Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης

Του Πέτρου Χριστοδούλου

Οι εκλογές του Ιουνίου αποτελούν μια κρίσιμη εκλογική διαδικασία. Οι πολίτες καλούνται να αξιοποιήσουν τη ψήφο τους και να τη μετατρέψουν σε ένα ισχυρό όπλο διεκδίκησης.

Οι Ευρωεκλογές είναι στην πραγματικότητα μια επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης. Για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, για την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της ποιότητας ζωής.

Για μια τέτοια Ευρώπη θα αγωνιστούμε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό, στοιχίζουμε τις δυνάμεις μας, με εκείνες τις δυνάμεις, στην Ευρώπη, που αγωνίζονται για αλλαγή πολιτικών. Για εγκατάλειψη των πολιτικών της εξουθενωτικής λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κοινωνική συνοχή.

Έχουμε το προνόμιο και το συγκριτικό πλεονέκτημα, να συμπαραταχθούμε με πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, που πέτυχαν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Που, από τις άθλιες συνθήκες εργασίας των αρχών του 20ου αιώνα, οδήγησαν στο κοινωνικό κράτος δικαίου και την αναδιανομή του πλούτου.

Το όραμα μας, εγγράφεται στην παράδοση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών Κινημάτων. Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, είμαστε οι κληρονόμοι των αγώνων κατά του δεσποτισμού, των ανισοτήτων και των αδικιών.

Στην εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου εμμένουμε στην κρίσιμη διαφορά μας από τη συντηρητική παράταξη, από την Ευρωπαϊκή Δεξιά του Λαϊκού Κόμματος. Πιστεύουμε ότι πρέπει και είναι δυνατό να αλλάξουμε την κοινωνία στο όνομα της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Δίνουμε τη μάχη, για τη νίκη των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, με τη δύναμη των ιδεών και των επιχειρημάτων μας.

Στηρίζουμε τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες, που αντιμετωπίζουν τις απειλές και τους κινδύνους της νέας εποχής.

Επιμένουμε στην προτεραιότητα της πολιτικής και της συμμετοχής των πολιτών, της δημοκρατίας και των θεσμών, απέναντι στην αγορά και την οικονομία.

Αναγνωρίζουμε την αξία της οικονομίας της αγοράς, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας. Όμως, απορρίπτουμε την ηγεμονία της αγοράς, απορρίπτουμε την κοινωνία της αγοράς, δεν δεχόμαστε την υπαγωγή όλων των πεδίων δραστηριοτήτων της κοινωνίας στην οικονομία.

Αυτές τις θεμελιακές διαφορές μας, με την ευρωπαϊκή συντηρητική παράταξη, αναδεικνύουμε στην προεκλογική εκστρατεία προς τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι έρχονται αντιμέτωποι με μια βασική πολιτική επιλογή.

Σε μια εποχή, όπου οι λαοί σε ολόκληρη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν τη βαθιά οικονομική ύφεση, την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, το υψηλό κόστος ζωής, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον αυξανόμενο κίνδυνο της φτώχειας, την κλιματική αλλαγή, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ πολιτικών με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μια επιλογή ανάμεσα στο όραμα για μια προοδευτική Ευρώπη, όπου οι πολίτες, τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα θα συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των ζωτικών θεμάτων για τους λαούς της Ευρώπης και μια συντηρητική Ευρώπη, όπου το μέλλον των κρατών και των πολιτών θα βρίσκεται στα χέρια της αγοράς.

Η δέσμευση μας είναι να δημιουργήσουμε μια δικαιότερη και πιο ασφαλή κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις με προτεραιότητα τον πολίτη.

Ο Πέτρος Χριστοδούλου, είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα