσια τιμή την ίδια μέρα. Αυτό αποτέλεσε την απαρχή της επιχειρηματικής του δράσης, μεταπηδώντας στη συνέχεια στην αγοραπωλησία αυτοκινήτων και τρακτέρ, όταν πια τα μουλάρια εκτοπίστηκαν από την τεχνολογία. Οι γεωργοί και οι πραματευτάδες του Τέξας, του Τενεσί και του Κολοράντο έδιναν τα γέρικα μουλάρια τους στον Lum και ως αντάλλαγμα έπαιρναν νέα ζώα σε προσιτές τιμές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Στην αμερικανική κοινωνία η έννοια του επιχειρηματία έγκειται στο γεγονός της προσωπικής του καταξίωσης στον χώρο όπου δραστηριοποιείται, πετυχαίνοντας με τον τρόπο αυτό την οικονομική του ευημερία. Ο Lum, ναι μεν έγινε πάμπλουτος μέσα από τις συναλλαγές του, όμως τα μουλάρια του ήταν ο λόγος που εξελίχτηκε η Αμερική σε ένα μοντέρνο ενιαίο κράτος. Χωρίς άτομα σαν τον Lum, δεν θα υπήρχε η Αμερική που ξέρουμε σήμερα.
Η πρόσφατη απονομή των βραβείων INBusiness 2015 θέτει ερωτήματα που σχετίζονται με το πώς εμείς οι Κύπριοι αξιολογούμε τα αυτοδημιούργητα άτομα του κόσμου των επιχειρήσεων. Η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου, από το 1950 και μετά, στηρίχτηκε στις επιχειρηματικές προσπάθειες ατόμων που είχαν ως στόχο το προσωπικό τους κέρδος. Μέσα από τις δικές τους προσπάθειες επιτεύχθηκε η διεθνής ελκυστικότητα της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού και κέντρου διεθνών υπηρεσιών. Τα βραβεία INBusiness τίμησαν τον Λουκή Πετρίδη για την επιχειρηματική του πορεία και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην άνθηση της κυπριακής επιχειρηματικότητας, στον τομέα των καπνοβιομηχανιών και των καταναλωτικών προϊόντων. Άτομα σαν κι αυτόν μπορούν να παρομοιαστούν με τον Lum, αφού χάραξε τους δρόμους της κυπριακής επιχειρηματικότητας και μέσα από τα έργα του έδωσε τις βάσεις στους συνεχιστές του.
Αν και τα γεγονότα που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια μάς έχουν γεμίσει με αμφιβολίες, εντούτοις ευελπιστούμε ότι το μέλλον θα είναι πιο βιώσιμο, καθώς νέοι επιχειρηματίες αυξάνουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των κυπριακών υπηρεσιών. Ικανά άτομα υπάρχουν, όπως ο Κωνσταντίνος Νεοφύτου της Emergo Wealth αλλά και ο Ευγένιος Ευγενίου της PwC, που επίσης βραβεύτηκαν από το INBusiness. Το ζήτημα, απ’ εκεί και πέρα, έγκειται στο πόσο μπορεί να εκτιμηθεί ένας καλός επιχειρηματίας μέσα στην κυπριακή δυσπιστία ότι η επιτυχία του κερδήθηκε με άλλους τρόπους. Εμείς πάντως εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας σε όλους τους βραβευθέντες.
 
 Των Αλέξανδρου Αποστολίδη 
και Μαρίας Χατζηγεωργίου
 

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου