ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Είναι γρήγορο μυαλό, ζωηρός παρά την ηλικία του, δυναμικός, ισχυρογνώμων, αυθόρμητος/παρορμητικός, συναισθηματικός, κυκλοθυμικός, άγαρμπος, συγκεντρωτικός, λίγο φαλλοκράτης, διαβάζει ανελλιπώς τα παραπολιτικά των εφημερίδων και ενοχλείται με το παραμικρό, δεν ρίχνει εύκολα τους συνεργάτες του ακόμα και αν τον εκνευρίζουν οι αδυναμίες τους. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το προφίλ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θέλει να είναι μέσα σε όλα όσα συμβαίνουν, θέλει να έχει λόγο από το άλφα έως το ωμέγα, σε όλους τους χρόνους, σε όλους τους τόπους, και όποιος δεν είναι σαν αυτόν, έχει πρόβλημα όταν το ενδιαφέρον του στραφεί κατά πάνω του. Είναι γι’ αυτό τον λόγο, που όλοι οι υπουργοί του κατά καιρούς πέρασαν δύσκολες στιγμές μαζί του, όταν τα θέματά τους ήταν στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας ή και της επικαιρότητας. Και το ανάστροφο. Περιστασιακά όλοι οι υπουργοί, σχεδόν όλοι για την ακρίβεια, μπήκαν στην κορυφή της λίστας των… αρίστων.
 
Περήφανος για τον Χάρη
 
Γενικά για τους υπουργούς του είναι περήφανος. Το εξέφρασε και τις προάλλες μιλώντας με τον 37χρονο Πρωθυπουργό της Εσθονίας (γεννήθηκε το 1979), ο οποίος επισκέφθηκε την Κύπρο και υπέγραψε με τον Πρόεδρο, Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας στους τομείς της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των Πληροφοριών και Τεχνολογιών στην Επικοινωνία. Πιο περήφανος είναι για τον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος κατάφερε να φέρει εις πέρας έναν άθλο: να σταθεροποιηθεί η χώρα και να βγει από το Μνημόνιο. Αν και κατά καιρούς υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ τους, κυρίως σε θέματα που αφορούν μεταρρυθμίσεις, όπου ο Πρόεδρος δεν θέλει να δυσαρεστήσει κανέναν, ούτε τον πιο παράλογο συνδικαλιστή. Πολύ ωραία αισθάνεται και για τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος του άνοιξε διπλωματικούς δρόμους, και τον βοήθησε να διαμορφώσει προφίλ ηγέτη που ενδιαφέρεται για τα παγκόσμια ζητήματα, όχι μόνον για το Κυπριακό.
 
Σωκράτης ο… αδελφός
 
Ο υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, είναι για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια κατηγορία από μόνος του. Μεταξύ τους αισθάνονται άνετα να τα ψάλλει ο ένας στον άλλον χωρίς να κρατούν τα προσχήματα. Δεν έχουν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν και άλλη γλώσσα όταν διαφωνούν και εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον ό,τι και να συμβεί. Ο Σωκράτης Χάσικος είναι το στόμα του Προέδρου για πολλά θέματα, ειδικά για το θέμα του γενικού ελεγκτή, αφού λέει όσα δεν μπορεί να πει ο κ. Αναστασιάδης. Αυτός και ο ΥΠΕΞ, είναι οι μόνοι υπουργοί που βλέπουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μόνο του.
 
Καδής ο συμπαθής
 
Του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, του έχει μια ανεξήγητη -για πολλούς- συμπάθεια έως αδυναμία, γιατί θεωρεί ότι κατάφερε να κάνει έστω μισό βήμα στα της Παιδείας, χωρίς συγκρούσεις και… απεργίες/στάσεις εργασίας, τις οποίες απεχθάνεται όπως ο διάβολος το λιβάνι. Με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, η σχέση τους πέρασε από σαράντα κύματα. Κατά καιρούς ο Πρόεδρος θεωρούσε ότι ο υπουργός του έπαιζε μόνο αέριο για να κερδίζει πόντους, και παραμελούσε τους άλλους τομείς του υπουργείου του. Σήμερα, είναι πολύ ικανοποιημένος, γιατί οι τριμερείς, έστω και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, του δίνουν άλλο αέρα στην σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου.
 
Ο Μάριος κερδίζει πόντους
 
Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, στην αρχή δεν του γέμιζε το μάτι του Προέδρου. Ήταν μικρός ηλικιακά (και μικρόσωμος) και αυτά τα tweets του κ. Δημητριάδη κλπ., που δεν τα πολυκαταλαβαίνει ο Πρόεδρος, συνέβαλαν στο να αμφιβάλλει για τον υπουργό του. Στην πορεία, ανακάλυψε τις ικανότητες του Επικοινωνιών και αισθάνεται μεγάλη ικανοποίηση για τους χειρισμούς στην αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού (η οποία φαίνεται ότι θα είναι και η μοναδική). Τον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκο Κουγιάλη, κυρίως τον χρειάζεται. Και τον χρειάζεται γιατί είναι ο μόνος που προέρχεται από άλλο κόμμα, και τον εκτιμά (σιγά-σιγά κτίστηκε αυτή η εκτίμηση), διότι δεν του δημιουργεί προβλήματα, πορεύεται συνετά και φαίνεται να εργάζεται μεθοδικά.
 
Δέκα το καλό η Ζέτα
 
Με την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, είναι κατενθουσιασμένος. Είναι το άλλοθί του, αφού είναι η μόνη γυναίκα στο υπουργικό του, και του βγήκε το δέκα το καλό. Δυναμική, εργατική, αποτελεσματική. Στο υπουργικό είναι από τους ελάχιστους υπουργούς που ενδιαφέρονται και για τα θέματα των άλλων υπουργείων, ενώ είναι άριστη γνώστης του πώς δουλεύει η γραφειοκρατία. Για τον υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ακόμα δεν έχει σχηματίσει τελική γνώμη. Ακούει, βλέπει και περιμένει να δει το αποτέλεσμα. Τον ξενίζει λίγο ο έντονα διεκδικητικός χαρακτήρας του υπουργού του, από την άλλη κατανοεί πλήρως ότι οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει σύντομα στο θέμα της παρεχόμενης δημόσιας υγείας.
 
Επιβίωσε ο Ιωνάς
 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, κινδύνεψε με… αποκεφαλισμό πριν από δύο περίπου χρόνια – την περίοδο των αλλεπάλληλων αυτοκτονιών και των βιασμών στις Κεντρικές Φυλακές. Αφού επιβίωσε, στη συνέχεια εργάστηκε σοβαρά και σήμερα ο Πρόεδρος έχει να λέει για τη μεγάλη αλλαγή στις Φυλακές, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις που δρομολόγησε ή και θα δρομολογήσει ο υπουργός του, στο πολύ δύσκολο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με τον υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη, ο Πρόεδρος δεν είναι πολύ ευχαριστημένος. Θεωρεί ότι δεν επικεντρώνεται στα του υπουργείου του και ότι ενδεχομένως αυτό οφείλεται στο ότι ο κ. Φωκαΐδης το βλέπει λίγο περαστικός από το υπουργείο του.
 
Γυναίκα ΥΠΑΜ;
 
Έχοντας κατά νου ότι ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις, ο Πρόεδρος προσανατολίζεται στο να μην προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό, ίσως ούτε καν σε μίνι ανασχηματισμό. Αλλά, απλώς να διορίσει νέο υπουργό Άμυνας όταν σε λίγες μέρες αποχωρήσει ο νυν, για να διεκδικήσει μια θέση στα βουλευτικά έδρανα του ΔΗΣΥ. Ήδη ο Πρόεδρος έχει κάνει κάποιες σκέψεις για τον αντικαταστάτη του κ. Φωκαΐδη, ο οποίος ίσως να είναι γένους θηλυκού.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Στο ΣΓΥ ο ΥΠΕΞ, ενημερώνει για συμμόρφωση επί συστάσεων για κράτος δικαίου
Προτεραιότητα Α. Ιωσήφ η προώθηση ανέγερσης Τεχνικής-Γεωργικής Σχολής
Συζήτησε με τον Πρέσβη της Κίνας τις διαφορές που προέκυψαν με την CPP ο Πρόεδρος
Προεκλογική ανταλλαγή πυρών-Οι «συνήγοροι των τραπεζών» και η «ΑΚΕΛική λαίλαπα»
Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP